fbpx
OMD Mamaia-Constanta
Bujorul românesc, floarea națională a României, a înflorit deja pe dealurile Dobrogei

mai 6, 2024

bujorii-din-dobrogea-au-inflorit-in-rezervatiile-naturale-din-judetul-tulcea

Bujorii din Dobrogea au înflorit deja și au devenit o atracție pentru mulți români. Numeroase agenții de turism din țară organizează excursii în zonele în care cresc delicatele plante protejate de lege, însă, din păcate, florile nu sunt protejate de toți vizitatorii, astfel că, unii dintre ei le strivesc cu mașinile, alții le rup pentru a le duce acasă.

Bujorii din Dobrogea au devenit o atracție turistică

Sute de turiști vin în excursii organizate de agențiile de turism din țară, pentru a vedea bujorii din Dobrogea. Delicatele flori audevenit o atracție turistică, dar, din nefericire, nu toți vizitatorii sunt educați pentru a respecta natura și a proteja plantele dintr-o rezervație naturală.

bujorii-din-dobrogea-sunt-calcati-de-masini-desi-sunt-plante-protejate-de-lege

Jurnalistul Patrick de Hillerin a surprins în fotografiile pe care le-a realizat, mai multe mașini care au călcat plantele protejate.

bujorii-din-dobrogea

Perioada de înflorire a bujorilor este de doar 10 zile, iar în această minivacanță au ajuns mulți turiști în județul Tulcea, astfel că, probabil, prezența autorităților abilitate în rezervațiile naturale ar fi fost necesară, pentru a preîntâmpina astfel de situații.

Bujorii din Dobrogea sunt plante rare, care trebuie să fie protejate

Bujorii din rezervațiile naturale nu trebuie să fie rupți sau călcați, ci doar admirați și, eventual, fotografiați.

bujorii-din-dobrogea-plante-protejate-de-lege

Sunt plante foarte rare și protejate, astfel că NU trebuie să le rupem atunci când le observăm, cu atât mai mult cu cât se ofilesc foarte repede.

bujorii-din-dobrogea-au-inflorit-in-rezervatiile-naturale-din-judetul-tulcea

Putem admira și fotografia sau filma, în schimb, bujorii sălbatici, o specie deosebită, întâlnită pe dealurile Dobrogei, atât în județul Constanța, cât și în Tulcea.

Bujorul dobrogean a înflorit mai devreme anul acesta

În Dobrogea, bujorul românesc este denumit și bujorul dobrogean. În minivacanța de 1 Mai și Paște, mii, poate chiar zeci de mii de bujori au înflorit pe dealurile însorite, mai repede decât în anii precedenți.

bujori-dobrogeni-plante-protejate-de-lege

În Podișul Nord Dobrogean, bujorul românesc crește în rezervațiile naturale Fântâna Mare, Beidaud, Dealul Bujorului, Babadag-Codru, Enisala și altele.

bujorii-din-dobrogea-au-inflorit-mai-devreme-in-2024

Bujorul românesc este o specie importantă pentru Dobrogea și este menționată în Lista Roșie a Plantelor Superioare din România.

bujorii-din-dobrogea

Astfel, este interzisă ruperea acestor flori, dar și schimbarea destinației utilității terenurilor pe care cresc bujorii și este încurajată conservarea habitatului acestora.

bujorii-din-dobrogea-au-devenit-atractie-turistica

Bujorul românesc a devenit, prin lege, floarea națională a României, în ziua de 27 octombrie 2022. Legea prevede că va fi organizat anual un Festival al Bujorului și stabilește măsuri de protecție a rezervațiilor naturale de bujori, existente în țară.

Dincolo de aceste măsuri de promovare sau protejare a florii de bujor, legea are rolul de a facilita răspândirea și menținerea în conștiința publică a unui important element de identitate și mândrie națională.

Festivalul Bujorului Fantana Mare
În Dobrogea, Festivalul Bujorului este organizat de câțiva ani, în județul Tulcea, în localitatea Fântâna Mare, în care trăiește o importantă comunitate de ucraineni. În fiecare an, Festivalul Bujorului de la Fântâna Mare este programat la jumătatea lunii mai, însă, pentru anul acesta, nu s-a stabilit încă data organizării evenimentului.

Fotografiile ne-au fost oferite de jurnalistul Patrick André de Hillerin.

1 Comentariu

  1. craciun constantin

    Bună ziua,în sudul Dobrogei ,mai precis pe dealurile satului Vâlcelele care aparține de orașul Negru-Vodă,există locuri unde cresc aceste minunății ale naturii,bujorii de stepă,din păcate acești bujori nu sunt protejați de către locatari,autorități cu toate că sunt ocrotiți de lege mai ales că bujorul a fost declarat floarea națională.Am inițiat o petiție pentru salvarea lor în acea zonă dar mulți cetățeni nu înțeleg importanța acestei acțiuni pe care am inițiat-o.Credeți că prin site-ul dumneavoastră puteți mediatiza această acțiune ?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Stațiunea Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie

Stațiunea Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie

Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie: Evenimente de neuitat pentru întreaga familie organizate de OMD Mamaia Constanța Stațiunea Mamaia este pregătită să strălucească de Ziua Internațională a Copilului, oferind un program spectaculos și diversificat care va...

Pin It on Pinterest