fbpx
SEAS 2024
Ziua Marinei Române, cel mai așteptat eveniment al verii, în Constanța

august 14, 2019

Ziua-Marinei-Romane

Aniversată cu mare fast de 117 ani, Ziua Marinei Române reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente care au loc vara în Constanța. Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni vor prezenta joi, 15 august, cel mai mare spectacol pe care îl organizează Forțele Navale Române. Anul acesta, toate manifestările sunt dedicate navei-școală ”Mircea”, ambasadorul onorific al țării noastre, care a împlinit 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările și oceanele lumii.

Bricul ”Mircea”, la Ziua Marinei Române

Puțini sunt cei care știu că Bricul ”Mircea” a intrat în serviciul Marinei Române în anul 1939 și aparține, practic, tuturor românilor. Pentru cumpărarea navei-școală a fost organizată în 1938-1939 o colectă de bani publici și fiecare român a donat cât a putut, iar diferența a fost asigurată de guvernul de atunci al țării noastre. Din 1939 până în prezent, în cei 80 de ani de când se află în serviciul Marinei Române, nava a avut 14 comandanți, a făcut escale în peste 120 de porturi de pe 5 continente, a prezentat și a purtat cu cinste și onoare drapelul României.

Bricul-Mircea-Ziua-MarineiLa bordul navei-școală s-au instruit peste 70 de generații de marinari militari, a precizat pentru Discover Dobrogea, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonel Corneliu Pavel. El afirmă că toate evenimentele organizate anul acesta de Ziua Marinei Române sunt dedicate navei-școală ”Mircea”, cel mai longeviv ambasador al țării noastre pe mările și oceanele lumii.

Ziua Marinei, un eveniment la care au participat secolul trecut regi și regine

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902 la Constanța, la bordul crucișătorului ”Elisabeta”, la inițiativa primarului de atunci al orașului, Cristea Georgescu, spune purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonel Corneliu Pavel. Georgescu și-a dorit să organizeze niște ”serbări” pentru a atrage cât mai mulți turiști la Constanța, iar strategia sa de marketing turistic a dat rezultate. Serbările au devenit de atunci o tradiție, iar din 1902 până în prezent au trecut 117 ani, în care evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române au căpătat o amploare deosebită.

În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub înaltul patronaj al Reginei Elisabeta. De atunci, manifestările au evoluat ca amploare și au fost mai spectaculoase. Regii Carol al II-lea și Ferdinand, precum și reginele Elisabeta și Maria au participat de-a lungul timpului la serbările prilejuite de Ziua Marinei. În anul 1938, Ziua Marinei a fost organizată pe 8 septembrie, datorită decesului Reginei Maria, pe 18 iulie.

În perioada comunistă, Ziua Marinei Române nu s-a sărbătorit pe 15 august

Fiind o manifestare cu dublă semnificație, militară și religioasă, Ziua Marinei nu a fost serbată pe 15 august în perioada comunistă. Între anii 1947-1990 regimul comunist a impus ca această zi să fie organizată la fel ca în Marina Militară Sovietică. Astfel, evenimentul a avut loc pentru o perioadă în ultima duminică din luna iulie, apoi în prima duminică din august. Din anul 2004, Ziua Marinei Române a fost insituită prin lege, iar din 2009 a fost declarată sărbătoare națională.

Fecioara Maria, protectoarea marinarilor

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită pentru prima pe 15 august 1902. Semnificația alegerii acestei zile a fost una religioasă, deoarece Sfânta Maria este considerată a fi ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni și a celor care călătoresc pe mare.  Potrivit unei legende, prin anul 44 d.Ch. nava pe care călătorea Fecioara Maria a fost surprinsă de o furtună puternică, iscată din senin. După rugăciunile spuse de Sfânta Maria, marea s-a liniștit, iar de atunci  ea a devenit protectoarea navigatorilor. La Biserica Romano-Catolică Sfântul Anton există o icoana ”Stella Maris” realizată din mozaic și o candelă care arde pentru marinari, astfel încât ei să se întoarcă sănătoși la familiile lor. În orice biserică din port există o icoană ”Stella Maris”, spune preotul Iacob Ieronim.

Importanța Zilei Marinei pentru români

Ziua Marinei este importantă pentru toți românii, pentru că cei 245 de km de litoral pe care îi avem, ne asigură ieșirea la Oceanul Planetar, apreciază purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, colonel Corneliu Pavel. El spune că această fâșie a revenit României ultima dată, după Războiul de Independență din 1877-1878, când Dobrogea s-a unit cu țara. Înainte de această perioadă, Marina Militară Română avea doar nave militare fluviale. Instituția a fost creată prin unirea celor două flotile ale Moldovei și Țării Românești, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860. El a pus bazele marinei militare române moderne, însă, după ce Dobrogea a devenit din nou pământ românesc, importanța ieșirii țării noastre la Oceanul Planetar a fost pusă în valoare de sistemul de poduri de la Fetești-Cernavodă, construit în 1895 de ing. Anghel Saligny. Tot el a realizat sistemul de silozuri și Gara Maritimă din Portul Constanța. Autoritățile noastre au știut de atunci că ieșirea noastră la Marea Neagră înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea țării, nu numai din punct de vedere economic, ne reamintește colonelul Corneliu Pavel.

Spectacole pe apă și pe cer, de Ziua Marinei Române

Festivitățile dedicate Zilei Marinei vor începe joi, 15 august, la ora 09.55, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, a geacului și a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.

ziua-marinei-romane La fel ca în fiecare an, Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, pentru a da startul demonstrațiilor, iar drapelele României, NATO și Uniunii Europene vor fi purtate în semn de salut, de trei scafandri parașutiști lansați din elicoptere și de trei ambarcațiuni rapide.

Ambarcațiunile invită publicul la vals

Cele trei remorchere multifuncționale, „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul” și șase ambarcațiuni rapide, vor invita publicul la vals, de pe scena marină pe care vor dansa și ele. După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansați de la bordul unui elicopter Puma Naval și de la bordul unei ambarcațiuni rapide, pentru a simula atacul țărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstrații de luptă cu nave și aeronave

Demonstrațiile continuă la Ziua Marinei, cu secvența de respingere a atacului aviației inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 și Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse și vor ataca gruparea de forțe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile și transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unități de muniție de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 și 100 mm.

ziua-marinei-romane-demonstratiiÎn continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exercițiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon, că un submarin inamic se află în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziției submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă și cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile ușoare.

Fregata Regele FerdinandDupă anihilarea pericolului submarin, exercițiul continuă cu secvența de respingere a desantului maritim. Zece ambarcațiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză și vor executa foc cu muniție de manevră, dar atacul forțelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 și de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri și de infanteriști marini. Siguranța publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unități de muniție de manevră, calibre cuprinse între 5,45 și 100 mm.

Fregata ”Regele Ferdinand” deschide parada navală

Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” va deschide parada navală, la care vor participa toate navele și aeronavele care au performat în fața falezei Comandamentului Flotei din Constanța și va prezenta simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său.

ziua-marinei-romane-apuntare-pe-fregata-regele-ferdinand

În acordurile muzicii militare a Forțelor Navale, Garda de Onoare va încheia Exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 19”, dar evenimentele vor continua, până la ora 22.00.

ziua-marinei-romane-jocuri-marinarestiTradiționalele jocuri marinărești vor fi organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00-15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanța, Muzica Militară a Forțelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc. La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Poarta 1 (Port Constanța) – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane și în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor și Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Femeile de la bordul navelor, mândre că poartă uniformă

Tânără, frumoasă și foarte curajoasă, locotenent Ștefana Farcaș, comandant Grup Navigație și Observare la bordul Fregatei ”Regele Ferdinand” se consideră norocoasă că a putut ajunge la bordul navei. Ea spune că a ales o carieră militară încă de la vârsta de 14 ani, când a urmat Colegiul Militar Ștefan cel Mare. Ulterior, locotenent Ștefana Farcaș a ales să își continue studiile la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța, deoarece a apreciat că meseria de marinar i se potrivește cel mai bine.

Femei Fregata Regele Ferdinand Ea consideră că aceasta oferă mult dinamism, îmbină perfect teoria cu practica și spune că marea este un mediu excelent pentru a-și desfășura activitatea. Ștefana petrece o treime din timp pe mare și are parte de multe provocări, a prins și furtună de multe ori, dar toate acestea nu fac decât să o călească, pentru că un adevărat marinar se vede pe vreme de furtună, spune ea.

Fregata Regele FerdinandLocotenent Ștefana Farcaș nu este singura femeie care lucrează pe Fregata ”Regele Ferdinand”. Sunt mai multe doamne și domnișoare angajate pe diferite funcții, de la ofițer de cart, la căpitan pe luptă antisubmarin, maistru militar sau soldat gradat profesionist. Aproximativ 20% din efectivul Forțelor Navale Române este reprezentat de femei, iar procentul ar putea crește în anii următori, deoarece numărul reprezentantelor sexului frumos nu mai este limitat la înscrierea în instituțiile specializate de învățământ.

De Ziua Marinei, marinarii militari vor avea un meniu special

De ziua lor, marinarii vor avea parte de un meniu special. Pe Fregata ”Regele Ferdinand”, bucătarii vor pregăti de Ziua Marinei o masă festivă, de pe care nu vor lipsi carnea la grătar și plăcintele ”poale-n brâu”. Caporalul Petre Gheorghe este de 12 ani bucătar pe navă și spune că a participat la toate misiunile, inclusiv la cele internaționale.  Cei 10 bucătari care lucrează în două shimburi pe navă, gătesc zilnic trei mese pe zi, o gustare și un desert, pentru un echipaj format din peste 200 de membri. Caporalul Petre Gheorghe spune că  viața de bucătar pe o navă nu este foarte ușoară, dar s-a învățat cu ea și este bucuros când colegii îl răsplătesc cu mulțumiri pentru efortul depus și pentru mâncarea bună.

Bucatar Fregata Regele FerdinandCei care vor ajunge joi, 15 august pe faleza de la Cazinoul din Mamaia și pe cea de la Comandamentul Flotei, trebuie să știe că traficul rutier va fi restricționat în zona Peninsulară.  Astfel, turiștilor și constănțenilor li se recomandă să circule cu mijloacele de transport în comun, care vor avea un program special. Măsurile au fost dispuse pentru a fluidiza traficul pietonal, având în vedere că în fiecare an, peste 10.000 de oameni ajung pe faleză pentru a asista la manifestările organizate cu ocazia Zilei Marinei Române.

Discover Dobrogea le urează ”La mulți ani!” tuturor marinarilor români, dar și celor care își aniversează ziua numelui pe 15 august. 

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest