fbpx
omd-mamaia-constanta
Pentru prima dată în istoria Zilei Marinei, publicul nu va avea acces la manifestări

august 11, 2020

Festivitati Ziua Marinei

Pentru prima dată în istoria Zilei Marinei Române, publicul nu va avea acces anul acesta la manifestări, însă ele vor putea fi văzute în mediul virtual. Constănțenii și turiștii nu vor asista la cel mai important eveniment al verii, din cauza pandemiei de Covid-19. Marea serbare poate fi urmărită online, pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române, dar și pe pagina de Facebook Discover Dobrogea sau la Televiziunea Română. Practic, pe faleza din fața Comandamentului Flotei nu va mai avea loc nici un eveniment anul acesta, pe 15 august.

Istoria Zilei Marinei, 118 ani de povești marinărești

Ziua Marinei a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la inițiativa primarului de atunci al Constanței, Cristea Georgescu. El și-a dorit să fie sărbătorită cu fast Ziua Marinei Române, pentru a atrage mai mulți turiști în Constanța.

crucisatorul-elisabetaDin 1902 până în acest an, Ziua Marinei a devenit un eveniment de amploare și, în timp, această manifestare s-a organizat timp mai multe zile, a declarat pentru Discover Dobrogea, colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale.

Manifestările de Ziua Marinei vor fi restrânse anul acesta

Anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19, toate manifestările de Ziua Marinei au fost restrânse. Colonelul Corneliu Pavel ne-a spus că va fi organizată o ceremonie militară și religioasă în Portul Militar Constanța, unde, publicul nu va avea acces.

Demonstratii lupta Ziua MarineiApoi, navele militare vor executa sâmbătă, 15 august, o defilare de la Sud spre Nord, de la Constanța la Midia, pentru a oferi totuși publicului posibilitatea de a fi, măcar cu gândul, alături de marinari. Imaginile vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Forțelor Navale, atât de la ceremonia din port, cât și de la defilarea navelor pe mare. În Portul Militar vor fi luate toate măsurile de prevenire a infectării cu noul tip de coronavirus, iar asistența va fi foarte, foarte restrânsă.

Programul Zilei Marinei Române 2020

Elementele tradiționale care definesc Ziua Marinei Române vor fi păstrate și anul acesta, chiar dacă la evenimentul de sâmbătă, 15 august, nu vor putea participa turiștii și constănțenii.

marele-pavoaz-ziua-marineiLa ora 10.00 va fi ridicat Marele Pavoaz, iar la bordul navelor militare va fi intonat imnul și vor fi trase cele 21 de salve de tun de pe Digul de Larg, căruia i se mai spune și Digul de Nord, cea mai lungă construcție hidrotehnică din Portul Constanta. Publicul va putea doar să audă salvele, însă nu va vedea tunurile.

În cadrul ceremoniei va fi oficiată o slujbă religioasă, după care, persoana oficială cu rangul cel mai înalt care va fi prezentă la eveniment, probabil șeful statului, va avea o scurtă alocuțiune. Apoi, garda de onoare va încheia ceremonia din port, printr-o defilare.

Ce momente vor lipsi anul acesta, de la Ziua Marinei

La ceremonia oficială din Dana Militară, fanfara va fi prezentă la ceremonie, dar nu va mai susține binecunoscutele concerte, am aflat de la colonelul Corneliu Pavel.

Jocuri marinaresti Ziua MarineiEl spune că nu va mai avea loc nici retragerea cu torțe și nu vor mai fi infanteriștii marini care atacă faleza. Nici scafandrii de luptă care resping atacul infanteriștilor marini nu vor mai participa anul acesta la manifestare.

160 de ani de la crearea Marinei Militare Române Moderne

 Anul acesta este foarte important pentru Forțele Navale Române. Instituția aniversează 160 de ani de la crearea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Marinei Militare Române Moderne. Acest act a avut loc în anul 1860, prin unirea celor două flotile, ale Moldovei și Munteniei, într-una singură. În acel an, România nu avea ieșire la Marea Neagră, astfel că existau doar flotilele militare de Dunăre, a declarat pentru Discover Dobrogea, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonelul Corneliu Pavel.

Navele care vor participa la defilarea pe mare

Sâmbătă, 15 august, între orele 11.40-13.00 vor defila mai multe nave pe mare, în fața celor aflați pe faleză sau pe plajele din Constanța, până la Năvodari.

fregata-marasesti-fortele-navale-romanePrintre acestea, se numără cea mai mare navă militară construită vreodată în România, Fregata Mărășești, Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, întors de curând dintr-o misiune în Marea Mediterană. Această navă a asigurat, pentru prima dată în istoria noastră, conducerea unei grupări navale NATO în Marea Mediterană, pentru o perioadă de 6 luni.

corveta-264-fortele-navale-romaneO altă navă care va defila sâmbătă pe mare, este Corveta cu numărul de bordaj 264, care s-a întors și ea de curând de la exercițiul ”Sea Breeze” desfășurat în Ukraina.

Vor mai defila două nave care aparțin partenerilor Forțelor Navale, Ministerul Administrației și Internelor și Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare.

apuntare-pe-Fregata-Regele-Ferdinand-ziua-marinei”Vor fi și elicoptere în zbor, avem și o navă purtătoare de rachete, care și ea s-a întors de curând de la un exercițiu multinațional organizat de partenerii noștri bulgari”, ne-a dezvăluit colonelul Corneliu Pavel.

Navele vor putea fi observate atât de pe faleza Cazinoului, cât și de pe plajele Trei Papuci, Modern, Mamaia sau din Năvodari. Navele vor fi în mișcare, nu vor sta într-un loc, tocmai pentru a nu se strânge oamenii să le vadă, am mai aflat de la purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Bricul Mircea nu va participa la defilare de Ziua Marinei

Fregata Regele Ferdinand nu participă la defilarea de la Ziua Marinei, am aflat de la colonelul Corneliu Pavel. El a precizat că vasul s-a aflat în Șantierul Naval Constanța într-un proces de reparații și abia a ieșit din șantier.

Bricul Mircea Ziua MarineiNici Nava Școală Mircea nu va putea fi văzută de Ziua Marinei. Și ea abia a fost scoasă din Șantierul de la Midia, unde s-a aflat pentru lucrări curente de reparații.

Concurs de fotografie ”Marea în culori”

Deoarece multe dintre activitățile organizate anul acesta de Forțele Navale Române se desfășoară online, a fost organizat un concurs de fotografie. Peste 500 de fotografii au fost postate de internauți pe pagina evenimentului ”Marea în culori”, pe care Forțele Navale Române l-au lansat săptămâna trecută, am aflat de la colonelul Corneliu Pavel.

Cazino ConstantaTot pe pagina de Facebook a Forțelor Navale a mai fost organizat un concurs de cunoștințe despre structurile Forțelor Navale. În plus, au fost postate tururi virtuale de la bordul navelor militare, pentru că, nici tradiționala zi a Porților Deschise în porturile militare nu a mai avut loc anul acesta, însă, publicul a putut să fie alături de marinari prin acele tururi virtuale.

Ziua Marinei organizată cu mare fast în 1902

Prima dată, Ziua Marinei Române a fost organizată în anul 1902, la bordul Crucișătorului Elisabeta.

istoria-zilei-marinei-crucisatorul-regina-elisabetaA fost la acea vreme o serbare cu fast și cu etichetă, iar după anul 1902, în perioada regală, Ziua Marinei Române a fost sărbătorită în fiecare an și a luat amploare.

istoria-zilei-marinei-crucisatorul-regina-elisabetaDupă schimbarea regimului și venirea comuniștilor la putere, în perioada 1947-1989, sărbătoarea de Ziua Marinei Române s-a rezumat la un simplu ceremonial. Între anii 1949-1953, de Ziua Marinei erau aduse omagii regimului comunist și cam atât, am mai aflat de la colonelul Corneliu Pavel.

După anul 1990 s-a revenit la sărbătorirea Zilei Marinei Române la data de 15 august și ulterior această zi a devenit sărbătoare națională pentru marinarii militari, civili și lucrătorii portuari și zi liberă pentru toți românii.

Tot mai multe femei angajate în cadrul Forțelor Navale

Aproximativ 17% din totalul personalului angajat la Forțele Navale Române este reprezentat de femei.

Femei Fregata Regele Ferdinand”Am avut în ultimii ani și femei comandanți de nave. Îmi aduc aminte acum de colega mea Delia Neacșu, care a fost comandant al unui dragor maritim și a comandat această navă în timp ce a făcut parte dintr-o grupare navală NATO. Avem femei ofițer, comandanți de nave la Scafandri, pe o vedetă de scafandri. Sunt și femei maistru militar, atât la nave, cât și în unitățile de uscat ale Forțelor Navale. Și soldați profesioniști avem femei, este o meserie pentru ambele sexe. Este o meserie dificilă, dar e frumoasă și dacă o faci cu drag, atunci nu ți se mai pare nimic greu”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonel Corneliu Pavel.

Transmisiile online, o noutate pentru această ediție

Chiar dacă în fiecare an Statul Major al Forțelor Navale a venit cu elemente noi în organizarea Zilei Marinei, nu face excepție nici anul acesta. Deși manifestările nu vor avea loc în prezența publicului, ele vor fi transmise online, un element de noutate pentru instittuție.

”Am planificat și o să organizăm în continuare foarte multe activități pe care le vom prezenta publicului în mediul virtual. Nu am mai făcut un eveniment în online de o asemene amploare în anii trecuți. Atunci invitam publicul să vină și să ne vadă acolo, dar acum ne este și nouă greu, pentru că suntem singuri și ne gândim cam ce ar vrea să vadă publicul. Este altfel Ziua Marinei Române din acest an”, a mai spus colonelul Pavel.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, informează contribuabilii că, potrivit Capitolului V din Anexa 6 la HCL 339/2023 pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2024, cu modificările și completările ulterioare,...

Pin It on Pinterest