fbpx
PNL alegeri
PNL
Holbina Trei Bibani, tărâm de basm pentru pescari, iubitorii de păsări și de natură

martie 29, 2019

Holbina trei bibani

Holbina Trei Bibani este o locație de care te îndrăgostești la prima vedere, indiferent că ești pescar, iubitor de păsări și natură, copil sau adult. Este un loc mirific, în care te poți refugia în zilele în care vrei să fii doar tu cu tine sau cu cei apropiați. Situat între lacurile Dranov și Razim și la aproape o oră de plajele Perișor sau de Gura Portiței, care au ieșire la Marea Neagră, Holbina Trei Bibani este un domeniu pe care, odată ajuns, nu ai cum să îl mai uiți.  Îl vei asocia mereu cu relaxarea și cu bucuria de a sta în natură. Această proprietate are propria poveste și este, la rândul ei, creatoare de povești pescărești. Tocmai de aceea, a fost aleasă de Asociația de Management al Destinației Delta Dunării pentru deschiderea sezonului turistic 2019 în județul Tulcea, alături de Hotelul Mon Jardin din Mahmudia, o altă unitate de cazare care își răsfață turiștii și le oferă în permanență trasee interestante și mâncăruri tradiționale deltaice, preparate cu multă dragoste.

Povestea Holbina Trei Bibani

Sunt convisă că și voi, la fel ca mine, vă întrebați de la ce vine denumirea proprietății, cu atât mai mult cu cât în acea zonă se pescuiește în special știucă. Tocmai de aceea, vă voi spune pe scurt istoria locului. Astfel, vă veți da seama de ce el nu devine comercial, iar tot ce este realizat acolo, e pentru a bucura sufletul celor care îi calcă pragul.Holbina trei bibaniTrei prieteni pasionați de pescuitul sportiv, și-au propus în anul 2000 să evadeze mai des din aglomerația urbană și să se relaxeze la pescuit în Delta Dunării. Paul Badea, Ernest Virgil Popovici și Alexandru Dobrescu au descoperit o proprietate izolată, împrejmuită de lacuri și canale, pe care au adorat-o și în care și-au petrecut multe vacanțe într-o liniște deplină, departe de lumea dezlănțuită.

Holbina trei bibaniErnest Popovici a cumpărat în mai 2012 fostul refugiu pescăresc Holbina. Toader Badiu a fost primul proprietar și, vizionar fiind, a reabilitat clădirea care se afla în ruină și a introdus-o în circuitul turistic. Pe vremea lui Ceaușescu, la Holbina s-a pescuit industrial o vreme, până când s-a constatat că afacerea nu este rentabilă, iar clădirea în care erau camerele pescarilor a fost lăsată în paragină.  Astfel, locul în care cei trei prieteni au petrecut multe momente fericite, a devenit, după 12 ani, al unuia dintre ei. Au dorit să folosească bărci care să îi reprezinte, iar când au găsit ambarcațiunea ideală, s-au gândit la un nume. În timp ce discutau la un pahar cu vin, ei au ajuns la concluzia că au apucături de biban, și, la fel ca peștele, râd și pun botul la orice. Astfel, le-a venit ideea să înregistreze oficial prima barcă, sub denumirea ”Trei Bibani”. Ulterior, proprietatea a fost numită Holbina Trei Bibani.

Holbina-trei-bibani-delta-dunariiÎncă de când a cumpărat domeniul, care se întinde pe 1200 de hectare, cu tot cu canalele pe care le-a construit și le amenajează permanent, Ernest Popovici și-a propus să îl conserve și să îl protejeze, pentru că nu vrea să exploateze la maximum zona. Acesta este motivul pentru care oricine ajunge acolo este fascinat de ceea ce vede în jurul său.

Pe 12 mai 2013, Paul Badea și-a părăsit prietenii pentru totdeauna și s-a dus într-o lume mai bună. Pentru a menține vie amintirea sa și pentru a nu fi uitate aventurile celor trei bibani, au fost plantați 3 mesteceni pe terenul de la Holbina. Tot din dorința de a-l onora pe prietenul lor, Ernest și Alexandru au denumit competițiile de pescuit sportiv, ”Cupa Paul Badea”.

Paradisul dintre ape, de la Holbina Trei Bibani

Fiind situat între lacuri și canalele deltei, la complexul turistic se poate ajunge cu ambarcațiunile rapide. Turiștii sunt preluați din Dunăvățul de Jos, de la Pensiunea Călifar, unde există o parcare amenajată și păzită. Drumul de la Dunăvăț la Holbina durează 45 de minute și te introduce în atmosfera deltaică, pe care o vei descoperi pe îndelete la Trei Bibani. Transferul dus-întors costă 200 de lei de persoană. Cu siguranță, sunteți curioși să aflați cât costă o noapte de cazare în acest loc mirific.

Holbina-trei-bibani-delta-dunarii Prețul pentru o cameră dublă este de 500 de lei, indiferent de sezon, iar micul-dejun este inclus. Pentru a-i încuraja pe turiști să meargă în deltă și în cursul săptămânii, managerul Silvia Savu mi-a declarat că din luna mai, va face un discount de 20% la toate serviciile, pentru clienții care ajung de duminică până joi și petrec un sejur de minimum două zile.

Gura Portiței și plaja Perișor, locurile preferate pentru excursii

Turiștii care ajung la Holbina Trei Bibani, nu se mulțumesc să se plimbe doar pe canalele din jurul complexului, ei vor să descopere locuri noi. Vizitatorii pot fi duși peste tot în deltă: la Sulina, în satul tradițional Sfântu Gheorghe, la Letea, să vadă caii sălbatici, oriunde vor să se plimbe.

Plaja Perisor Holbina trei bibani Cele mai apropiate destinații sunt plaja sălbatică Perișor, cu ieșire la Marea Neagră, unde se ajunge în 50 de minute cu ambarcațiunea rapidă și Gura Portiței, care este la o oră de locație și include o plimbare Lacul Razim. Prețul pe oră pentru o ambarcațiune cu 6 locuri este de 550 de lei, ceea ce înseamnă cam 90 de lei de persoană. Turiștii merg cu umbrele și prosoape și se bucură de liniște și de faptul că, de cele mai multe ori sunt singuri pe plajă.

Holbina Trei Bibani, nu este o locație doar pentru pescari

”Deși ne-am preocupat să existe condiții foarte bune de pescuit, balta este foarte ofertantă, am pregătit și bărci noi și potrivite pentru competițiile de pescuit, locația se potrivește foarte bine și pentru familiile cu copii. Am creat condiții și pentru doamne. Avem piscine, caiace, locuri de joacă pentru copii, o curte foarte mare, iar pentru cei mici este un paradis.

Flora Holbina trei bibaniBărbații se duc la pescuit, iar doamnele rămân în curte, se bucură de piscină, de natură. Avem și mese de ping-pong pentru copii. Ei sunt însă foarte încântați de undițe, așa că pescuim împreună de pe mal și îi asistăm. Un copil de 3 ani învață imediat să pescuiască și revine și în anul următor, pentru că rămâne entuziasmat de peștele pe care l-a prins și ulterior l-a eliberat. Există și o baltă amenajată pentru crap și caras, pentru pescarii care vor să prindă pește la staționare. Tot acolo pot pescui și copiii, fiind un mediu sigur pentru ei”, mi-a spus managerul resort-ului Holbina Trei Bibani, Silvia Savu.

Sporturi practicate la Holbina Trei Bibani

O plimbare cu caiacul pe canalele proprietății Holbina Trei Bibani reprezintă o plăcere, atât pentru adulți cât și pentru copii. Caiacele sunt foarte sigure, nu ai cum să te răstorni cu ele și asigură o deplasare ușoară și plăcută. Pentru ca distracția să aibă loc în familie, există și caiace mici, pentru copii. Aceștia merg însoțiți de părinți și fac plimbări sau chiar întreceri pe canale foarte înguste și explorează frumusețile Deltei Dunării. Pot observa de aproape nuferii, stufărișul, păsările și chiar peștii care sar din apă.

Caiace Holbina trei bibani La Holbina există o zonă denumită ”La rațe”, care este închisă în momentul în care se plimbă familiile cu copiii pe canale, astfel încât să nu îi accidenteze cei care merg la pescuit cu bărcile cu motor. Peisajele sunt atât de frumoase, încât turiștii stau mai bine de două ore cu caiacele pe apă și nu le mai vine să se întoarcă.Silvia Savu manager Holbina trei bibaniSilvia Savu, manager ”Holbina Trei Bibani”

”Nu avem sală de fitness, pentru că avem caiacele. Și doamnele preferă să facă mișcare, plimbându-se cu caiacul. Tot pentru a face sport, le asigurăm turiștilor biciclete. De jur împrejurul incintei avem un dig de 16 kilometri, pe care l-am amenajat, iar vizitatorii pot face mișcare în aer liber, în timp ce privesc frumusețile din deltă”, a mai spus managerul Silvia Savu. De asemenea, o piscină pentru adulți și una pentru copii, situate pe malul Dunării, reprezintă o altă posibilitate de distracție.

Știuca de peste un metru îi atrage ca un magnet pe pescari

Sezonul turistic a fost deschis la Holbina pe 1 martie, iar de atunci, competițiile de pescuit sportiv se țin lanț. Pescarilor li se asigură tot ce este necesar, iar bărcile sunt foare bine dotate. Ei au nevoie de anumite condiții și trebuie să se simtă confortabil în ambarcațiuni, pentru a face performanță. Incinta este păzită, semaforizată, iar celor care ies în larg le sunt oferite hărți, să nu se rătăcească. Holbina este renumită pentru că are cea mai mare densitate de știuci mari, de peste 1 metru.

Stiuca un metru Holbina trei bibani”Un astfel de pește este visul oricărui pescar. Sunt pescari care practică acest sport de 20 de ani și încă nu au prins un exemplar atât de mare, astfel că apreciază că le-au fost recunoscute meritele, când delta le dă o știucă de un metru”, a precizat  managerul Silvia Savu. Este un fel de Rai al pescarilor, deoarece în Holbina nu se pescuiește industrial, iar tot peștele prins este eliberat. Reprezentanții unității de cazare doresc să conserve flora și fauna și au o grijă deosebită față de mediu.  Acolo, există toate speciile de pește, inclusiv lin, care este pe cale de dispariție, dar l-au conservat și acum au foarte mult.

Holbina Trei Bibani, locul în care orice mofturos va mânca pește

Mulți turiști care ajung în Delta Dunării sunt certați cu peștele. Unii se tem să nu se înece cu oasele, alții spun că nu le place. Ei bine, când au în farfurie chiftele de știucă făcute la grătar sau știucă umplută, fac subit, o pasiune pentru pește. Bucătăreasa de la Holbina este foarte experimentată și știe să gătească și pentru cei mai mofturoși clienți.

Storceag Holbina trei bibani Borșul de pește, storceagul, peștele pane sau afumat, icrele și multe alte preparate, le încântă papilele celor care le degustă. În bucătăria complexului turistic se gătește inclusiv mâncare pentru bebeluși, astfel încât părinții să nu stea cu grijă când ajung cu cei mici în deltă. Proprietatea are o grădină foarte mare de legume, care asigură necesarul pentru mâncărurile preparate.

Mancare buna Holbina trei bibani”Sunt grupuri care vin aici de ani de zile și niciodată nu întreabă ce au la masă, ne lasă pe noi să facem meniul, pentru că au încredere și știu că orice le oferim, le va plăcea. Suntem foarte atenți la toate detaliile când pregătim meniul, astfel încât să nu fie mâncarea prea grea pentru consumatori. La masă,sunt și preparate mai grele, dar întotdeauna le alternăm , iar salatele nu lipsesc”, a precizat managerul Silvia Savu.

Președintele Ungariei a fost oaspete la Holbina Trei Bibani

Multe personalități au petrecut sejururi de neuitat la Holbina Trei Bibani. Inclusiv președintele Ungariei, János Áder a fost oaspetele complexului din Delta Dunării, în urmă cu 3-4 ani. De obicei, șefii de stat sau oamenii de afaceri mai pretențioși se duc în excursii cu bucătarul lor sau impun niște meniuri. Președintele Ungariei a mers la pescuit la Holbina, pentru că i-au recomandat locația niște prieteni. A stat 4 zile, a pescuit, s-a relaxat și a mâncat absolut tot ceea ce i s-a oferit. ”Am fost mândri că ne-a ales pe noi, deși i s-au oferit mai multe variante și putea să meargă oriunde. Îi place mult să pescuiască și prins o știucă de aproape un metru. A avut un comportament ireproșabil, cred că a fost cel mai simplu client. Am rămas în continuare în relații bune și vin prietenii lui la pescuit și la concursuri”, mi-a spus cu mândrie managerul unității de cazare, Silvia Savu.

Birds watching , activitatea preferată a iubitorilor de păsări

Dacă nu aș fi văzut cu ochii mei un stol de peste 100 de lebede pe canalele de la Holbina, n-aș fi crezut că pot să se strângă atât de multe într-un singur loc. Există nenumărate specii de păsări în zonă, deoarece le sunt oferite condiții bune de cuibărit.

Lebede Holbina trei bibani Pentru că sunt mulți turiștii români și străini merg acolo să privească și să fotografieze păsările, le-au fost amenajate niște căsuțe speciale pentru observare, în incintă.  Managerul Silvia Savu mi-a spus că iubitorii de păsări stau și câte 10 ore să studieze și să fotografieze diferitele specii. Toate înaripatele se simt în siguranță la Holbina, deoarece motoarele folosite la pescuit sunt de 15 CP, astfel că ele nu sunt stresate de zgomotul ambarcațiunilor.

Am petrecut două zile de poveste la Holbina și am apreciat interesul pe care proprietarul Ernest Virgil Popovici îl are pentru conservarea florei și a faunei.  Nimic nu este comercial acolo, deși există spațiu suficient pentru creșterea numărului locurilor de cazare. Totul este făcut cu un deosebit respect față de natură, iar câțiva metri pătrați de gazon sunt mai importanți decât profitul pe care acel spațiu l-ar putea aduce prin cazarea mai multor turiști. Holbina poate deveni astfel, un exemplu pentru mulți agenți economici, iar o dovadă în acest sens este faptul că există vizitatori care merg de 10 ani acolo, doar pentru că este un loc desprins din Rai și turiștii se simt atât de bine, încât li se pare de neconceput să nu revină.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest