fbpx
omd-mamaia-constanta
O casă veche din Jurilovca alină dorul unui cuplu de fotografi, de copilăria la țară, la bunici

iulie 12, 2019

Casa veche Jurilovca

Sunt tineri, mereu pe drumuri cu diverse proiecte, fotografi foarte căutați, dar simt tot mai acut nevoia de a se retrage într-o zonă liniștită. Viața la oraș a devenit obositoare pentru ei, ca un carusel care nu se mai oprește și din care vor cu orice preț să coboare. Dragostea pentru tradiții și pentru viața simplă de la țară, care le-a fost insuflată de bunici încă de când erau copii, le-a ghidat pașii către Jurilovca, o localitate de ruși lipoveni, din județul Tulcea. Acolo, Daniela și Marian Sterea au găsit anul trecut, după 9 luni de căutări, casa visurilor lor. O reabilitează cu multă răbdare, o iubesc ca pe un copil și vor să-i ofere tot ce este mai bun, fără să îi modifice personalitatea. De fapt, este o poveste frumoasă despre dragostea a doi tineri pentru tradiții și pentru clădirile de patrimoniu, despre întoarcerea lor la bucuriile simple oferite în copilărie în casa bunicilor și despre promovarea obiceiurilor rușilor lipoveni din Dobrogea.

Lumea este pusă pe fugă și pe făcut mulți bani, dar uită să trăiască

După 10 ani de muncă asiduă și alergătură permanentă, s-a produs un declic și fotograful Marian Sterea și-a dat seama că pierde esențialul. A conștientizat că viața are și bucurii, dar sunt altele decât puținele momente de liniște pe care și le oferă.

Casa veche JurilovcaȘi-a amintit că iubește caii, că-i place să meargă prin iarbă cu tălpile goale și să se plimbe prin pădure cântând la caval. Constanța nu-i oferă însă aceste plăceri astfel că, treptat, a descoperit Dobrogea, tot căutând locuri noi pentru ședințele foto pe care le realizează. Fiind îndrăgostiți de tradiții și de mediul rural, încă din vremea în care își petreceau vacanțele la bunici, Dana și Marian au hotărât că este timpul să își caute o casă la țară.

Casa veche Jurilovca”Am ajuns la faza în care nu ne mai place gălăgia, haosul, nu ne mai plac oamenii agitați. Lumea este pusă pe fugă și pe făcut bani, tot mai mulți bani, dar uită să trăiască. Astfel, mi-am dat seama că viața se duce repede, că au trecut 10 ani de când muncim în permanență și nu ne alegem cu nimic. Aproape m-am speriat la un moment dat și m-am gândit că mie îmi plac alte lucruri. Iubesc natura, caii, sunt pescar amator, am un caval și îmi place să cânt la acest instrument prin pădure. Aici, în Constanța, nu pot face asta, ar spune toți că sunt nebun dacă ies în fața blocului și cânt la caval. Totul este mai simplu la țară. Voi fi în continuare fotograf de evenimente, dar voi trăi o viață mai liniștită”, a declarat pentru Discover Dobrogea fotograful Marian Sterea.

Familia Sterea a ales Jurilovca și casa ei seculară, verde smarald

Daniela și Marian trăiesc la oraș, dar o părticică din ei a rămas la țară, deoarece acolo au petrecut vacanțele copilăriei și cele mai frumoase momente din viață. Așa se face că, după îndelungi căutări au găsit anul trecut o casă de vânzare, pe care este imposibil să nu o remarci dacă treci prin Jurilovca. S-au îndrăgostit la prima vedere de locuința cu o istorie îndelungată, de 126 de ani, cu fațada îmbrăcată în lemn verde smarald, decorată cu ornamente sculptate. După ce au cumpărat-o au început să facă proiectele de reabilitare, împreună cu o echipă  de arhitecți și constructori. Este o casă lungă cât un vagon de tren, cu 7 camere prin care se trece dintr-una în cealaltă și la final se ajunge într-o magazie. Ea va fi refăcută, fără să fie modificată însă arhitectura originală, la care proprietarii țin foarte mult.

Casa veche JurilovcaDaniela și Marian merg la Jurilovca cel puțin o dată pe săptămână. Ei spun că sunt zile în care ajung la casă fără niciun motiv, doar pentru că le este dragă. Le place mult să se implice în noul lor proiect și au început chiar să recondiționeze singuri mobilierul vechi. Imobilul a fost construit în 1893, iar superba fațadă din lemn vopsit în culoarea verde, specifică rușilor lipoveni, a fost montată în anul 1957, spune Marian Sterea. Ei au cumpărat imobilul care are o vechime de mai bine de un secol, cu tot ce era în el.

Casa veche JurilovcaAstfel, au găsit două paturi de aproape 90 de ani și alte două realizate în 1956, albume foto în care apar familiile ce au locuit în acea casă și chiar o saună veche, ”bania” cum îi spun lipovenii. Sauna este o anexă lângă corpul mare de casă, încălzită cu focul făcut în soba din altă cameră, alăturată.

Casa veche JurilovcaAu păstrat inclusiv lămpile vechi și afumate, cu care odinioară proprietarii locuinței își luminau odăile.

Comunitatea de ruși lipoveni de la Jurilovca i-a acceptat repede pe cei doi constănțeni

Deși se spune despre ruși lipoveni că au o comunitate închisă, în care intri cu greu, Marian și Daniela Sterea s-au împrietenit foarte repede cu localnicii din Jurilovca. Primul pas pentru cunoașterea acestor oameni, a fost o vizită la biserica din localitate. Marian a intrat în biserica de rit vechi a rușilor lipoveni, a făcut poze acolo, iar localnicii au fost extaziați când au văzut acele cadre frumoase.

Rusi lipoveni JurilovcaDe atunci s-au legat toate lucrurile și cuplul de fotografi a fost acceptat în comunitate, a început să îi cunoască pe locuitori și a fost chemat la diferite familii din Sarichioi și din Jurilovca pentru a imortaliza diverse evenimente.

”Lipovenesc”, proiectul familiei Sterea de promovare a Dobrogei de Nord

După ce a cumpărat casa de la Jurilovca, Marian Sterea și-a dorit să promoveze zona. De atunci, el arată lumii tradițiile și obiceiurile rușilor lipoveni, pe pagina ”Lipovenesc” pe care a creat-o pe Instagram și Facebook.

Casa veche Jurilovca”M-am gândit că ar fi păcat ca toate acele poze frumoase să rămână într-un folder la mine în calculator și am început să le fac publice pe rețelele sociale. ”Lipovenesc” nu este doar despre lipoveni, ci despre Delta Dunării și despre Dobrogea, în general. Când plec spre Tulcea îmi iau de fiecare dată și un aparat foto și n-am cum să nu găsesc ceva frumos de fotografiat pe drum. Dobrogea este superbă, își schimbă cromatica, își modifică stările de la o săptămână la alta, ba are flori, ba grâul e verde, apoi se preschimbă în galben, mai apare și lavanda, apoi floarea soarelui sau porumbul. Am spus că ar fi păcat, dacă tot sunt fotograf, să nu promovez această zonă cât pot de mult. Mi-am convis deja câțiva prieteni fotografi să își cumpere case în Dobrogea de Nord și au început să caute locuințe vechi și frumoase. Mi-ar plăcea ca lumea să înceapă să conștientizeze că în Dobrogea sunt multe tradiții care nu trebuie lăsate uitării. Tocmai de aceea m-au atras rușii lipoveni, ei au în Jurilovca o comunitate foarte unită, care păstrează obiceiurile vechi și își învață copiii că trebuie să le ducă mai departe”, a precizat pentru Discover Dobrogea, fotograful Marian Sterea.

”Vreau ca Jurilovca să devină un fel de Viscri”

Marian Sterea spune că a ales Jurilovca pentru potențialul enorm pe care îl are, pentru diversitatea zonelor de relief, pentru ușurința cu care ajungi acolo cu mașina dar și la Marea Neagră, Gura Portiței fiind la o distanță de 20 de minute cu barca. El își dorește ca Jurilovca să devină un fel de Viscri și să îi inspire pe localnicii din zonă.

Traditii Jurilovca”Sunt niște sate atât de frumoase și pline de verdeață în Dobrogea de Nord, încât ai impresia că ai ajuns în Neamț. La Visterna sau la Sarichioi, dacă o iei în stânga spre Măcin, toate satele sunt pitorești. Sunt necosmetizate, dar au potențial. Nu mi-aș dori nici să devină comerciale și să văd o shaormerie la Mila 23 sau să pună termopane la geamuri și să își piardă tot farmecul aceste locuri în care obiceiurile încă se mai păstrează. Lucrurile încep însă să se schimbe, treptat și în mediul rural. Un bătrân îmi spunea: ”Păi ce, noi suntem săraci să mai punem stuf pe casă?” Nu este vorba de sărăcie, ci de păstrarea arhitecturii caselor tradiționale din Dobrogea. În plus, stuful este cel mai scump acoperiș momentan, meșterii se găsesc greu, dar oamenii au început să perceapă altfel lucrurile. Apar acoperișuri din țiglă metalică, deși nu au nicio legătură cu arhitectura zonei”, spune fotograful Marian Sterea, care a precizat că el va folosi tradiționalul stuf pentru acoperișul casei. El afirmă că l-au atras satele de ruși lipoveni pentru că sunt foarte ordonate și seamănă cu localitățile săsești din Bucovina, cu străzi și trotuare late și cu multe flori în fața caselor.

Planuri noi pentru o casă veche

Un grajd cu doi cai, o capră, două, trei oi, cu alte cuvinte însuflețirea frumoasei case de la Jurilovca este unul dintre planurile familiei Sterea pentru anul ce urmează.

Moara de vant Jurilovca

Marian vrea să construiască și o moară pe care să o amplaseze în curtea sa de aproape 5000 de metri, deoarece în Dobrogea erau pe vremuri aproximativ 700 de mori, care se încadrau excelent în peisaj, iar acum mai există doar două. Un alt proiect la care Marian se gândește deja, este realizarea unui eveniment în toamna anului 2020, intitulat ”Povestea mustului”. Nu mai are vie pe moșie, deoarece era bătrână, dar și-a propus să organizeze o astfel de manifestare, după ce a descoperit în magazia casei multe obiecte folosite la prepararea mustului. Le păstrează și le recondiționează, dar este convins că alți proprietari ar fi pus pe foc butoaiele vechi, zdrobitorul de struguri, teascul sau linul. Vom da de știre când va fi organizată serbarea câmpenească, cu muzică tradițională și oameni iubitori de obiceiuri, în curtea casei cu fațadă din lemn verde smarald, de la la Jurilovca. Până una, alta, Marian se mândrește că socrii săi îl susțin în acest proiect, iar tatăl Danei, proaspăt pensionar, spune că acolo a redescoperit viața. Familia Sterea a precizat că se va retrage treptat spre Jurilovca, până când va învăța să facă diferența între sat și oraș și își va dori să stea mai mult la țară.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest