fbpx
Județul Tulcea rupe gura Târgului de Turism, prin naturalețe, gastronomie și tradiții

februarie 22, 2019

Judetul Tulcea la Targul de turism

Toți cei care trec pragul standului județului Tulcea de la Târgul de Turism al României, au numai cuvinte de laudă, iar superlativele sunt pe buzele tuturor. Cât timp am petrecut cu reprezentanții Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării , i-am auzit pe vizitatori spunând: ”Aici sunt cele mai bune icre”, ”Vai, ce gustos este peștele afumat!”, ”În Tulcea se fac vinuri bune” sau ”Ce cozonac delicios aveți!”. În plus, ofertele agenților economici pentru Paște, 1 Mai sau pentru sezonul estival sunt foarte bune în această perioadă și va fi greu, după ce testați deliciile deltei, să nu plecați cu o vacanță de la târg.

Produse traditionale TulceaEste un stand în care ești primit cu multă căldură, unde oamenii își pun sufletul pe masă, pentru că le pasă de vizitatori, dar în aceeași măsură doresc să realizeze un turism responsabil, nu haotic. Standul realizat de AMDTDD și Consiliul Județean Tulcea este situat în Pavilionul B1 la Romexpo și are o prezentare simplă, dar foarte naturală și originală, care a reușit să reunească simbolurile cele mai importante pentru destinația turistică Dobrogea de Nord-Delta Dunării.

Delta Dunării -Dobrogea de Nord, grădina bio a Europei

Plin de flori și verdeață, cu mâncăruri pe care cu toții le adorăm, standul județului Tulcea, a cărui tematică este ”Delta Dunării și Dobrogea de Nord – Grădina Bio a Europei”, te întâmpină cum o făcea bunica, pe prispă, fără prea multe mofturi, dar cu multă căldură.

Tulcea, gradina bio a EuropeiNu lipsesc cele 14 minorități etnice din Tulcea, reprezentate de păpușile deja cunoscute ale artistului plastic Elena Orbocea, lucrările realizate de meșterii populari și ansamblurile artistice din tot județul. Este imposibil să nu fii atras de acest stand, cu atât mai mult cu cât le oferă vizitatorilor o mică parte din Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Celor care trec pragul ”Grădina Bio a Europei”, le sunt prezentate atracțiile turistice ale județului Tulcea, cultura și istoria regiunii, dansurile și preparatele tradiționale, posibilitățile de distracție și clădirile de patrimoniu, astfel că este aproape imposibil să plece fără să cumpere o vacanță sau măcar să își planifice o excursie în Delta Dunării.

Tulcea, gradina bio a EuropeiPreședintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac îi invită la standul județului Tulcea, pe toți participanții la Târgul de Turism al României, care se desfășoară la Romexpo până duminică. ”Tema standului, sintetizează chintesența Deltei Dunării și a destinației în ansamblul ei. În acest an, reprezentăm ceea ce înseamnă natura, biodiversitatea, alături de multiculturalitate, tradițiile și nu în ultimul rând meșteșugurile, gastronomia locală, vinurile de Hamangia și de Măcin, fantastice pentru destinație. Alături de mediul de afaceri, am gândit standul astfel încât să le ofere vizitatorilor sentimentul că sunt acasă la mama, la bunici, la țară, în Delta Dunării”, mi-a spus Cătălin Țibuleac.

Tulcea la Targul de TurismPe de altă parte, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Megeani i-a invitat pe toți participanții la Târgul de Turism, să viziteze standul județului Tulcea, să guste din bunătățile oferite de producători și să se bucure de spectacolele organizate de ansamblurile minorităților etnice: ”Sub brandul „Delta Dunării și Dobrogea de Nord – Grădina Bio a Europei”, venim în fața dumneavoastră cu o ofertă greu de refuzat: suntem județul care reunește Dunăre, Mare, munți, dar și perla coroanei, așa cum ne place nouă să spunem, Delta Dunării. Dar, în plus, avem și cultură, avem istorie, avem cetăți care merită vizitate, avem mănăstiri – clădiri de patrimoniu de o valoare inestimabilă, care spun povești extraordinare ale trecutului nord-dobrogean. Astfel, cred că județul nostru merită o atenție deosebită atunci când discutăm despre o promovare corectă și coerentă a întregului teritoriu românesc, respectiv a frumuseților de pe aceste meleaguri.”

