fbpx
Mamaia Constanta
Piperchi țârgâsiti, preparatul tradițional pe care armânii „îl au în sânge”

octombrie 29, 2023

piperchi-targasiti-reteta-traditionala-armaneasca

Piperchi țârgâsiti, ardei prăjiți pe înțelesul tuturor, este un preparat delicios și foarte sățios, pe care armânii îl gătesc, din moși-strămoși, cu mare plăcere. În această toamnă frumoasă, cu temperaturi care se iau la întrecere cu cele din sezonul estival, am ajuns în localitatea Stejaru din județul Tulcea, în gospodăria unor armâni. Elena Migit ne-a preparat această rețetă tradițională, despre care spune că, probabil i-a intrat în sânge, altfel nu înțelege de ce o gătește foarte des.

Piperchi țârgâsiti, o rețetă foarte veche și ușor de preparat

În gospodăria de la Stejaru, Elena Migit începe prepararea rețetei de piperchi țârgâsiti, cu un tur prin sera generoasă, de unde își culege ardeii și roșiile, pentru că gătește acest produs doar cu legume bio, din grădina ei.

reteta-piperchi-targasiti-elena-migit-armani-stejaru-tulcea

„Cele mai gustoase piperchi sunt gogoșarii roșii prăjiți. Sunt cărnoși și au un gust aparte. Azi am gătit piperchi țârgâsiti cu gogoșari și kapia.

reteta-piperchi-targasiti-armani-stjaru-tulcea-picurarlu-de-la-stejaru

Le spunem piperchi țârgâsiti pentru că ardeii sunt prăjiți, nu copți. Dacă facem cu ardei copți, preparatul se numește piperchi fripti.

reteta-piperchi-targasiti-armani-picurarlu-la-stejaru-tulcea

Rețeta aceasta este foarte gustoasă și se gătește ușor și repede.

piperchi-targasiti-reteta-aromani-stejaru-tulcea

La o porție pentru trei persoane, eu toc vreo 15 piperchi și îi prăjesc în ulei încins, vreo 20 de minute, până când se înmoaie. Apoi, pun 6-7 roșii tocate pentru a avea și sos, iar după 15 minute adaug și brânza și mai las câteva minute tigaia pe foc.

piperchi-targasiti-reteta-aromani-gastronomie-traditionala

Este o rețetă foarte veche, pe care o știu de când eram mică. Pe atunci, piperchile se puneau în tăvi mari și se așezau pe mijlocul mesei, iar toți înmuiam pâinea, cu mâna, în piperchi, pentru că așa se mănâncă, deoarece se spune că sunt mai gustoși.

piperchi-targasiti-reteta-armani-dobrogea-stejaru-tulcea

Când avem musafiri, plăcinta cu praz și piperchi țârgâsiti sunt nelipsite de pe masa noastră și toată lumea le apreciază. Este o mâncare foarte sățioasă, pentru că are și multă brânză.

piperchi-targasiti-reteta-armani-dobrogea-stejaru-tulcea

Piperchi se pot face și cu ouă, care se adaugă deasupra preparatului în ultimele 5 minute de fierbere. Este foarte gustos și așa.

piperchi-targasiti-reteta-armani-dobrogea-preparate-traditionale

Noi facem această rețetă și cu ardeii grași, pentru că ei ies prima dată și sunt galbeni și foarte gustoși. Toate produsele pe care le folosesc la gătit sunt din gospodăria proprie, din seră și din grădină. Brânza este de la căprițele noastre, totul este natural.

piperchi-targasiti-reteta-traditionala-armani-dobrogea

Vara, dacă nu facem o zi, în ziua următoare obligat prepar o tigaie cu piperchi. Iarna le avem la borcane sau folosim ardeii puși, din vară, gata tăiați, la congelator, iar în loc de roșii folosim sucuri sau bulion, pe care le prepar în fiecare an. Îl gătesc atât de des, pentru că, probabil, mi-a intrat în sânge și îmi place foarte mult”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Elena Migit.

Păstrarea tradițiilor și a gastronomiei, este importantă pentru comunitatea de armâni

Pentru cei care doresc să mănânce, dar nu au timp, Elena Migit prepară piperchi țârgâsiti și la borcane, pe care le vinde pe pagina de Facebook Picurarlu de la Stejaru.

piperchi-targasiti-reteta-armani-dobrogea

„Le fac la comandă și am mai mulți clienți români, chiar și tătari, decât armâni. De vreo 12 ani prepar și vând piperchi, iar clienții sunt fideli, pentru că știu ce cumpără și le plac produsele făcute de mine.

produse-traditionale-gastronomie-armani-dobrogea

Mai fac și zarzavaturi, zacuscă cu ghebe, zacuscă normală, cu vinete, zacuscă cu pește, sunt produse care se vând bine. Am învățat de la mama să fac zacuscă, pentru că la Stejaru nu se făcea, când am venit eu, acum 39 de ani, când m-am căsătorit. Atunci, mama mi-a dat zestre, chiar și capsator pentru borcane.

piperchi-targasiti-reteta-traditionala-armani

Cel mai important lucru pentru mine, pentru comunitatea noastră, este păstrarea tradițiilor, a gastronomiei, a portului popular. Cât o să trăiesc, o să păstrez toate tradițiile pe care le-am învățat de la părinți și de la bunici. Văd că și fata noastră o ia pe urmele familiei cu tradiția, ea îmbracă și costumul tradițional armânesc, pe care îl poartă cu mândrie. Eu cred că tradițiile vor merge mai departe, se vor păstra, nu se vor pierde”, a mai spus, pentru Discover Dobrogea, Elena Migit.

Acest articol este realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în cadrul proiectului cultural „Patrimoniu Cultural Gastronomic Dobrogean”. Proiectul își propune identificarea, cercetarea, conservarea și promovarea diversității gastronomice dobrogene, în vederea realizării unui album gastronomic dobrogean, care va conține rețetele fiecărei minorități în parte.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest