fbpx
omd-mamaia-constanta
Ivan Patzaichin i-a încurajat pe constănțeni să se plimbe cu canotca pe Lacul Siutghiol

septembrie 22, 2019

Ivan Patzaichin canotca Constanta

Campionul Ivan Pazaichin, o legendă a sportului mondial, i-a încurajat pe constănțeni să se plimbe cu canotca pe Lacul Siutghiol, din dorința de a promova patrimoniul local și mișcarea în aer liber. El s-a aflat în acest week-end în Constanța, unde a prezentat proiectul ”Descoperă Rowmania”.  El i-a îndemnat pe cei care au ajuns pe malul Lacului Siutghiol să se apropie de natură și să se reconecteze la aceasta prin intermediul plimbărilor cu canotca, ambarcațiune al cărei inventator este. Copii, tineri și adulți, cu toții au fost încântați că au vâslit folosind pagaia, unii, pentru prima oară în viață.

Ivan Patzaichin îi încurajează pe copii să facă sport

Sportul este extrem de important pentru o viață sănătoasă, însă, pentru mulți români el nu reprezintă o prioritate. Avem deja mulți minori obezi în România și o mulțime de părinți care procură tot felul de scutiri pentru ca ai lor copii să nu facă orele de sport. În plus, chiar și autoritățile locale ar trebui să acorde o atenție deosebită evenimentelor sportive și să încurajeze practicarea sporturilor de către populație.

Canotca Ivan Patzaichin Constanta”Noi încercăm să îi scoatem pe copii în natură, să facă sport. După ce simt gustul mișcării, apoi pot merge la un club de profesioniști sau pot rămâne niște ghizi importanți pentru turismul românesc. Indiferent ce își propun tinerii, nu este de ajuns să înceapă să viseze la ceva, ei trebuie să lupte pentru idealurile lor, să muncească, să se sacrifice chiar, pentru a realiza ceea ce își propun”, a declarat pentru Discover Dobrogea, campionul olimpic Ivan Patzaichin.

Descoperă Rowmania, un proiect care îi responsabilizează pe copii

”Descoperă Rowmania” este un proiect inspirațional, care îl are în centru pe campionul Ivan Patzaichin. Campionul îi încurajează pe copiii din toată țara să învețe să construiască o canotcă, să devină responsabili cu mediul și să înțeleagă natura.

Canotca Ivan Patzaichin Constanta”Această canotcă de două locuri a fost construită de copiii din Orșova, care, la final și-au lăsat semnăturile pe ea. Până acum avem 5 astfel de ambarcațiuni, ultimele două se construiesc la Sulina și la Sfântu Gheorghe. Cea mai importantă este satisfacția celor mici, pentru că ei realizează canotca de la zero, cu mâna lor, sub supravegherea meșterului Viorel Gheorghe. El are răbdare să stea cu ei, le arată cum să taie lemnul, cum să lipească, să șlefuiască și să vopsească ambarcațiunea.

Canotca Ivan Patzaichin ConstantaEi realizează în 3 săptămâni această canotcă și nu vă închipuiți ce bucurie și ce satisfacție au când o duc spre apă și se plimbă cu ea. În același timp, copiii învață să lucreze în echipă, înțeleg cât de important este mediul și ce patrimoniu natural au în jurul localității în care trăiesc. La final, vom organiza o competiție cu ambarcațiunile construite de micuți, astfel încât bucuria lor să fie și mai mare. Degeaba pui panouri și afișe peste tot, dacă nu îi implici pe oameni în diferite activități pentru a înțelege cât de important este mediul pentru ei”, a mai precizat pentru Discover Dobrogea, Ivan Patzaichin.

Canotca, o creație personală a lui Ivan Patzaichin

O combinație între lotcă și canoe, canotca a fost inventată de Ivan Patzaichin, pentru a încuraja produsele și tradițiile locale. De la lotca specifică Deltei Dunării au fost păstrate forma suplă și lemnul, material care nu mai este folosit la ambarcațiunile moderne, iar de la canoe au fost păstrate liniile dinamice.

Canotca Ivan Patzaichin Constanta”Canotca este creația mea personală. Am realizat-o încă de acum 10 ani și am încercat să promovez și acest gen de ambarcațiuni tradiționale, pentru că sunt confecționate din lemn. Canotca este o barcă nepoluantă, o alternativă la tot ceea ce se întâmplă acum în Delta Dunării și în general în toate apele din țara noastră. Sunt prea multe motoare puternice și vedem betoane peste tot. Noi promovăm turismul lent, nu pe cel rapid, de o zi. Vizitatorii trebuie să își dorească să vadă frumusețile naturii și să observe cu atenție orice colțișor al deltei și al României, că avem o țară frumoasă”, a mai precizat pentru Discover Dobrogea campionul Ivan Patzaichin.

Canotca, o ambarcațiune tradițională reinventată

Când vorbești de tradiții, toată lumea se gândește că trebuie să te întorci în urmă cu 100 de ani, spune inițiatorul proiectului ”Descoperă Rowmania”, Ivan Patzaichin. El afirmă că această canotcă pe care a creat-o este un mod prin care arată lumii că se pot păstra tradițiile, dar pot fi îmbinate cu ceva nou. ”Canotca este o copie după lotca tradițională, la care am adăugat liniile dinamice de la canoe. În timp ce lotca este o ambarcațiune greoaie, utilitară, canotca este mult mai ușoară, în ea vâslești cu fața, ai alt contact cu mediul și este mai prietenoasă cu natura. Avem mai multe modele de canotcă, mai mici, pentru două persoane sau mai mari, care au până la 14, 16 locuri. Lumea a început deja să înțeleagă că lemnul este organic, nu e precum plasticul sau carbonul, materiale care poluează natura”, spune Ivan Patzaichin.

Sportul schimbă percepții și implementează proiecte de agrement

Ivan Patzaichin a povestit pentru Discover Dobrogea că a avut multe întâmplări interesante cu canotca și proiectul ”Descoperă Rowmania”. Pentru el însă, cea mai importantă este cea de la Alba Iulia, unde, în urmă cu 8 ani, nu găsea un loc în care să iasă cu ambarcațiunea pe Mureș. Acum însă, Patzaichin spune cu mândrie că acolo e un loc superb de ștrand și de agrement, unde poate organiza competiții de vâslit. Inspirate de Patzaichin, autoritățile locale au implementat un proiect de navigație pe Mureș, care vizează amenajarea unui debarcader și a unei zone de agrement în Alba Iulia.

Apele sunt precum organismul omului, dacă sunt curate vom fi sănătoși

Nu suntem educați să ne mândrim cu apele din țara noastră, să le protejăm și să le păstrăm curate, deși admirăm râurile extrem de limpezi din alte țări. „Acest țesut de râuri este ca un organism al omului. Cu cât sângele este mai curat prin vene, cu atât este și inima mai sănătoasă. Astfel, și râurile noastre, cu cât vor fi mai curate și mai limpezi, cu atât Delta Dunării și Marea Neagră vor fi mai puțin poluate”, spune Ivan Patzaichin.

Campionul Ivan Patzaichin ne transmite că trebuie să înțelegem cât mai repede că natura trebuie protejată și respectată, astfel încât să le lăsăm o moștenire importantă copiilor, nepoților și strănepoților noștri.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Taxa de dezvoltare și promovare a turismului

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, informează contribuabilii că, potrivit Capitolului V din Anexa 6 la HCL 339/2023 pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2024, cu modificările și completările ulterioare,...

Pin It on Pinterest