fbpx
omd-mamaia-constanta
Hotelul Mon Jardin din Mahmudia, calitate franțuzească la prețuri românești

martie 31, 2019

Hotel Mon Jardin Mahmudia

”Delta Dunării, grădina bio o Europei”, așa a fost denumită rezervația protejată, de către președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac. Și nu greșește deloc! Tocmai pentru a ne demonstra că există în deltă unități de cazare demne de toată lauda, asociația a deschis sezonul turistic 2019, la Hotelul Mon Jardin din Mahmudia și la ”Holbina Trei Bibani” de la Dunăvățul de Jos. Nu știu ce informații aveți voi despre Mahmudia, comuna situată la 28 de kilometri de Tulcea, dar, dacă veți ajunge la Hotelul Mon Jardin, sunt convinsă că o să reveniți. Mi-a plăcut mult atenția pe care personalul de acolo o acordă fiecărui detaliu. Am observat inclusiv lalelele de pe mesele din restaurant sau vesela și tacâmurile cu sigla unității de cazare. Am aflat însă și părerile turiștilor, pentru a nu fi subiectivă. Toți au fost încântați de mâncarea bună, răsăriturile și apusurile răvășitoare, de vederea pe care o au la Dunăre și, nu în ultimul rând, de excursiile în deltă.

Mon Jardin, un hotel cu o istorie de jumătate de secol

Hotelurile construite pe vremea lui Ceaușescu au fost amplasate în locuri cheie, mi-a spus Gigi Chiscop, patronul unității de cazare. Mon Jardin, fostul Hotel Plaur inaugurat în 1970, este situat chiar lângă Dunăre, pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe. În plus, un alt avantaj este reprezentat de faptul că are acces rutier, lucru dorit de mulți turiști care ajung în zonă cu mașina.

Hotel Mon Jardin Mahmudia

”Hotelul a fost al cooperației și s-a deschis în 1970. În acel moment avea 18 camere, acum avem 37 de camere și arată cu totul altfel. Avem o sală de conferințe de 100 de locuri, piscină și terase pe malul Dunării. Am amenajat o faleză cum nu există nicăieri în deltă. Promenada are o lățime de 3 metri și este apreciată de vizitatorii care vor să facă o plimbare pe malul apei și să privească peisajul”, a precizat Gigi Chiscop, administratorul hotelului Mon Jardin.

Excursiile în deltă, deliciul turiștilor

Vizitatorii sunt interesați, în special, să meargă cu ambarcațiunile în Delta Dunării, care arată senzațional și este foarte bine conservată. ”Fiind amplasați pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe, cu acces rutier, avem posibilitatea să ofertăm tot ceea ce înseamnă deltă: gură de vărsare, Sfântu Gheorghe, Sulina, Pădurea Letea. Avem trasee prestabilite, agreate de Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, pe care organizăm plimbări cu ambarcațiunile, dar, când turiștii doresc să vadă ceva anume, putem face excursii la cerere”, am aflat de la administratorul Hotelului Mon Jardin, Gigi Chiscop.Hotel Mon Jardin MahmudiaMon Jardin are o flotă de ambarcațiuni noi, confortabile, rapide, care au diferite dimensiuni, între 4 și 12 locuri și le asigură turiștilor trasee pe toate rutele din Delta Dunării. Excursiile încep de pe pontonul Hotelului Mon Jardin din Mahmudia și pot fi de 3 ore pe lacuri și canale, până la trasee de 7 ore la Pădurea Letea. O excursie de 3 ore pe lacuri și canale, cu o ambarcațiune de 4 persoane, ajunge la 600 de lei.

Hotel Mon Jardin Mahmudia”Traseele sunt gândite de așa manieră, încât, la dus facem partea de lacuri, canale și tot ce înseamnă curs de apă între brațele Sfântu Gheorghe și Sulina. Practic, traversăm o jumătate de deltă. Letea, față de „Mon Jardin”, este între brațul Sulina și Chilia, iar noi plecăm de pe brațul sudic Sfântu Gheorghe. Traversăm Dunărea pentru a ajunge în zona pădurii Letea, unde spectacolul este, într-adevăr, unul deosebit. Să ajungi pe niște dune care nu se mai termină, să vezi nebunia cu liane ca în filmul Tarzan, vegetația, animalele și păsările, aceste lucruri îi fascinează pe turiști. Sunt excursii memorabile. Depinde de măiestria și de priceperea barcagiului să facă vizitatorul să iubească sau nu Delta Dunării. Dacă te rezumi în a fi doar un conducător de barcă, duci turistul și îl aduci înapoi, nu ai câștigat nimic. Pentru vizitatorii pe care vrei să îi câștigi definitiv, experiența pe care barcagiul o împărtășește cu ei este una unică”, mi-a dezvăluit Gigi Chiscop.

Delta Dunării, rațiunea de a fi, pentru barcagii

Barcagiii sunt extrem de importanți atunci când se dorește ca excursiile pe canelele Dunării să fie reușite. Gigi Chiscop spune că el poate să aducă ospătari și bucătari din toate colțurile României sau din străinătate, dar barcagiii trebuie să fie doar oamenii locului, născuți și crescuți în deltă. ”Ei își aduc aminte pe unde mergeau cu bunicul, cu tatăl lor, cu familia să taie stuf, pe care îl puneau pe casă ori înveleau cotețul rațelor. Oamenii aceștia simt delta în alt mod. Am schimbat până acum trei permise de conducere și am mii de ore de condus.

Hotel Mon Jardin MahmudiaCunosc delta extraordinar de bine, dar de fiecare dată când merg cu ei mă surprind, deși am experiență. Au poveștile locului și un simț aparte de orientare. Dacă îi întrebi unde este gura unui anumit canal, ei îți spun: ”Uite, în față la sălciile alea”, iar tu vezi în față un mal de 200 de metri cu sălcii. Și ei spun: ”Acolo, la alea două”. Când te uiți la ele, toate sunt aceleași sălcii. Este ceva extraordinar! Nu au nevoie niciodată de un Waze, de un GPS, de absolut nimic, pentru ei, noaptea e la fel ca ziua. Ei știu, simt locul. Este diferența între ceea ce făcea Năstase versus Țiriac. În timp ce Țiriac muncea pentru o lovitură și trebuia să transpire, Năstase o făcea natural, pentru că era priceput. Asta este diferența între ceea ce încerc eu să fac, mă zbat, mă străduiesc, merg tot timpul cu ambarcațiunile și acumulez experiență învățând, în timp ce barcagiii mei s-au născut așa”, povestește cu mândrie Gigi Chiscop, administratorul Hotelului Mon Jardin.

Dă-i copilului o undiță și ți-ai câștigat pe viață un oaspete

Fiecare ambarcațiune de pe pontonul Hotelului Mon Jardin are și două undițe. Familiile cu copii fac excursii la gura de vărsare, coboară pe nisip și se întorc la hotel pe lacuri și canale, unde pot admira nuferii. Barcagiii au fost sfătuiți să protejeze flora din Delta Dunării și să nu încurajeze în nici un fel turiștii să rupă nuferii, plante protejate de lege. În plus, există și amenzi pentru cei care rup nuferii. La întoarcere, vizitatorii ajung pe canale unde ”apa fierbe de pește”: biban, roșioară, caras, plătică.

Hotel Mon Jardin MahmudiaBarcagiii le dau copiilor o undiță și îi câștigă pe viață ca oaspeți. ”Nu există bucurie mai mare pentru copii decât cea de a prinde un pește și de a-l elibera. Am fost de multe ori cu turiștii în zone în care știam că este pește, am oprit, le-am pus râme în cârlig, am stat cu ei și m-am bucurat de bucuria lor în momentul în care prindeau un pește. L-au capturat, l-au pupat și i-au dat drumul. Este foarte importantă educația. Dacă îmi promit că îl vor mânca, îl iau cu mine și îl gătesc. Dacă nu vor să îl consume, îl lasă să trăiască și îl prind și anul viitor”, spune Gigi Chiscop.

Oferte de Paște și 1 Mai

Pentru sărbătoarea de Paște, Hotelul Mon Jardin din Mahmudia a pregătit un pachet de cazare de două nopți, cu mesele și băuturile incluse. Preparatele vor fi în primul rând specifice sărbătorii de Paște, ciorbă și friptură de miel, dar și preparate din pește, deoarece unitatea hotelieră se află pe malul Dunării.

Andreea Carp, șef recepție Hotel Mon Jardin Mahmudia

Tarifele pornesc de la 590 de lei de persoană, în funcție de tipul camerei alese. Pentru copii, meniurile pot fi comandate à la carte, astfel încât să nu fie obligați să mănânce pește sau miel, dacă aceste produse nu le plac, am aflat de la Andreea Carp, șef recepție Hotel Mon Jardin Mahmudia.

Scrumbia, peștele etalon la Mon Jardin Mahmudia

Nu poți pleca de la Mon Jardin, fără să guști scrumbia gătită de bucătarii experimentați. Fie că este vorba despre salată de scrumbie, scrumbie pe grătar sau afumată, toate îți vor plăcea, chiar dacă nu te dai în vânt după pește. În plus, scrumbia este peștele etalon pentru deschiderea sezonului turistic în Delta Dunării și nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște, apreciază Gigi Chiscop.

Scrumbie Hotel Mon Jardin Mahmudia Obligatoriu trebuie să gustați storceagul, icrele sau morunul la cuptor. Toate au un gust excelent și nu se compară cu cele pe care încercăm noi să le facem acasă.

Cum se pregătește cea mai bună scrumbie?

Am aflat câteva secrete de la administratorul ”Mon Jardin” Mahmudia, despre modul în care se pregătește scrumbia, pe care vi le spun și vouă. El spune că acest pește trebuie să fie congelat rapid, fără să fie curațat, dacă vrem să îl păstrăm pentru mai mult timp. Fiind un pește gras, el oxidează și se îngălbenește când este tăiat.Scrumbie Hotel Mon Jardin Mahmudia”Scrumbia trebuie să fie albă de la un capăt la altul, să nu fie galbenă, oxidată. Inclusiv la grătar, dacă vrei să îi dai unui bucătar un test, îl pui să facă scrumbie și îți dai seama câte parale face. Peștele trebuie pregătit, focul trebuie să aibă o anumită intensitate, grătarul trebuie să fie foarte bine curățat și uns cu ulei sau cu grăsime, să nu se prindă scrumbia. Iar când vrei să o întorci, trebuie să faci acest lucru în momentul optim, pentru că ea se rupe foarte repede, nu are o textură dură, cum e crapul, de exemplu. Ca să  vezi o scrumbie care artată frumos în farfurie, trebuie să ai un bucătar priceput.

Scrumbie Hotel Mon Jardin MahmudiaScrumbia cea mai gustoasă este gătită pe grătar. Noi o mai preparăm prăjită, marinată sau afumată. Pe cea marinată o punem ulterior în salatele de scrumbie. Ca un mic secret, acrim salata cu oțetul în care scrumbia a stat la marinat, astfel peștele are un gust puțin dulceag, deosebit, diferit de cel înțepător de oțet”, spune Gigi Chiscop. Tot el, mi-a dezvăluit că îi place delta și că nu se vede trăind în altă parte, iar dacă nu mănâncă pește de cinci ori pe săptămână, spune că are o problemă, iar în glumă, a precizat că nu mai judecă bine fără pește.

Icre Hotel Mon Jardin MahmudiaCei care aleg să petreacă o minivacanță la Hotelul Mon Jardin, pot vizita și vestigiile Cetății Salsovia, din timpul imperiului romano-bizantin. De asemenea, copiii se pot distra în Parc Aventura Salsovia, care are tiroliană, panou de cățărare, tir cu arcul, paintball și trasee aventura, astfel că șederea la Mahmudia nu va fi deloc plictisitoare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, informează contribuabilii că, potrivit Capitolului V din Anexa 6 la HCL 339/2023 pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2024, cu modificările și completările ulterioare,...

Pin It on Pinterest