fbpx
SPIT Constanta
SPIT Constanta
Insula K, un habitat natural în care cuibăresc zeci de specii de păsări

mai 24, 2019

Insula-K-insula-pasarilor

Raiul pe pământ poate fi regăsit în multe locuri din România în general și din Dobrogea, în special. Insula K sau insula păsărilor este un loc spectaculos, o limbă de pământ în apropiere de Sulina, pe care doar păsările au acces. A fost numită Insula K, pentru că, inițial, avea forma literei K.

Acum arată mai mult ca o paranteză, dar imaginile pe care fotografii le obțin din apropierea ei, sunt de poveste. Accesul pe Insula K este interzis, deoarece este importantă protejarea noilor generații de păsări. Habitatul zburătoarelor este amenințat de prezența oamenilor care coboară pe insulă și pun mâna pe ouăle păsărilor și pe puii acestora, motiv pentru care părinții nu îi mai recunosc și îi abandonează.

Insula K, insula păsărilor

Insula K este o zonă de habitat natural, un fel de patrie a păsărilor. Ghidul de turism Mihai Călin spune că foarte multe specii cuibăresc acolo și au deja puii mari. El a precizat că există și o specie de pescăruș asiatic care a ajuns pe Insula K în urmă cu mai bine de 10 ani într-o migrație accidentală și a rămas acolo, pentru că a dat de condiții prielnice de trai. Păsărarii, fotografii și ornitologii care ajung lângă Insula K rămân impresionați de peisajele de acolo.

Insula-K-insula-pasarilor-delta-dunariiGhidul Mihai Călin afirmă că ei sunt pregătiți cu teleobiective foarte mari și nu coboară pe insulă pentru a nu deranja puii și păsările. Ei ancorează la o distanță destul de mare și când văd că ele devin agitate rămân acolo și nu fac zgomot.

Insula-K-Sulina-delta-dunariiDacă iubim păsările, nu le invadăm teritoriul, le observăm de la distanță. Mihai Călin le recomandă turiștilor pe care îi duce lângă Insula K, să nu poarte haine în culori stridente, pentru a nu sări în ochii zburătoarelor.

Unde este, de fapt, Insula K?

Insula K sau insula Păsărilor este localizată în Marea Neagră, în golful Musura, la nord de gura de vărsare a brațului Sulina, spune ghidul de turism Mihai Călin.

Insula-K-insula-pasarilorEl a precizat că insula s-a format în urma a unui proces de acumulare a aluviunilor aduse de pe Brațul Chilia și de curenții circulari din Marea Neagră.

Insula K, insula pasarilorEa este într-o continuă schimbare și dacă o porțiune s-a scufundat în ultimele luni, acum iese din nou la suprafață. După eșuarea navei Turgut S la 400 de metri de Insula K, au fost efectuate lucrări în urma cărora limba de pământ, care este de fapt de nisip, și-a schimbat forma.

Insula K desparte teritoriul românesc de cel al Ucrainei

Insula K, situată la 8 kilometri de orașul Sulina, reprezintă cel mai tânăr pământ din România. Practic, ea este împărțită în două, între România și Ucraina, iar granițele dintre cele două state sunt la o distanță de aproximativ 3 kilometri.

Insula K, insula pasarilor Ghidul de turism Mihai Călin afirmă că trebuie să avem grijă să nu coborâm la ucraineni, deoarece, dacă ne apropiem de țărmul lor putem fi arestați. Limba de pământ are o lungime de aproximativ 7 kilometri, din care o parte se găsesc în apele teritoriale ale țării noastre, iar restul aparține Ucrainei.

Insula K, patria pelicanilor, cormoranilor, egretelor

Imaginile pe care le pot vedea cei care se apropie de Insula K sunt spectaculoase. Coloniile de pelicani, egretele sau pescărușii își văd liniștiți de ale lor și stau pe limba de pământ, nestingheriți de nimeni. Ghidul de turism Mihai Călin atrage atenția asupra faptului că unii barcagii îi lasă pe turiști să debarce pe insulă.

Insula-K-insula-pasarilor Zeci de specii de păsări cuibăresc pe Insula K. De la Mihai Călin am aflat că este vorba, printre altele, de sitari de mal și de nisip, piciorongi, ciocîntors, nagâț, prundăraș de țărm, chire de mare și de baltă, călifari, lebede, cormorani, țigănuși, lopătari, stârci, egrete, pescăruși cu capul negru, pescăruș pontic, pescăruș mediteranean, asiatic, râzător sau cel cu obrazul alb.

Insula-K-insula-pasarilorEl spune că în situația în care iubim păsările și dorim să le mai vedem și la următoarea noastră vizită acolo, ar trebui să fim responsabili și să le privim de la distanță. Ele ne observă când ne apropiem și încep să se agite și să ne analizeze, iar dacă se simt în pericol vor zbura. Important este să nu le invadăm teritoriul și să promovăm un turism sustenabil, bazat pe respectul față de natură. Guvernatorul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, Matei Mușetescu a declarat pentru Discover Dobrogea că în maximum două săptămâni vor fi montate panouri informative în Tulcea și Sulina, astfel încât turiștii să știe că este interzis accesul pe insulă.

Fotografiile au fost realizate de ghidul de turism Mihai Călin.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest