Jurilovca a devenit o destinație apreciată de turiști, în orice anotimp. În fiecare weekend, indiferent de vreme, sute de vizitatori din Constanța, București, Galați, Tulcea, Brăila și nu numai, se aventurează într-o excursie de cel puțin o zi, la Jurilovca. Turiștii se plimbă prin noul port din localitate și se bucură de produsele tradiționale pe bază de pește. Icrele, peștele prăjit sau la cuptor, saramura și borșul de pește, toate se află în topul preferințelor oaspeților care merg în județul Tulcea să se relaxeze și să mănânce ceva bun. Cetatea Orgame-Argamum și peisajele superbe de pe faleza stâncoasă Capul Doloșman, reprezintă un alt motiv pentru care comuna din județul Tulcea este foarte apreciată de vizitatori.
Căsuțele tradiționale lipovenești sunt cele mai apreciate suveniruri din Jurilovca
Un suvenir îți amintește întotdeauna de locurile minunate prin care ai fost, iar la Jurilovca sunt foarte apreciate casele lipovenești. Albastre, tradiționale și atrăgătoare, casele lipovenilor din localitate sunt la mare căutare, în perioadele în care sunt organizate evenimente și târguri. Laura Grigore a copilărit până la vârsta de 14 ani în Jurilovca, apoi, școala a dus-o în București, însă nu a uitat niciodată frumoasa localitate în care a crescut, iar acum realizează numeroase cadouri personalizate, pentru turiștii care ajung în comună și vor să plece acasă cu o amintire.
„În mare parte lucrez pe lemn, dar și pe sticlă. Creez cadouri personalizate, începând de la cuierele concepute sub formă de căsuțe tradiționale lipovenești, care sunt la mare căutare. Toate sunt și personalizate cu mesaje, respectiv cu numele de familie sau cu orice altceva își doresc clienții.
Realizez și niște plăcuțe-suvernir, preluate din poze vechi, pe care le lucrez manual prin transfer de imagine pe lemn și apoi le lăcuiesc, pentru a rezista în timp. Am încercat să aduc tot ce este specific zonei – vechiul, noul – fotografii vechi din Jurilovca, pe care le-am găsit și le-am transformat în suveniruri.
Toate produsele au impact – magneții sunt căutați, dar și plăcuțele, pentru că am o varietate de imagini, tablourile lucrate pe sfoară cu matrioșca și farfuriile pe sfoară, căsuțele tradiționale sunt și ele căutate. Încerc să aduc și ceva util, iar cei care le cumpără să le poată folosi acasă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, artistul local Laura Grigore.
Capul Doloșman și Cetatea Orgame, atracții turistice spectaculoase din Dobrogea
Multiculturalitatea, vestigiile arheologice, locurile sălbatice, gastronomia locală și peisajele superbe, fac din Jurilovca, unul dintre cele mai încântătoare obiective turistice din Dobrogea. O vizită la Cetatea Argamum-Orgame, situată pe spectaculoasa faleză stâncoasă denumită Capul Doloșman, este de neratat. Practic, este cea mai înaltă faleză stâncoasă de pe litoralul românesc și le oferă turiștilor o minunată perspectivă.
Faleza cretacică a cetății, formată din gresii și calcare, are înălțimea de 29 de metri și se continuă cu un deal foarte abrupt, care ajunge până la 56 de metri. Denumirea Doloșman are origine turcească și înseamnă ”Cap rău”.
Despre Cetatea Orgame-Argamum se spune că este primul oraș locuit din Dobrogea. Vechea fortăreață este situată în Jurilovca, localitatea înconjurată de lacurile Razim și Golovița și aflată la câteva vâsle distanță de Gura Portiței. Indiferent în ce sezon ajungem, Jurilovca este extrem de pitorească și bogată în vestigii istorice, iar Capul Doloșman ne oferă o panoramă uluitoare, de care nu se bucură nici o altă zonă din Dobrogea.
0 Comentarii