fbpx
omd-mamaia-constanta
KaLaMACHE, locul în care peștele și fructele de mare devin spectacol culinar

ianuarie 2, 2021

KaLaMACHE-jurilovca-chernana-spectacole-culinare

Peștele și fructele de mare se gătesc în mii de feluri în Delta Dunării și în Dobrogea de Nord. Totuși, rar se întâmplă să asităm la show-uri culinare KaLaMACHE. La Cherhanaua de la Jurilovca, toți cei care ajung la Mache fotografiază sau filmează  produsele care arată senzațional pe plitele pe care sunt preparate.

KaLaMACHE, un brand culinar pentru Dobrogea de Nord

Radu Manolache și Gabi, prietenul său din facultate au reușit să facă, dintr-o zonă situată între Lunca și Jurilovca, de care mulți nu auziseră, un punct de atracție pentru gastronomia deltaică. Din primăvară până târziu în toamnă, ei oferă spectacole culinare care îi vrăjesc pe turiștii dornici să testeze noi experiențe gastronomice.

KaLaMACHE-cherhana-jurilovcaRadu și-a înregistrat la OSIM brand-ul KaLaMACHE, pentru că iubește să gătească peștele, astfel că a devenit foarte cunoscut și căutat. Mache, cum îi spun prietenii, nu se teme să ne dezvăluie rețetele, deoarece pentru turiști farmecul este să mănânce preparatele din pește și fructe de mare, pe malul Lacului Golovița, în compania plăcută oferită de el și de Gabi.

Tocănița de rapane face senzație la KaLaMACHE

Ceea ce este inedit și apreciat de turiștii care vizitează localul lui Radu Manolache este conceptul de live cooking. Toată mâncarea este gătită pe plite, în fața clienților. Astfel, le este  oferit un spectacol gastronomic, dar și o garanție a faptului că ceea ce mănâncă este proaspăt și făcut în fața lor.

KaLaMACHE-tocanita-de-rapane-cherhana-jurilovca”O să vă pregătesc un preparat mai nou, o tocăniță de rapane KaLaMACHE. O gătim pe plită, pentru că este o metodă mai interesantă, un mod balcanic și mediteranean de gătit. Este un mod de preferat pentru spațiile de acest gen, întrucât gătitul pe foc deschis sau cu cărbuni este mai greu de stăpânit. Suntem într-o zonă cu stuf, cu lemn, iar focul este foarte dificil de controlat.

Pentru tocănița de rapane avem nevoie de niște rapane curățate. Sunt prefierte, de Marea Neagră, luate de la o firmă din Agigea, lucru de care sunt foarte mândru, pentru că o lungă perioadă de timp le-am cumpărat din Bulgaria.

Rapana este un melc de mare care consumă în principiu midii, acestea fiind mâncarea lui preferată.

KaLaMACHE-cherhana-jurilovca-radu-manolache

Rețeta este foarte simplă, pentru că rapanele sunt prefierte. Unul dintre secretele gătitului acestui tip de melci este faptul că nu trebuie să stea prea mult pe plită. Mulți îi țin în mod excesiv pe foc și ajung ca o gumă de mestecat. Timpul ideal de preparare este de 4-5 minute. Fiind prefierte, ele trebuie foarte puțin încălzite, se toarnă deasupra puțin ulei de măsline și se întorc permanent pe plită.

Deasupra rapanelor se adaugă, cât timp se află pe plită, sos de roșii și mujdei de usturoi, iar la sfârșit, în farfurie, mai punem un ingredient.

În Delta Dunării, mujdeiul de usturoi se face ca o pastă, iar noi îl folosim la toate preparatele.

tocanita-de-rapane-KaLaMACHE-cherhana-jurilovca-Radu-ManolacheDupă 4-5 minute, rapenele miros deja senzațional și sunt luate de pe plită și puse pe platou. Li se adaugă un sos mediteranean, din zeamă de lămâie, ulei de măsline, oregano și busuioc pasate la blender. Ele sunt servite la KaLaMACHE, cu pâine proaspătă sau prăjită, în funcție de preferințe”, a declarat Radu Manolache pentru Discover Dobrogea.

Tocănița de morun, delicatesă la KaLaMACHE

Tocănița de morun este o altă delicatesă, un preparat foarte solicitat de turiștii care ajung la Jurilovca, în localul lui Radu Manolache.

KaLaMACHE-tocanita-de-morun-cherhana-jurilovca-radu-manolache”Morunul este un pește al cărui pescuit este interzis în Delta Dunării. Deja sunt foarte multe ferme care îl comercializează, atât din România, cât și în Bulgaria. Este un lucru bun faptul că acum îl găsim și putem să îl cumpărăm fără nicio problemă.

Este un pește din familia sturionilor, a cărui carne este foarte apreciată, iar textura lui e diferită față de cea a altor pești. La noi în țară au rămas doar păstruga, morunul, cega și nisetrul.

KaLaMACHE-tocanita-de-morun-cherhana-jurilovca-radu-manolacheTocănița de morun se prepară în maximum 7-8 minute, după ce, în prealabil peștele a fost curățat, dezosat și tăiat cubulețe. Carnea este macerată înainte în ulei de măsline. În general, condimentele se pun la final.

KaLaMACHE-spectacole-culinare-cherhana-JurilovcaEste o specie care, alături de păstrăv, nu prea are gust de pește. El este preparat la KaLaMACHE,  la fel ca tocănița de rapane. Când este aproape gata, se adaugă pastă de roșii și usturoi, pentru că peștele fără usturoi e ca nunta fără lăutari. La final, peste pește se toarnă sosul mediteranean preparat din ulei de măsline, oregano și busuioc. Este o rețetă ușoară, fără prea multe ingrediente”, ne-a povestit Radu Manolache.

Siliotka, salata de pește lipovenească

Tot la Mache am gustat și o salată de pește senzațională, care, pentru rușii lipoveni este o mâncare tradițională.

siliotka-salata-de-peste-traditional-lipoveneascaEa se prepară din file de scrumbie sărată, la care se adaugă ceapă verde, ceapă roșie, mărar, piper, ulei de măsline, roșii, zeamă de lămâie și alte ingrediente care o fac pur și simplu delicioasă.

Când nu ajungi la Mediterana, mănânci fructe de mare la KaLaMACHE

Peștele este foarte căutat la Mache, inclusiv de către cei care nu apreciază acest produs, din cauza oaselor. El știe să fileteze chiar și carasul, care are o carne dulce și extrem de gustoasă, însă puțini știu să îl mănânce. Totuși, Radu Manolache nu se limitează să gătească doar pește, pentru că cererea de fructe de mare este foarte mare.

KaLaMACHE-radu-manolache-cherhana-jurilovca-spectacole-culinare”Gătim zeci de porții în fiecare zi, la KaLaMACHE. La noi se vând mai bine preparate precum tocăniță de rapane sau de morun, midiile, calamarii, storceagul și creveții, decât celelalte produse tradiționale.

fructe-de-mare-cherhana-jurilovcaTuriștii sunt foarte deschiși să încerce gusturi și experiențe noi. Sunt foarte mulți români care nu au mai plecat din țară datorită pandemiei de Covid 19 și au regăsit aici, probabil, preparatele pe care le mâncau prin Grecia, Italia, Spania și alte țări în care mergeau.

tocanita-de-morun-cherhana-jurilovca-radu-manolache

Mulți dintre cei care ajung la noi, vin atât pentru spectacolul culinar pe care îl oferim, cât și pentru produsele proaspete și gătite într-un mod inedit”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Radu Manolache, inițiatorul brand-ului KaLaMACHE.

Radu Manolache, bucureșteanul care gătește la Jurilovca

Radu Manolache povestește că a început să facă show-uri culinare la Jurilovca în urmă cu doi ani, la cererea unor prieteni.

platica-pe-plita-cherhana-jurilovca”Eu sunt bucureștean și găteam pe la diferite ocazii acasă la prieteni, în weekend-uri și mi-au spus că este păcat să nu fac ceva și la Jurilovca. Și așa, încet, încet, am început să fac o terasă într-o zonă mai rustică, pentru că așa am considerat că ar fi normal, să vii și să te simți bine în natură. Acum, KaLaMACHE a devenit un brand și mulți clienți din țară vin la Jurilovca, pentru a mânca bunătățile pe care le preparăm noi”, a precizat Radu.

Acum, localul este închis, dar Mache ne pregătește o altă surpriză. El va deschide o terasă nouă, într-un alt spațiu, în Portul Jurilovca, vizavi de Cherhanaua cu același nume, pentru că îi place să se reinventeze în permanență.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, informează contribuabilii că, potrivit Capitolului V din Anexa 6 la HCL 339/2023 pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2024, cu modificările și completările ulterioare,...

Pin It on Pinterest