fbpx
SEAS 2024
Cum s-a transformat plaja unui sat de pescari lipoveni, în Stațiunea Mamaia Nord

martie 19, 2024

statiunea-mamaia-nord-omd-plaja-navodari

În urmă cu peste 150 de ani, în zona în care astăzi se află Stațiunea Mamaia Nord, era o plajă de pe care ieșeau pe mare, pescarii lipoveni. Încă din anii 1870, satul din nordul litoralului românesc era populat în special de ruși lipoveni, a căror principală îndeletnicire a fost, desigur, pescuitul. Practic, istoria orașului Năvodari este strâns legată de povestea pescarilor lipoveni stabiliți în fostul sat Carachioi.

De la satul de pescari lipoveni până la Stațiunea Mamaia Nord, a fost parcurs un drum lung

În fostul sat turcesc Carachioi (Satul Negru), vechea denumire a actualului oraș Năvodari, staroverii au ajuns, potrivit statisticilor, în perioada dominației otomane. Astfel, în anul 1864, numeroase familii de ruși lipoveni au colonizat localitatea din nordul litoralului și au primit dreptul să se așeze pe terenurile oferite de autoritățile turcești.

Turcii nu erau de acord cu reformele religioase introduse de Biserica Ortodoxă Rusă, și nici cu persecuțiile severe suferite de cei care și-au menținut fidelitatea față de ritul vechi, astfel că i-au primit bine pe rușii goniți de prigoana țaristă și de cea instituită de patriarhul Nikon.

20 de ani mai târziu, când, deja, Dobrogea revenise la țară în urma Războiului de Independență din 1877, în localitatea Carachioi a fost construită prima școală. În 1888, lipovenii au ridicat și o mică biserică ortodoxă de rit vechi, frecventată și de români, care reprezentau o minoritate și nu aveau propriul lăcaș de cult.

Abia în anul 1927, fostul sat turcesc Carachioi a fost denumit Năvodari. Potrivit statisticilor, la acea vreme, în mica localitate trăiau 1300 de lipoveni și câteva sute de români. Locuințele pescarilor lipoveni stabiliți în Năvodari, erau construite din chirpici și aveau acoperiș din stuf.

În anul 1968, localitatea Năvodari a fost declarată oraș, având în administrare și Mamaia Sat, iar 50 de ani mai târziu, Mamaia Nord a devenit cea mai tânără stațiune de pe litoral, fiind declarată de către Guvern, de interes național.

Stațiunea Mamaia Nord este apreciată, în sezonul estival, de zeci de mii de turiști

Fostul sat de pescari lipoveni a devenit, între timp, cea mai nouă stațiune de pe litoralul românesc, apreciată atât pentru nisipul fin al plajelor amenajate, care se întind pe 6 km, cât și pentru evenimentele organizate, concertele în aer liber, cluburi, restaurante pescărești și numeroasele unități de cazare pentru turiști.

omd-statiunea-mamaia-nord-plaja-navodari

Stațiunea Mamaia Nord are o dezvoltare fulminantă în ultimii ani, iar investitorii au fost atrași de această zonă din nordul litoralului și au construit 5 hoteluri de 5 stele, 12 hoteluri de 4 stele, dar și numeroase pensiuni, vile turistice și căsuțe tip camping, astfel că gradul de ocupare turistică s-a extins foarte mult.

Pentru o mai bună promovare a turismului în nordul litoralului, din vara anului 2023 s-a înființat Organizația de Management al Destinației „Stațiunea Mamaia Nord”, care a primit avizul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, să funcționeze ca asociație de utilitate publică.

 „Prin înființarea OMD Stațiunea Mamaia Nord, stațiunea noastră de suflet are de acum toate pârghiile pentru a se dezvolta și a crește. OMD Stațiunea Mamaia Nord înseamnă, în primul rând, oficializarea parteneriatului puternic dintre operatorii din turism  de pe litoral și Primăria Năvodari. Suntem o singură echipă de acum, deciziile le luăm împreună și avem ca obiectiv comun realizarea unui turism la cele mai înalte standarde.

OMD Stațiunea Mamaia Nord înseamnă, în egală măsură, accesul la fonduri europene pe care Primăria, ca autoritate publică locală, nu le putea accesa. Vor fi mulți bani europeni care vor ajunge în dezvoltarea stațiunii, de la infrastructură, modernizarea spațiilor publice, promovare și până la organizarea de evenimente.

Este evident că va fi mult de muncă, avem nevoie de oameni cu viziune, dar sunt convins că echipa OMD Stațiunea Mamaia Nord se va ridica la nivelul așteptărilor, pentru că toți avem același deziderat: o stațiune înfloritoare, cu turiști din ce în ce mai mulți și mai mulțumiți de condițiile și serviciile oferite. Succes OMD Stațiunea Mamaia Nord!”, a declarat primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest