fbpx
omd-mamaia-constanta
Capul Doloșman și cetatea Orgame, atracții turistice spectaculoase din Dobrogea

octombrie 20, 2020

capul-dolosman-jurilovca

Capul Doloșman este o atracție turistică din Dobrogea de Nord, spectaculoasă în orice anotimp. Faleza stâncoasă se întinde pe aproape 3 kilometri, fiind un punct de observație foarte interesant în zonă. Se spune că în antichitate, Capul Doloșman era denumit ”Pteron Akron”, care s-ar traduce prin ”promontoriul penelor”, însă numele actual are origini turcești și înseamnă ”Cap rău”.

Capul Doloșman, singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc

Capul Doloşman este singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Stânca impresionantă reprezintă unul din puţinele locuri în care este conservat litoralul fosil al Mării Negre. Peretele din piatră al cetății Argamum este constituit din roci cretacice vechi de aproximativ 100 de milioane de ani.

capul-dolosmanÎn antichitate, Herodot menționa zona sub denumirea de ”Orgamon”. Capul Doloșman era pe atunci, un cap al Sciției minore pe țărmul Pontului Euxin, însă ulterior s-a format limanul Razim.

capul-dolosman-jurilovca”La acea vreme navigația era dificilă, pentru că golful începuse să se înnisipeze, iar în zona costieră au fost descoperite epave antice. Un grup de cercetători germani a găsit în anii trecuți o epavă din secolul al II-lea, cu 400 de ani înainte să se termine locuirea la Histria și la Argamum. Erau niște ape înșelătoare, pentru că laguna se lega de mare, iar navele naufragiau, atât din cauza nivelului scăzut al apei, cât și datorită furtunilor puternice din zonă”, a povestit pentru Discover Dobrogea, ghidul de turism Ștefan Constantin.

Capul Doloșman, un punct de observație foarte interesant

Capul Doloșman este spectaculos, pentru că ne oferă o perspectivă de aproape 300 de grade și putem admira astfel, peisajul din jurul său.

capul-dolosman-jurilovca-perspectiva-lacul-razimPe 180 de grade putem observa laguna Razim și Marea Neagră, iar celelalte 180 de grade sunt rezervate dealurilor Dobrogei, care nu pot fi văzute în totalitate. Vizibilitatea se întinde până la 45 de kilometri, iar într-o zi senină, peisajele sunt atât de spectaculoase, încât poți sta acolo toată ziua, de dimineața până seara, fără să te saturi de ceea ce vezi.

capul-dolosman”Capul Doloșman este o faleză stâncoasă care se întinde pe aproape 3 kilometri. Peretele din piatră al cetății are înălțimea maximă de 29 de metri, dar el se continuă cu un deal foarte abrupt, până la o înălțime de 56 de metri. Asta îl face foarte special în zonă, pentru că este un punct de observație foarte interesant, unde ajung foarte puțini oameni. Cei mai mulți turiști ajung la Capul Doloșman pe plajă și în situl arheologic, însă punctul de belvedere este la un kilometru și jumătate mai departe. Acolo merg foarte puțini vizitatori, pentru că nu cunosc drumul și nu se aventurează”, a precizat pentru Discover Dobrogea ghidul de turism Ștefan Constantin, de la Clubul de Agrement Nautic Jurilotca.

Capul Doloșman, arie protejată de interes național

Aria naturală acoperă marginea estică a promontoriului Doloșman și reprezintă o faleză calcaroasă, care cuprinde ruinele Cetății Argamum-Orgame și abruptul stâncos al falezei. Ea este situată în județul Tulcea, în sud-vestul Deltei Dunării, la sud de Brațul Sfântu Gheorghe.

capul-dolosman-jurilovcaCapul Doloșman este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip floristic și faunistic, întinsă pe o suprafață de 125 de hectare, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca.

capul-dolosmanRezervația asigură condiții de hrană și cuibărire pentru păsări, printre care pietrarul negru, drepneaua neagră, pasărea ogorului, lăstunul de stâncă sau ciocârlia de Bărăgan. În arealul rezervației este semnalată prezența dihorului pătat, precum și a mai multor specii de reptile: țestoase, șopârle, șerpi și de broaște.

Orgame, situl arheologic de la Capul Doloșman

Vasile Pârvan a identificat situl arheologic Orgame de la Capul Doloșman, la începutul secolului XX.

cetatea-argamum-orgame-jurilovca”Deocamdată, în situl de la Capul Doloșman nu s-a găsit nicio inscripție sau un alt izvor cu numele Orgame, astfel că toate dovezile privind vechea așezare Argamum sunt indirecte.

Nici cercetările arheologice nu sunt foarte avansate, situl este excavat doar în proporție de 15%, astfel că oricând pot apărea dovezi istorice. Se spune că Orgame se afla exact pe ruta de navigație spre Dunăre. Se intra de la Marea Neagră pe la Gura Portiței, care este închisă în prezent și se trecea exact pe lângă Orgame, se traversa Golful Halmyris, Razimul de azi și apoi se intra pe Dunăre”,  a precizat ghidul de turism Ștefan Constantin.

La cetatea Argamum-Orgame au fost descoperite 3 basilici

În interiorul cetății Argamum-Orgame au fost descoperite 3 basilici paleocreștine. Cea mică și cea mai veche, probabil chiar de la începutul legiferării creștinismului, a fost datată în secolul al IV-lea. Cea mijlocie a fost construită ulterior, iar cea mai mare este și cea mai nouă, a fost ridicată în jurul anului 500 e.n.

capul-dolosman-jurilovcaBasilica mare a ars după aproximativ 50 de ani și a fost reconstruită cu 2-3 metri mai spre interiorul cetății. Zidul vechi este chiar pe marginea falezei stâncoase a Capului Doloșman. Probabil, faleza s-a surpat în acea perioadă și s-a decis scurtarea bisericii, pentru a fi eliminat riscul prăbușirii.

În afara sitului, în zona necropolei antice grecești se află și cel mai vechi mormânt grecesc din tot bazinul Mării Negre.

Indiferent în ce sezon ajungi în Jurilovca, poți vizita Capul Doloșman și cetatea Argamum-Orgame și nu vei regreta.

lacul-razim-inghetat-cu-sloiuri-de-gheataDacă ajungi iarna, când Lacul Razim îngheață tun, vei avea surpriza să observi și sloiurile de gheață și îți poți imagina cu ușurință că ești într-o poveste, deoarece priveliștea este pur și simplu minunată. Este un loc în care nu poți să nu te minunezi de uluitoarea stâncă abruptă a Capului Doloșman și de perspectiva pe care o oferă.

2 Comentarii

  1. Sorin Ulmeanu

    Foarte frumos articol. Voi vizita!

    Răspuns
    • Ligia Raicu

      Interesant articolul ,te indeamna la calatorie…

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest