fbpx
omd-mamaia-constanta
„Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional românesc” o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța

aprilie 3, 2024

Traditii si obiceiuri de Paste

Constănțenii vor putea face o incursiune în satul tradițional de altădată, printr-o simplă vizită la Muzeul de Artă Populară Constanța. Astfel, vor străbate, în mod simbolic, provinciile istorice ale țării: Dobrogea, Banat, Transilvania (Bihor, Brașov, Maramureș, Sibiu), Moldova, Oltenia și Muntenia.

Considerat cel mai mare praznic al creștinătății, Paștele sau Învierea Domnului era întâmpinat de țăranul din satul tradițional românesc, cu masa încărcată de preparate tradiționale (ouă, cozonac, pască, drob), dar și cu locuința curată.

Pregătirea spațiului de locuit începea din gospodărie și culmina în „camera bună” sau „camera curată”, unde erau etalate cele mai frumoase țesături lucrate de stăpâna casei și de fetele de măritat, precum și hainele de sărbătoare cu care se mergea la biserică, păstrate cu grijă în lada de zestre. Acesta era spațiul cu cea mai mare încărcătură simbolică din casă, aici aflându-se și masa încărcată cu preparatele pascale.

Interiorul de sărbătoare din expoziția temporară a muzeului este reconstituit prin intermediul textilelor pentru decorul interiorului (scoarțe, ștergare, fețe de masă, cearceafuri, fețe de pernă), dar și cu ceramică meșteșugit ornamentată în centre vestite de olari (Biniș, Vadu Crișului, Vama, Kuty, Vlădești, Oboga, Horezu, Târgu Jiu, Pucheni, Pisc).

Nota de spiritualitate este dată de icoane transilvănene pictate pe sticlă și icoane pe lemn cu tematică pascală („Cina cea de taină”, „Maica Domnului Jalnică”, „Plângerea lui Iisus”, „Răstignirea”).

Expoziția „Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional românesc” poate fi vizitată în perioada 3 aprilie – 15 mai, aflăm de la reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, informează contribuabilii că, potrivit Capitolului V din Anexa 6 la HCL 339/2023 pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2024, cu modificările și completările ulterioare,...

Pin It on Pinterest