O clădire cu arhitectură superbă le atrage atenția turiștilor care se plimbă alene pe faleza din orașul Sulina. Intrați, nu vă sfiiți, în Centrul de vizitare Sulina, pentru că este la fel de frumos și foarte modern în interior, iar informațiile oferite de specialiști sunt extrem de utile. Aflăm de la ei care sunt etapele de formare ale Deltei Dunării, putem observa flora și fauna din rezervație, ne este prezentat portul tradițional al localnicilor din deltă dar și modul în care ei pescuiesc își prepară mâncarea. O incursiune gratuită, captivantă și foarte bine documentată, prin Delta Dunării.
Centrul de Vizitare Sulina ne plimbă de la mare la Dunăre
Tematica prezentată în cadrul Centrului de vizitare Sulina este realizată de așa natură, încât să ne plimbe de pe fundul mării până în inima Deltei Dunării. Florin Papadatu, consilier în cadrul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, responsabilul Centrului de vizitare Sulina le prezintă oaspeților particularitățile Mării Negre și fauna acesteia.
El reușește să îi facă atenți chiar și pe copii, atunci când le povestește că pe fundul mării nu există viață, astfel că artefactele găsite de arheologi sunt foarte bine conservate, deși se află acolo de mii de ani. Există amfore și corăbii care s-au păstrat foarte bine, deoarece nu există oxigen la de la 150-200m adâncime și nu este favorizată dezvoltarea vietăților parazitare care se prind pe anumite elemente. O adevărată lecție de geografie, de care cei mici nu au parte la școală.
Anghila, regina migrației, sturionii, dinozaurii Mării Negre
Apoi, pe măsură ce urcăm și ajungem la adâncimea la care apare oxigenul în Marea Neagră aflăm de la Florin Papadatu că există numeroase vietăți, printre care delfini, specii ivazive precum rapana și pești, toate reprezentate în mărime naturală în cadrul expoziției.
Vedem, de asemenea, păstruga, nisetrul și morunul, specii care trăiesc în mediul sărat și își depun icrele în apă dulce. Putem observa că în zona cu oxigen, de la 30 m adâncime există deja vegetație și apare renumita scrumbie de Dunăre. Totuși, de la Florin Papadatu am aflat că regina migrației este anghila, care străbate la 12-14.000 de km până la Marea Sargaselor din Oceanul Atlantic.
Tot în zona cu oxigen putem observa toate speciile care sunt comestibile: barbunul, lufarul, stavridele, chefalul, zarganul, denumit turcoazul Mării Negre, deoarece oasele lui sunt verzi, fiind foarte bogate în fosfor. Turiștii care ajung în centrul de la Sulina află lucruri pe care nu le știau, de exemplu, că sturionii sunt denumiți ”dinozaurii Mării Negre”, fiind cea mai veche specie de pe planetă. Un adevărat paradis al viețuitoarelor!
Delta Dunării, mereu fascinantă
Când vizitaorii ajung în zona deltei din cadrul expoziției, specialiștii le vorbesc despre zonele protejate, astfel încât toată lumea să știe ce reprezintă rezervația. Aflăm astfel, care îi sunt limitele: cea vestică este în județul Galați la Cotul Pisicii, iar cea nordică, la granița cu Ucraina pe Brațul Chilia.
Liliana Ivancenco, șef Serviciu Relații Interne și Internaționale în cadrul ARBDD spune că în Rezervația Biosfera Delta Dunării sunt 20 de zone strict protejate. În cadrul acestora este permisă doar cercetarea și monitorizarea evoluției fenomenelor de dezvoltare a biodiversității, a fenomenelor naturale și geomorfologice. Ele sunt înconjurate de porțiuni verzi, denumite zone tampon, care au scopul de a limita intrarea turiștilor în perimetrul lor. Doar câteva dintre ele, precum pădurile Letea și Caraorman pot fi vizitate în mod organizat, iar accesul este permis doar în câteva zone, pentru a nu fi afectat echilibrul natural, a precizat Liliana Ivancenco.
Păsări flamingo în Delta Dunării
Suprafața de stufăriș din Delta Dunării este de aproximativ 250.000 de hectare din cele 580.000 pe care le are întreaga rezervație, am aflat tot de la Liliana Ivancenco, șef Serviciu Relații Interne și Internaționale în cadrul ARBDD. Fiind o zonă umedă de importanță internațională, multe specii de păsări și-au găsit habitatul în deltă. Unele dintre ele rămân pe tot parcursul anului, altele, cum este și pelicanul, migrează.
Delta Dunării se află la o intersecție de 5 căi aeriene de migrație a păsărilor, iar în prezent au fost inventariate aproximativ de 365 de specii de păsări. Anul trecut, pentru prima dată au fost văzute două stoluri de păsări flamingo, care au plecat spre Insula K, am aflat de la Florin Papadatu, responsabilul Centrului de vizitare al orașului Sulina.
Ecosistemele Deltei Dunării
În Delta Dunării sunt 30 de ecosisteme, 23 naturale și 7 antropice. În zona pontică, situată între Sf. Gheorghe și Sulina este delta fluvio-maritimă și maritimă, ultimele două segmente de formare a deltei, cărora le-a fost dedicat Centrul de vizitare din Sulina.
În zona de dezvoltare durabilă se găsesc așezări umane, unde se desfășoară activități prietenoase cu mediul. Expoziția ne prezintă habitatele importante pentru rețeaua ecologică Natura 2000, habitate de interes comunitar, precum și cele cu dune și cu lacuri, care se întâlnesc în deltă. Pot fi observate flora și fauna, dar și zonele strict protejate din apropierea Sulinei: Pădurea Letea, Grindul și Lacul Răducu și Pădurea Caraorman.
Comunitățile locale și tradițiile lor
În cadrul expoziției Centrului de vizitare Sulina facem o incursiune atât prin Marea Neagră și Delta Dunării, cât și prin comunitățile locale.
Acestora din urmă le este dedicată o porțiune generoasă, iar turiștii află informații despre istoria zonei și a orașului Sulina, care este foarte încărcată.
Pot fi observate costumele tradiționale ale localnicilor, instrumentele folosite de pescari și modul în care se gătește în Delta Dunării.
Sulina, singurul oraș din Rezervația Biosfera Delta Dunării
Puțini dintre cei care ajung în Delta Dunării știu că Sulina este singurul oraș din interiorul rezervației. În Sulina trăiesc în prezent 14 minorități, însă în vremurile ei de glorie, după anul 1860, a reușit să strângă între 24 și 32 de nații care au conviețuit în bună-pace și înțelegere.
Ca așezare, orașul Sulina datează de aproximativ 2700 de ani, dar primele izvoare există din 950, din perioada Împăratului bizantin Constantin Porfirogenet, spune Florin Papadatu, consilier în cadrul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, responsabilul Centrului de vizitare Sulina.
Un obiectiv interesant în Sulina este cimitirul multiconfesional, unde sunt înmormântați foști localnici de 7 confesiuni, din 22 de țări. Cimitirul din Sulina prezintă istoria tăcută a orașului.
Sulina, orașul în care Europa s-a unit pentru prima dată
Primul concept al Europei unite a apărut în 30 martie 1856, la Sulina. În plus, singura clădire care poartă inițiala Europei se află în orașul dintre ape. Este vorba despre fostul palat al Comisiunii Europene, actualmente Palatul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, care are formă de E, inițiala Europei.
Castelul de Apă din Sulina, a fost construit de Regina Mamă a Olandei, despre care se spune că atunci când a venit să viziteze Sulina i s-a făcut sete, a cerut să bea apă, iar o localnică, din reflex, a luat o cană cu apă din Dunăre și i-a oferit. Mirată, regina a întrebat dacă ei nu au apă în Sulina și a trimis imediat corăbii cu materiale și a fost realiztă rețeaua de apă. Culmea, acel castel de apă funcționează și astăzi, având același principiu gravitațional. S-au schimbat între timp doar filtrele și pompele. Paradoxul este că rețeaua de apă a fost înlocuită abia acum câțiva ani.
Centrul de vizitare de la Sulina este foarte modern, cu spații aerisite și exponate bine puse în valoare. La parterul clăridii există și un spațiu dedicat activităților educaționale cu copiii din oraș, dar și cu micuții turiștilor sau cu elevii care vin din întreaga țară, în Tabăra Sulina.
Aici se desfășoară activități diverse cu cei mici, atât pentru a-i informa despre zona strict protejată, cât pentru a desfășura proiecte tematice incluse în cadrul evenimentelor de mediu organizate pe plan internațional de UNESCO, a precizat Liliana Ivancenco. După o vizită în cadrul centrului veți pleca mult mai informați și cu o altă viziune asupra Deltei Dunării. Instituția asigură accesul tuturor vizitatorilor, inclusiv al persoanelor aflate în scaun cu rotile, pentru care există rampe speciale. Centrul poate fi vizitat de marți până vineri inclusiv, între orele 08.00-15.00, iar sâmbăta și duminica în intervalul 08.00-11.00.
0 Comentarii