Turism calitativ, nu cantitativ în Delta Dunării

Tot de la președintele AMDTDD Cătălin Țibuleac, am aflat că scopul asociației și al autorităților, nu este să vină un număr enorm de vizitatori, pentru că se poate pune întrebarea până când și până unde poate crește turismul în Delta Dunării. Ideea pe care o pun în practică, este de a construi un turism responsabil și de a-i educa pe vizitatorii care ajung în destinație. Educarea începe prin legislație și prin măsurile luate atât de ARBDD și Garda de Mediu, cărora li se adaugă și informările pe care trebuie să le ofere hotelierii, ghizii de turism, proprietarii de ambarcațiuni și Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, care promovează oferta în județul Tulcea.Tulcea la Targul de Turism”Îmi doresc să vină mai mulți turiști educați, care știu pentru ce vizitează Delta Dunării. Această zonă necesită, poate mai mult decât alte destinații, un turism responsabil, un turism de vizitare, lent, care să respecte natura și diversitatea și care să înțeleagă ce înseamnă această armonie între comunitățile locale și mediu”, a precizat  Cătălin Țibuleac.

Promovarea turismului gastronomic și a tradițiilor

În timp ce multe județe se axează pe târguri culinare care nu au legătură cu gastronomia locală, Tulcea se mândrește cu delicatesele devenite tradiționale în regiune și le promovează cu mândrie. Și aceasta, cu atât mai mult, cu cât județul are deja o marcă înregistrată ”Scrumbia de Dunăre afumată” și urmează ca alte două produse tradiționale să fie înregistrate la nivel european. Este vorba despre ”Salata de icre de crap” și ”Plăcinta dobrogeană”.Festivalul Borsului de peste Tulcea”Vizavi de gastronomia locală, un element important de susținere îl reprezintă festivalurile borșurilor de pește, care se organizează în județ: Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca și cel de la Crișan. Dorim să organizăm anul acesta Festivalul Calcanului, la Sulina. Toate elementele vor fi rezumate în final într-un Festival al Gastronomiei, ”Delta Fish”, care va fi un târg de bărci și motoare, combinat cu street food, organizat în municipiul Tulcea, dar legat de Festivalul Calcanului de la Sulina”, a precizat președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

Tulcea la Targul de TurismMomentele cultural artistice sunt susținute de Ansamblul Artistic „Baladele Deltei“, Ansamblul de dansuri „Katiușa“ din Mahmudia, Ansamblul Rușilor Lipoveni „Landâș“ din Sarichioi și Ansamblul Meglenoromânilor „Altona“ din Cerna.

Tulcea, capitala gastronomică dunăreană

Cătălin Țibuleac mi-a vorbit și despre un alt proiect îndrăzneț, dar perfect realizabil, care a fost discutat deja în Adunarea Generală a Acționarilor a Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. El spune că, împreună cu autoritățile locale și centrale și cu mediul de afaceri, dorește să aducă municipiul Tulcea în salba de orașe importante de pe Dunăre, inclusiv prin gastronomie. Astfel, intenționează ca orașul Tulcea să obțină titlul de ”Capitala Gastronomică Dunăreană”.

Tulcea, capitala gastronomica dunareana ”Este un proiect pe care dorim să îl realizăm în 2-3 ani, pentru că lucrurile acestea nu se pot face peste noapte. Sper ca Președinția României la SUERD și la Consiliul Europei să aducă un sprijin important în acest sens”, afirmă președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Ivan, te iubesc, dar te voi folosi la maximum

Ivan Patzaichin este deja o instituție, un monument și a fost numit membru de onoare al AMDTDD, deoarece sprijină acțiunile asociației de promovare și este mereu alături de aceasta. ”Ne consultăm, vine cu foarte multe idei, mai ales că este dedicat trup și suflet  județului Tulcea. Alături de el, putem construi alte festivaluri și evenimente care să aducă vizibilitate crescută destinației. Este, probabil, cel mai important ambasador al județului Tulcea și al Deltei Dunării și i-am spus, într-un mod egoist, Ivan, te iubesc, dar te voi folosi la maximum. A râs și a înțeles că este nevoie de el pentru a susține destinația, evenimentele, de a promova turismul lent. Inclusiv el, prin mesajele pe care le transmite, contribuie la educarea turiștilor care vizitează Delta Dunării. Suntem o echipă care se susține reciproc”, mi-a declarat cu mândrie, Cătălin Țibuleac.

De ce nu are Dobrogea o viziune comună?

De ani buni se discută despre faptul că Dobrogea ar trebui să ofere un produs turistic integrat. Președintele AMDTDD afirmă că pot fi realizate produse turistice comune pe ruta Constanța-Tulcea, cum ar fi un drum al vinului, un drum al cetăților, un drum al turismului ecumenic. El a precizat însă, că, lăsând la o parte elementele de susținere dobrogene, regionale, cele două destinații sunt diferite. Cătălin Țibuleac spune că profilul turistului care vizitează Delta Dunării diferă esențial de cel al vizitatorului care ajunge pe litoralul Mării Negre.

”Noi am început de anul trecut, alături de o parte din mediul de afaceri din județul Constanța, să construim câteva produse turistice comune. Această viziune însă, trebuie gândită foarte bine. Știu că au mai fost încercări în anii trecuți de a veni cu un produs turistic integrat, dar pentru Delta Dunării nu a fost foarte benefic și nu a adus un plus-valoare pentru ceea ce înseamnă creșterea destinației, a numărului de turiști și a calității turismului din județul Tulcea. E o întreagă poveste, merită să ne așezăm la masă și să discutăm pentru a vedea ce putem face, dar nici nu trebuie să ne grăbim pentru a veni cu un produs integrat, doar de dragul regionalizării”, afirmă Cătălin Țibuleac.

AMDTDD și strategia privind construcțiile în zona continentală

Un lucru important este că, deși în 2018 a fost mult mai mare numărul de turiști în județul Tulcea, nu a crescut, în schimb, cel al locurilor de cazare. Gradul de ocupare a fost de aproximativ 96% în Dobrogea de Nord și Delta Dunării pe întreaga perioadă a anului, ceea ce nu s-a întâmplat anii trecuți și a depășit orice așteptare. Toate acestea, au fost posibile datorită efortului susținut al echipei Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, care, de aproape un an pune la cale diverse strategii și proiecte, pentru creșterea vizibilității regiunii pe care o promovează.AMDTDD la Targul de Turism ”Ne dorim să schimbăm puțin strategia, modul de a privi turismul în Delta Dunării. Am abordat deja acest aspect și în prezent se discută în Guvernul României, modificarea regulamentului de urbanism în deltă. În prezent, acesta prevede aceleași condiții de construire în deltă sau pe zona de terase. Ne dorim să modificăm regulamentul, să permitem dezvoltarea imobiliară pe zona de terase, respectiv în Jurilovca, Sarichioi, Mahmudia, Murighiol, Nufăru, pentru că sunt multe solicitări în acest sens. Nu ne propunem să construim în Delta Dunării, ba chiar condițiile vor fi mai restrictive. În schimb, în zona de terase, cea continentală, se poate construi mai mult, ceea ce presupune creșterea numărului de turiști. Dezvoltarea imobiliară pe zona continentală, va permite doar vizitarea deltei, nu și înnoptarea în interiorul acesteia. Ca strategie, acest proiect ar trebui să conducă și la o construire a bazelor nautice. Am discutat cu guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, iar anul acesta, până la începerea sezonului estival, vor fi definite și construite traseele pentru turiști. Totul trebuie făcut integrat și întotdeauna trebuie să mergem cu măsuri care să se susțină una pe cealaltă, altfel riscăm să greșim”, a punctat președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Tulcea la Targul de TurismSunt proiecte multe și frumoase, există o viziune unitară și o echipă relativ unită, care încearcă să dezvolte turismul în mod armonios, să îi educe pe vizitatori și să ne determine să revenim oricând cu plăcere în Delta Dunării. Standul ”Grădina Bio a Europei”, amenajat de AMDTDD și Consiliul Județean Tulcea este în pavilionul B1 de la Romexpo și va fi deschis până duminică la prânz. Dacă nu știți exact ce anume vă doriți de la o vacanță în deltă, e suficient să îl vizitați și sigur vă hotărâți repede, cu atât mai mult cu cât destinația este spectaculoasă și are multe obiective și experiențe de oferit. Indiferent că vorbim despre o plimbare cu caiacul, împreună cu ghidul de turism Ștefan Constantin de la JuriLotca, de o vizită la ”Colț de Rai”, gospodăria Biancăi Folescu din localitatea Vișina, de competiții de pescuit sportiv sau de plimbări pe canelele Dunării, nu există turist care să dorească să ajungă în deltă și să nu își găsească activități care să îl țină ocupat.

Dacă ați ales această destinație turistică sau oricare alta, vă doresc  să aveți parte de un sejur ca la carte!

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Sezonul turistic în Delta Dunării se deschide odată cu sosirea păsărilor migratoare - SOZ MEDIA - […] cerul și să vezi spectacolul oferit de stolurile de înaripate, care își caută cuiburile. Asociația de Management al Destinației Turistice…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Sporturile nautice prelungesc sezonul turistic și în perioada toamnei

Constanța găzduiește în perioada 25-26 septembrie, pe plaja Zoom, un eveniment dedicat iubitorilor sporturilor nautice. Competiția de Kitesurfing reunește participanți din întreaga țară și oaspeți de prestigiu de peste hotare și promite un adevărat spectacol atât...

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Pin It on Pinterest