fbpx
Mamaia Constanta
Majestatea Sa Margareta s-a întâlnit cu meșteșugarii din Dobrogea de Nord, la Jurilovca

aprilie 6, 2023

majestatea-sa-regala-margareta-in-vizita-la-jurilovca

Majestatea Sa Margareta, însoțită de Alteța Sa Regală Principesa Sofia au făcut astăzi o vizită la Jurilovca, pentru a descoperi tradițiile și meșteșugurile din Dobrogea de Nord.

Vizita în localitatea de la malul lacului Razem nu e deloc întâmplătoare

Regele Carol I al României a fost una dintre personalitățile care, alături de cunoscutul om de știință Grigore Antipa, a contribuit decisiv la rezolvarea unei mari probleme a comunității pescarilor din Jurilovca: transformarea unei râpe abrupte dintre sat și cherhanale într-o rampă pentru transportul peștelui cu căruțele.

fotografie-regele-Carol-I-langa-lacul-razim-jurilovca

O fotografie din luna mai 1914 stă mărturie a istoricului moment în care Regele Carol I, Prințul Moștenitor Ferdinand și savantul Grigore Antipa discutau despre viitoarea rampă cu Feodor Malâi, primarul din Jurilovca, chiar pe malul lacului.

Legătura specială familiei regale cu Dobrogea s-a materializat, ani mai târziu, și într-o altă vizită regală. Regele Mihai al României și Regina Ana au vizitat Jurilovca în anul 1999.

Iată că, 24 de ani mai târziu, două dintre fiicele regelui Mihai, au urmat tradiția familiei și s- au aflat în mijlocul comunității din Jurilovca pentru a cunoaște comuna, dar mai ales oamenii ei.

La Jurilovca, Majestatea Sa Margareta a fost întâmpinată de elevi și cadrele didactice

Școala din Jurilovca a fost primul obiectiv vizitat de Majestatea Sa Margareta.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

Elevii au fost bucuroși, dar și emoționați că a sosit în unitatea lor de învățământ Custodele Coroanei și i-au oferit flori, dar și câteva felicitări realizate chiar de ei, pe care au desenat cele mai frumoase atracții din Jurilovca.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

O elevă mai curajoasă i-a propus Majestății Sale să facă o fotografie împreună, pentru că o admiră foarte mult.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion a afirmat că este o onoare pentru localitatea pe care o administrează să primească vizită atât de importantă.

Capul Doloșman și Cetatea Orgame, un alt punct de atracție pentru Majestatea Sa Margareta

Cetatea Orgame și Capul Doloșman reprezintă, probabil, cele mai importante atracții turistice din localitatea Jurilovca. Însoțite de primarul comunei, dar și de profesorul de istorie Paul Condrat, ghid pentru familia regală în această vizită, reprezentantele Casei Regale a României au aflat istoria Cetății Orgame-Argamum și a zonei, chiar pe platoul de lângă Capul Doloșman.

Majestatea Sa Margareta a fost încântată să afle că există, în Delta Dunării, canale care poartă numele regilor României.

majestatea-sa-margareta-in-vizita-la-jurilovca-capul-dolosman

Este vorba despre Canalul ”Regele Carol I”, construit în anul 1906 pentru a îndulci apa din Lacul Razim și pentru a crește producția de pește. Canalul artificial avea o lungime de 28 de km, de la brațul Sfântu Gheorghe până la Razim.

Un alt canal cu nume regal despre care ghidul de turism Paul Condrat i-a povestit Majestății Sale este Canalul ”Regina Elisabeta”, care lega Lacul Razim de Lacul Babadag, a fost construit în anul 1913 și avea o lungime de 5 km.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

Tot în cadrul vizitei la Capul Doloșman, Majestății Sale Margareta i s-a vorbit și despre Canalul ”Principele Ferdinand”, care a fost inaugurat în anul 1914 de către Regele Carol I. Acesta a legat, inițial, Dunărea, respectiv brațul Sfântu Gheorghe cu Lacul Dranov, prin vechiul braț Cerneț, iar după Primul Război Mondial a fost prelungit până la Lacul Razim.

Pe platoul din apropierea Capului Doloșman, Majestatea Sa Margareta a văzut și locul din care se recoltează stuful pentru realizarea acoperișurilor pentru casele tradiționale.

Câteva dintre meșteșugurile din Dobrogea de Nord i-au fost prezentate Majestății Sale, la Jurilovca

În cadrul vizitei la Jurilovca, Maiestatea Sa Margareta și Alteța Sa Sofia au descoperit tradițiile și meșteșugurile din Dobrogea de Nord. În viitorul apropiat, Fundația Regală Margareta a României va demara mai multe programe de conservare și promovare a acestor meserii vechi, practicate din moși strămoși.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

Doamnele din Jurilovca i-au oferit Majestății Sale lucruri pe care le-au realizat manual, cu multă dragoste și pasiune, iar Custodele Coroanei le-a promis acestora că le va expune în Castelul Regal de la Săvârșin.

”Comunitatea lipovenilor are foarte multe lucruri colorate dar și strălucitoare, lucrate manual, pentru a duce tradițiile și valorile mai departe.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

Suntem onorați de prezența Majestății Voastre aici, la Jurilovca, iar noi, Comunitatea Lipovenilor, vrem să vă dăruim un șal în care predomină culoare albastră, pentru că și arhitectura caselor din Jurilovca are culorile alb și albastru.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

Aceste șaluri sunt purtate la biserică de către lipovence, deoarece în bisericile de rit vechi, femeile nu intră cu capul descoperit. I-a dăruit și Alteței Sale Sofia un șal în care predomină culoarea roșie. Vreau să le purtați cu drag și să vă amintiți de locul pe care l-ați vizitat, comuna Jurilovca și vă mai așteptăm și altă dată la noi”, i-a spus meșterul popular local, Valentina Șevval, Majestății Sale.

Casele tradiționale din Jurilovca au fost vizitate de Majestatea Sa Margareta

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Sofia au poposit la cinci dintre casele tradiționale ale comunei, refăcute cu grijă și atenție la detalii de oameni deosebiți ai comunității, iar familia regală a făcut cunoștință cu proprietarii.

Una dintre cele mai vechi case din Jurilovca, cea a profesorului de filosofie Ștefan Constantin, a fost vizitată de reprezentanții Casei Regale. Ștefan este un târgoviștean stabilit de peste 10 ani în Jurilovca și a devenit unul dintre cei mai pasionați și pregătiți ghizi turistici ai zonei, pe apă și pe uscat.

majestatea-sa-margareta-custodele-coroanei-in-vizita-la-jurilovca

De asemenea, Majestatea Sa a putut gusta câteva produse tradiționale lipovenești, respectiv icre, pește marinat, pește afumat și pirașki.

Laurențiu Ivanof, medic basarabean, stabilit în Babadag, s-a îndrăgostit de Jurilovca unde, din pasiune pentru istorie și tradiție, a refăcut de la zero o casă lipovenească.

Un popas a fost chiar la frumoasa gospodărie a lui Paul Condrat, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei, tradiției și obiceiurilor rușilor lipoveni.

Și, nu în ultimul rând, Majestatea Sa și Altețea Sa au vizitat gospodăria lui Silviu Tichieru, localnic, unde au avut ocazia să întâlnească renumiți meșteșugari ai zonei: pe Alexandru Feodot, marangoz, pe Dobrin Tănase, unul dintre cei mai talentați meșteri care lucrează acoperișuri de stuf, pe Tolic Curuzan din comuna Sarichioi, un adevărat artist al tâmplăriei tradiționale și al florăriei tradiționale de lemn.

Acestora le-a fost prezentată și o fotografie în care a fost surprins Regele Carol I, într-una din vizitele acestuia în Delta Dunării.

Adrian Pestrițu, pescar în Jurilovca i-a prezentat Majestății Sale modul în care se realizează talianul sau vintirul de Razim și modul în care se prinde peștele cu acesta.

Acestora le-a fost prezentată și o fotografie în care a fost surprins Regele Carol I, într-una din vizitele acestuia în Delta Dunării.

El a precizat că meșteșugul pescuitului începe să se piardă, pentru că tinerii nu mai sunt interesat de această meserie. De asemenea, el le-a arătat reprezentanților Casei Regale cum se construiește și cum se repară o barcă.

Maiestatea Sa a luat prânzul la Gospodăria Lipovenesc

După vizitele pe care le-au efectuat, reprezentanții Casei Regale au mers, împreună cu primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, la Gospodăria Lipovenesc.

majestatea-sa-regala-a-luat-pranzul-oficial-la-gospodaria-lipovenesc-a-lui-marian-sterea-din-jurilovca

Majestatea Sa Margareta și Altețea sa Regală Sofia au ales să ia o masă tradițională, alături de primarul localității, în casa familiei Sterea – o locuință construită recent, după modelul caselor tradiționale și folosind integral materiale naturale, de la piatra dobrogeană pentru fundație, până la chirpici și stuf.

Ansamblul Juraveli, păstrător și promotor al vechilor cântece lipovenești a marcat finalul părții oficiale a vizitei de lucru a Majestății Sale.

Periplul familiei regale în Jurilovca s-a încheiat cu o vizită la Razem Luxury Resort, cel mai recent și modern complex turistic ridicat pe malul lacului cu același nume.

Scopul vizitei regale în comuna Jurilovca a fost o mai bună cunoaștere a comunității în vederea identificării unor proiecte care să-i sprijine pe meșteșugarii locali în a păstra și promova frumoasele tradiții lipovenești și dobrogene.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest