Știți vorba aceea ”Omul sfințește locul”? Ei bine, cam așa este la pontonul plutitor ”Săgeata apei” din Lunca, Jurilovca. Bine, recunosc, l-a sfințit și natura din plin, pentru că nu oriunde poți pune masa la câțiva metri de lac, iar stuful mai că îți intră în farfurie. Revin însă la oameni, pentru că Radu Manolache, proprietarul pontonului ”Săgeata apei” și Gabi, prietenul său din liceu, sunt niște oameni atât de carismatici, încât devin prieteni cu toți cei care le trag pragul. Au așa, un fel de lipici la turiști, au mereu glumele la ei și își pun chiar și sufletul pe masă. Sau în farfurie. Pot băga mâna-n foc că vizitatorii revin acolo nu doar pentru mâncarea delicioasă, ci și pentru peisajul deosebit și pentru atmosfera pe care Gabi și Radu, pardon, Mache, pentru că așa îi place să i se spună, o creează. O altă calitate pe care o au cei doi este că, deși au terminat Politehnica le place foarte mult să gătească, iar pentru că fac acest lucru din pasiune, gustul preparatelor este deosebit.
Spectacolele culinare îi vrăjesc pe turiști la ”Săgeata apei”
Nu sunt prea multe locuri în Dobrogea în care poți urmări îndeaproape cum ți se pregătește mâncarea. Ei bine, la ”Săgeata apei” gătitul reprezintă un adevărat spectacol. Live cooking se spune la alții, iar acest concept are mare succes. Pe terasa de vară de la ”Săgeata apei”, bucătăria este un spațiu deschis. Astfel, poți asista la prepararea peștelui, iar fotografierea și filmarea modului în care Mache și Gabi pregătesc deliciile culinare sunt chiar inevitabile și foarte distractive.
Practic, bucătăria deschisă este un fel de scenă pe care evoluează cei doi bucătari magicieni în cadrul show-lui culinar, iar plitele pe care este pregătită mâncarea reprezintă punctul de interes. Acolo, peștele, ingredientul vedetă, este transformat într-un grătar delicios sau în tocană, dar nu cea clasică, pe care o știm de la mama de-acasă, iar mămăliga capătă nuanțe arămii și devine tare fotogenică.
Șunca de pește, un produs tradițional reînviat de Mache
Am fost în foarte multe locuri din Dobrogea de Nord și din Delta Dunării, dar n-am auzit de șuncă de pește. Mache ne-a prezentat cu mândrie acest produs, despre care ne-a povestit că este făcut din burtă de somn, care este afumată. Deși în Jurilovca era tradițional acest produs, pentru că, pe vremuri, localnicii preparau din pește tot ceea locuitorii de la oraș făceau din carne, acum el nu mai este la mare căutare.
Păcat, pentru că gustul său este delicios, iar Radu Manolache, un cunoscător al bucătăriei deltaice, știe să scoată la iveală tot ceea ce este mai bun din gastronomia tradițională. Tocmai de aceea, el asezonează platoul pe care le oferă oaspeților șunca aceasta care ți se topește în gură, cu chiftele din pește, un alt produs apreciat de vizitatori. Desigur, nu lipsesc de pe masă icrele și ceapa roșie, spre deliciul turiștilor.
Experiențe culinare la ”Săgeata apei” Lunca
Nu este un loc pretențios, însă am întâlnit pe terasa ”La Mache”, ”brelocul” pontonului plutitor ”Săgeata apei”, oameni foarte frumoși. Avocați, doctori, ingineri, oameni de afaceri, turiști români sau străini, toți vin cu copiii și chiar cu cățeii, pentru că vor să se simtă bine în natură și să mănânce delicatese din pește, să încerce noi gusturi și produse gătite ca pe vremuri, de locuitorii deltei.
”La noi, vine lumea care știe să mănânce, mai ales că după anii 90 mulți români au plecat prin Grecia și Turcia și au învățat să consume și altceva decât grătar de porc și cartofi prăjiți. Orice pregătim noi le place, nu am făcut absolut nimic care să nu le fie pe plac. Mai mult, am preparat și calamari, creveți și midii, care au avut un succes extraordinar”, a declarat pentru Discover Dobrogea Radu Manolescu, alias chef Mache. El spune că produsele sunt extrem de gustoase, pentru că peștele este foarte proaspăt, deoarece e colectat de Cherhanaua Jurilovca, cel mai mare punct de debarcare și colectare funcțional din Delta Dunării de la pescarii autorizați.
Storceagul din sturion și ciorba de gâscă, vedete la ”Săgeata apei”
Sunt atât de bune ambele produse, încât nici n-aș putea să spun care se situează pe locul întâi. După ce a fiert bine în uriașa cratiță, pe plita de pe terasa de vară, ciorba de gâscă a avut un succes nebun. Carnea fragedă, care ți se topește în gură și o zeamă al cărei gust doar la bunica de la țară l-ai mai întâlnit, te vor face să strâmbi din nas la orice altă ciorbă, atunci când ajungi acasă.
Cât despre storceag, ce pot să spun, decât că a fost balsam pentru papilele oaspeților de la ”Săgeata apei”. Este unul dintre puținele locuri din județul Tulcea în care este pregătit ca pe vremuri, la Sfântu Gheorghe, cu sturion. Da, știu că este prohibiție la sturion, dar Mache îl cumpără din Italia, Spania sau chiar din Bulgaria.
”Fără sturion nu iese storceagul original. Unii îl mai fac din somn, dar este cu totul altceva. În principiu, se mănâncă cu mămăligă, la fel ca toate produsele din Delta Dunării, pentru că pe vremuri, locuitorii de aici nu aveau pâine”, ne-a dezvăluit Radu Manolache.
De la el am reușit să aflu și câteva rețete de produse tradiționale din deltă, dar le voi scrie într-un alt articol, pentru că ne lungim cu vorba. Totuși, despre storceag, starceag în ucraineană, vă mai spun că înseamnă pui de sturion. Și aceasta, pentru că atunci când nu era prohibiție, ucrainenii vindeau sturionii mari pe care îi prindeau, iar pe cei mici îi păstrau și din burta lor, care era mai grasă, făceau un fel de supă. Rețeta originală era cu zer de la brânză, pentru că nu aveau smântână, am mai aflat de la Mache. ”Am reușit să găsesc o rețetă cât mai apropiată de ceea ce se făcea pe vremuri. În principiu, locuitorii din Sfântu Gheorghe, fiind mai mulți și mai săraci, făceau o supă din puii de sturion.
Cei din Jurilovca însă, care erau puțin mai înstăriți, făceau tocană din acest pește. Rețetele variază în funcție de regiune, dar toate sunt bune, pentru că se bazează pe calitatea peștelui dintr-o zonă nepoluată”, a precizat Radu Manolache.
Peștele file, friptura celor care nu știu să aleagă oasele
Să mănânci caras sau plătică, pește cu muuulte oase, reprezintă pentru mulți dintre noi o adevărată provocare. Unii renunță înainte de a începe, de teamă să nu le rămână vreun os în gât. Pentru a nu pleca nimeni de la ”Săgeata apei” fără să mănânce pește, chef Mache își răsfață oaspeții și, cu multă dexteritate, transformă orice pește în file. El ne-a arătat cum filetează bibanul de apă dulce, pe care îl prepară flambat în coniac sau din care face o salată din pește crud, un fel de tartar.
La Mache am mâncat pentru prima dată caras, fără să-mi fie teamă că mă înec cu oasele. L-a filetat și l-a preparat pe grătar, astfel am reușit să mă bucur de gustul peștelui, fără să mă concentrez pe curățarea oaselor. Tot Radu Manolache ne-a arătat cum face un file de lin. ”Linul este un pește care a fost la un moment dat pe cale de dispariție. Este un pește foarte fin, se mai numește și ”doctorul bălții”. Se presupune că dacă se ating de el peștii care au probleme, se vindecă. El este bun și în ciorbă, dar eu îl fac file și se poate mânca precum un șnițel. În principiu, noi filetăm tot, pentru ca vizitatorii să mânânce peștele ușor și cu mare plăcere. Are un gust fin, inconfundabil”, a mai spus chef Mache.
Celebrul vlogger culinar Mark Wiens a ajuns la ”Săgeata apei”
Da, ați citit bine. V-am spus că nu este un local de cinci stele, dar se mănâncă foarte bine la ”Săgeata apei”. Acesta este și motivul pentru care reprezentanții Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării l-au dus pe cunoscutul vlogger Mark Wiens, care promovează tradițiile culinare de pe tot globul, în Delta Dunării.Foto: Asociatia Delta Dunarii
”În acest weekend am avut un oaspete de seamă, un celebru vlogger culinar căruia i-am arătat bogăția gastronomiei deltaice. A mâncat mic dejun pescăresc veritabil, în barca cu care a fost la pescuit, borș de pește făcut direct pe malul Dunării, știucă umplută, calcan la cuptor, chifteluțe de pește, scrumbie marinată, storceag, salată de hamsie, caras, lin prăjit, biban flambat, plătică direct de pe plită și multe alte preparate pe care le găsim în Delta Dunării. Am vrut să arătăm tuturor, prin intermediul lui Mark Wiens, că în Delta Dunării avem oferte pentru toate categoriile de turiști. Avem resorturi de 4 stele, dar și locații tradiționale rustice, acoperite cu stuf, precum ”Săgeata Apei” de la Lunca, unde turiștii pot savura preparate deltaice din pește pregătite pe plită, chiar în fața oaspeților”, a declarat pentru Discover Dobrogea reprezentantul pe relația cu mass media din cadrul AMDTDD, Corina Davidov.
Foto: Asociatia Delta Dunarii. Ansamblul Juraveli din Jurilovca
Mark Wiens a privit bucuros cum cântă și dansează Ansamblul Juraveli de la Jurilovca, ba chiar a primit de la gazde o ”rubașkă”, acea cămașă tradițională a rușilor lipoveni, despre care se spune că nu poți mânca pește fără ea, pentru că riști să te îneci cu un os în gât.Foto: Asociatia Delta Dunarii. Mark Wiens si Radu Manolache la Sageata Apei Lunca
Cu siguranță Mark Wiens s-a simțit bine în județul Tulcea, pentru că veselia localnicilor este molipsitoare și în toate filmările l-am văzut cu zâmbetul pe buze. Ce mai pot spune despre celebrul vlogger este că, deși are peste 5 milioane de abonați pe canalul său de YouTube ”Mirationology”, nu își dorește să meargă în locații de 5 stele, ci în locuri fără mari pretenții, în care degustă cu plăcere produsele tradiționale și apreciază cultura locală.
Guvernatorul Deltei Dunării încurajează atragerea turiștilor educați în deltă
La evenimentele pe care Asociația Delta Dunării le-a organizat zilele acestea, împreună cu vlogger-ul Mark Wiens pentru promovarea regiunii, a paticipat și Guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac.
”Voi sprijini mereu astfel de acțiuni care aduc notorietate deltei, peste hotare. Celebrul vlogger culinar, Mark Wiens, va face cunoscută în întreaga lume această minune, Delta Dunării și bogăția sa gastronomică. Delta are nevoie de turiști educați, care vin în sejururi mari și își doresc o vizitare lentă, se plimbă pe canale, admiră natura, apreciază obiceiurile și gastronomia locală. Cei mai mulți turiști străini au acest profil, iar promovarea făcută de Mark ne poate asigura accesul pe piața turistică internațională”, a declarat pentru Discover Dobrogea guvernatorul Deltei Dunării, Cătălin Țibuleac.
Plătica pe plită, preparatul cel mai fotogenic de la ”Săgeata apei”
După vizita pe care am făcut-o la ”Săgeata apei”, am observat că am zeci de fotografii cu plătica pe plită. Plină de culoare, dar și de savoare, plătica este unul dintre preparatele delicioase și senzaționale din deltă. Chef Mache și Gabi fac un adevărat spectacol live când pregătesc acest preparat, astfel că nu există oaspete care să nu fotografieze platica.
”Această plătică pe care am pregătit-o acum este tăiată pe spate, se pune pe plită la o temperatură destul de mică, astfel încât să se coacă, se pun roșii peste ea și când se albește se închide. Ea mai stă pe plită până se ard solzii, iar când deschizi acest pește îl mănânci așa cum se consumă vinetele în Grecia.
Dacă are icre, ele se lasă înăuntru și se coc în pește, iar la sfârșit punem sare și puțin ulei de măsline. Roșiile își lasă aroma în carnea plăticii și gustul este delicios. Se servește cu mămăligă pe plită și cu mujdei de usturoi. Peștele fără mujdei, este ca nunta fără lăutari”, a mai spus Radu Manolache.
Unde îl găsiți pe Mache
Știu că v-am făcut poftă, pentru că toate aceste produse sunt extrem de gustoase, iar peisajul de pe malul Lacului Golovița este spectaculos. Practic, nici nu este departe acest loc, iar locuitorii din Tulcea și constănțenii ar ajunge mai repede la locația lui Radu Manolache decât în Bulgaria, unde s-au învățat să meargă pentru a consuma pește. În plus, nici prețurile nu sunt foarte mari și este deschis tot timpul anului.
Dacă v-am convins să mergeți acolo, garantez că veți avea parte de un show culinar pe cinste cu Radu Manolache și cu prietenul său Gabi, la plite. KaLaMache, cu terasa de vară ”breloc”, așa cum îi place lui Mache să spună, este amplasat la ieșire din Lunca, pe drumul spre Vișina, în Jurilovca. Ajungeți la punct ochit, dacă introduceți KaLaMache pe Waze. Ce rugăminte am, dacă mergeți acolo nu mâncați tot peștele, mai lăsați și pentru alții. Poftă bună!
am fost La Mache anul acesta 2020 de 7 ori, excelenta mancarea si ma bucur ca am descoperit acest loc cu un Om dedicat
Ne bucurăm că puteți confirma ceea ce am scris în articol.