fbpx
OMD Mamaia-Constanta
5 clădiri emblematice din Constanța sunt iluminate arhitectural timp de o lună

aprilie 29, 2024

cazinoul-din-constanta-iluminat-arhitectural-2024

5 clădiri de patrimoniu din Constanța sunt iluminate arhitectural timp de o lună. Este vorba despre Comandamentul Marinei Militare Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Populară Constanța, Muzeul de Artă și Cazinoul Constanța.

Cazinoul din Constanța iluminat arhitectural

Cazinoul din Constanța, cel mai fotografiat și mai admirat obiectiv turistic din orașul de la malul mării, a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard și inaugurat în anul 1019. În prezent, imobiliul de patrimoniu se află în proces de restauare, iar în cei 114 ani de existență, clădirea a mai fost reabilitată de patru ori, cel mai grav avariată fiind în timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.

cazinoul-din-constanta-iluminat-arhitectural-2024

De-a lungul timpului, Cazinoul a avut multiple funcțiuni, în funcție de orele alese. Putea să fie un loc de întâlnire pentru constănțeni și turiști, un loc de spectacole, de baluri sau de conferințe, dar în același timp își păstra funcția de cazinou, având sălile destinate jocurilor de noroc.

În Cazinoul din Constanța au funcționat și restaurante de elită, cofetării sau baruri. Un exemplu în acest sens, este oferit în romanul ”Întunecare” de Cezar Petrescu, ce debutează cu o masă care a fost luată la Cazinoul din Constanța, unde chelnerii erau veniți de la Athénée Palace. Era un loc în care se etalau nume ale epocii, toaletele și bijuteriile, un spațiu al mondenității și al vieții boeme deopotrivă.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța iluminat arhitectural

Clădirea care domină Piața Ovidiu – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – a fost sediul Primăriei, numită pe vremea aceea Palatul Comunal. Construcția imobilului a fost începută în anul 1911 după planurile arh. Victor Ştephănescu și terminată, cu întârziere, din cauza războiului, în 1921. Imobilul, lucrat în stil neoromânesc, are un aspect monumental și astăzi face parte din patrimoniul național.

muzeul-de-istorie-nationala-si-arheologie-constanta-iluminat-arhitectural

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost inaugurat oficial în această locație pe 25 decembrie 1977. Acesta adăpostește astăzi piese de patrimoniu extrem de importante. Cele mai frumoase și mai valoroase sunt cele din Sala Tezaur, aflată la parterul instituției. Aici se găsesc Șarpele Glykon (unic în lume) sau grupul statuar Fortuna cu Pontos, zeii patroni ai orașului Tomis, în antichitate. Glykon și grupul statuar
sunt doar două dintre comorile unui tezaur descoperit întâmplător în 1962, un tezaur compus din 24 de piese extrem de interesante. Muzeul din Constanța se laudă cu piese extrem de prețioase, datate în diverse epoci: Neolitic, Epoca Metalelor, Antichitate, Evul Mediu, Epocă Modernă și Contemporană.

Muzeul de Artă Constanța văzut într-o altă lumină

Muzeul de Artă Constanța a fost înființat pe baza colecțiilor de pictură și sculptură ale Pinacotecii Primăriei Constanța și a celei de la Balcic (deschise între anii 1935-1937); iar în timp, s-a îmbogățit cu lucrări importante transferate de la Muzeul Național de Artă din București, precum și prin achiziții și donații făcute de artiștii Marius Bunescu, Ion Jalea sau Boris Caragea.

muzeul-de-arta-constanta-iluminat-arhitectural-2024

Două clădiri alcătuiesc sediul Muzeului de Artă Constanța: cea veche, o clădire în stil neoclasic din 1895, inițial cea mai veche școală din Constanța și cealaltă, o clădire modernă ridicată între anii 1980-1982.

Comandamentul Marinei Militare Constanța iluminat arhitectural

Clădirea actuală a Comandamentului Marinei Militare, a fost, la sfârșitul secolului al XIX-lea, un important hotel de lux din Constanța. Edificiul a fost ridicat de compania engleză DBSR, care a cheltuit 1, 5 milioane lire sterline, pentru realizarea unui hotel la standarde europene. A fost construit între 1879 și 1881, în stil neoclasic, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

comandamentul-marinei-militare-constanta-iluminat-arhitectural-2024

S-a numit întâi Hotel Terminus, iar inaugurarea sa avut loc în iunie 1882. Ulterior numele a fost schimbat în Hotel Carol, în cinstea regelui României. Avea 90 de camere, iar în 1905 a fost electrificat. În 1895 aici a avut loc un mare bal, în prezența Casei Regale. Aceasta venea de la Cernavodă, unde participase la inaugurarea Podului Carol I, ulterior numit Saligny. Carol a fost primul mare hotel al Constanței, fiind urmat apoi de Hotel Palace. În 1927 imobilul a fost preluat de Marina Română și a continuat să fie Comandamentul acestei Arme.

Muzeul de Artă Populară iluminat arhitectural

Despre clădirea care acum adăpostește Muzeul de Artă Populară Constanța au apărut multe legende de-a lungul celor 128 de ani de când a fost inaugurată. Monument istoric de arhitectură, imobilul a fost primul sediu al Primăriei Constanța, ”Palat Comunal”, cum se numea în 1896. Totuși, multă lume credea că este biserică și chiar se închina când ajungea în fața clădirii.

muzeul-de-arta-populara-constanta-iluminat-arhitectural-2024

Inaugurarea Palatului Comunal a avut loc în anul 1896, însă primăria nu a stat mult aici. Din anul 1906 în imobil a funcționat Direcția de Poștă și Telegraf, până în 1968, când statul comunist a construit Palatul Poștelor și Telefoanelor.

După 1970 clădirea a intrat în circuitul muzeal, astfel că, Muzeul de Artă Populară Constanța a strâns, de-a lungul anilor, peste 17.000 de piese reprezentative pentru România, dar și pentru etniile din Dobrogea. La parterul instituției de cultură există un spațiu în care se realizează expoziții temporare cu tematică dobrogeană.

De asemenea, există în muzeu o expoziție permanentă, în care vizitatorii pot vedea toate genurile creației populare, de la ceramică, lemn și metal, până la textile, costume, podoabe și mobilier țărănesc din toate provinciile istorice.

Clădiri reprezentative ale Constanței sunt iluminate arhitectural

Pe fiecare dintre aceste clădiri reprezentative ale orașului va fi proiectată câte o temă respectiv: „Tradiții românești“, „Istoria la malul Mării Negre“, „O lume plină de culoare și zâmbet – Ziua Copilului“, „Artă contemporană“ și „Art Nouveau“.

Lumina arhitecturală ajută la crearea de forme spectaculoase de lumini pe fațadele clădirilor și la evidențierea detaliilor arhitecturale, având un mare potențial în atragerea turiștilor, dar și pentru înfrumusețarea orașului pe timp de noapte.

Constanța se alătură astfel marilor orașe ale lumii care folosesc iluminatul arhitectural pentru a crea experiențe vizuale de neuitat prin iluminarea obiectivelor turistice importante, ca parte din metodele de promovare și atragere a turiștilor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Stațiunea Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie

Stațiunea Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie

Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie: Evenimente de neuitat pentru întreaga familie organizate de OMD Mamaia Constanța Stațiunea Mamaia este pregătită să strălucească de Ziua Internațională a Copilului, oferind un program spectaculos și diversificat care va...

Pin It on Pinterest