fbpx
Cadoul pe care îl primește Dobrogea de ziua ei va fi un Cazinou conservat

octombrie 15, 2018

Cazino Constanta

Lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța vor începe pe 22 octombrie, astfel încât, până de Ziua Dobrogei, ele să fie finalizate. Acestea vor fi realizate într-un parteneriat încheiat între municipiul Constanța și o companie din țară. Primăria a emis certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru operațiunile de primă urgență care vor fi demarate de săptămâna viitoare și a obținut deja avizul Ministerului Culturii pentru începerea activității.

Graficul lucrărilor de conservare

Există și un grafic sumar, potrivit căruia 15 zile durează montarea unui gard pentru restricționarea accesului în zonă, în 30-45 de zile va fi montat policarbonatul la ferestrele lipsă sau la cele sparte, 10 zile vor fi alocate pentru reparații la șarpantă și la învelitoarea lipsă, curățarea jgeaburilor și evacuarea apei se vor realiza în 5 zile, în timp ce pentru demontarea candelabrelor au fost prevăzute 27 de zile, iar pentru hidroizolația teraselor 10 zile.

Casino Constanta RomaniaSunt mai multe lucrări, există și detalii tehnice, pentru că, în momentul în care reprezentanții Primăriei Constanța au mers să obțină avizul Companiei Naționale de Investiții, au prezentat tipurile de lucrări și materialele folosite. Lucrările de conservare vor fi terminate până pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei și nu vor reprezenta un efort bugetar pentru primărie. Cheltuielile pentru punerea în siguranță a Cazinoului vor fi suportate de către o companie privată, al cărei nume nu l-am aflat încă.

Neversea va contribui cu 25.000 de euro pentru conservarea Cazinoului

În urma campaniei #SOS Cazino, derulată de Neversea s-au strâns 10.000 de euro din donația făcută de un hipermarket, 6000 de lei din donații ale participanților la festival, la care se adaugă o contribuție și din partea reprezentanților Neversea. În total, prin această campanie pentru salvarea simbolului Constanței se vor strânge 25.000 de euro, bani care vor fi folosiți după ce primăria se va sfătui cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, în legătură cu elementele de protecție exterioară.

Neversea CazinoDupă ce va finaliza licitația CNI, primăria se va ocupa de împrejmuirea clădirii într-un mod atractiv și corespunzător, astfel încât localnicilor să nu le lipsească imaginea Cazinoului. Altfel spus, cei care vor trece prin zonă nu vor vedea doar niște schele și plasă verde.

Compania care va realiza lucrările nu este din Constanța

Mai multe companii s-au arătat interesate să sprijine efortul primăriei de punere în siguranță a Cazinoului, a mai spus primarul Decebal Făgădău. Una dintre companii, care este românescă dar nu din Constanța a făcut o ofertă concretă. Există un contract de parteneriat și autoritățile acordă tot sprijinul, respectiv: autorizații, specialiști și un grup de lucru local, iar firma respectivă va realiza lucrările până pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei.

Decebal Făgădău a precizat că a purtat discuții cu Asociația Restauratorilor din România și spune că are încredere că de data aceasta proiectul de reabilitare și de restaurare al Cazinoului din Constanța va fi unul plin de succes, întrucât foarte mulți oameni de specialitate și-au arătat disponibilitatea de a lucra pro-bono. Este o lucrare care va rămâne în CV-ul oricărui specialist.

Reabilitarea Cazinoului va costa mai mult de 11 milioane de euro

În plus, Compania Națională de Investiții este în plină procedură de actualizare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și se vor aproba noi indicatori tehnico-economici, pentru că cei avansați în 2015 nu mai sunt valabili, valoarea schimbându-se între timp. Astfel, este posibil ca suma alocată reabilitării Cazinoului să crească și să nu mai fie de 11.000.000 de euro.

În continuare, este așteptată o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea noilor indicatori tehnico-economici, pentru proiect și licitația de proiectare și execuție. Decebal Făgădău a dat asigurări că până în 2020 vor începe și lucrările de restaurare la Cazinoul din Constanța.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest