fbpx
omd-mamaia-constanta
Festivalul Bujorului și Festivalul Păstoritului, evenimente organizate de minoritățile din Tulcea

mai 11, 2019

Festivalul Bujorului Fantana Mare

Când ți-e dor de mult verde, de natură și tradiții mergi în mediul rural. Eu am ajuns astăzi în județul Tulcea, unde au avut loc două evenimente organizate de minorități: Festivalul Bujorului la Fântâna Mare și Festivalul Păstoritului, la Sarighiol de Deal. Am văzut acolo comunități unite, multă voie-bună și oameni care iubesc și protejează natura.

Festivalul Bujorului,  un eveniment al ucrainenilor din Tulcea

În județul Tulcea sunt mai multe rezervații naturale de bujori, una dintre ele fiind în comuna Ciucurova. Astăzi, comunitatea de ucraineni din Tulcea a organizat Festivalul Bujorului în satul Fântâna Mare.

Festivalul Bujorului Fantana Mare Tulcea De la mic la mare, toată suflarea din localitate a participat la serbarea câmpenească, a cântat și a dansat în poiana situată pe islazul comunei Ciucurova, în satul Fântâna Mare, unde s-a desfășurat acțiunea culturală. Este o tradiție a etnicilor ucraineni, o acțiune culturală care a ajuns la a treia ediție.

Multiculturalitatea este promovată în județul Tulcea

Președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac prezent la eveniment, mi-a declarat că Festivalul Bujorului reprezintă unul dintre momentele reprezentative pentru ceea ce înseamnă multiculturalitatea județului. ”Ceea ce a reușit Uniunea Ucrainenilor filiala Tulcea să organizeze la Fântâna Mare este un exemplu din multitudinea de manifestări tradiționale și obiceiuri ale minorităților, pe care Tulcea le oferă. Președintele Dumitru Cernencu a reușit să adune laolaltă grupuri de ucraineni reprezentative la nivel de județ, din Chilia Veche, Murighiol, Letea, Tulcea și Sulina, care fac parte din comunitatea ucraineană din județul Tulcea”, a precizat Cătălin Țibuleac.

Festivalul Bujorului Fantana Mare TulceaPreședintele AMDTDD spune că bujorii din regiune reprezintă o specie protejată, iar turiștii care vizitează rezervația trebuie să fie educați și să nu rupă florile. ”Vizitatorii trebuie să știe să păstreze și să respecte natura, așa cum este ea. Evenimentul de astăzi, 11 mai 2019, aduce mesajul de prezervare și protejare a naturii, iar faptul că Uniunea Ucrainenilor Tulcea reușește să facă acest lucru, este de lăudat”, a afirmat Cătălin Țibuleac.

Satul Fântâna Mare este locuit de ucraineni

”Vremea ne-a cam jucat feste, dar astăzi s-au strâns câteva sute de oameni. Gândurile bune și chakrele noasre au dat lovitura astăzi și au îndepărtat ploaia”, spune în glumă președintele Uniunii Ucrainenilor din România filiala Tulcea, Dumitru Cernencu. De la el am aflat că Fântâna Mare a fost locuită mai întâi de turci, apoi au descoperit acel loc mirific etnicii ucraineni veniți din sudul Basarabiei și acum ei reprezintă populația majoritară în localitate. Tot Dumitru Cernencu mi-a spus că poiana de la Fântâna Mare era plină cu bujori în urmă cu 50 de ani.

Festivalul Bujorului Fantana Mare Tulcea Între timp însă, oamenii i-au rupt și au rămas mai puțini. Tocmai de aceea, el îi sfătuiește pe turiștii care merg să vadă aceste flori protejate, să aibă respect pentru natură și să nu distrugă rezervația naturală, să nu rupă bujorii. Cei care ajung în zonă pot vizita Cetatea Ibida, de la Slava Rusă.

Cântecele lungi și triste ale ucrainenilor reflectă starea de spirit a etnicilor

Românii care ascultă cântecele noastre ucrainene spun că sunt frumoase, răscolitoare și foarte lungi, mi-a declarat președintele Uniunii Ucrainenilor filiala Tulcea, Dumitru Cernencu.

El spune că etnicii ucraineni nu au plecat de bine din Basarabia, dar nici când au venit aici, au avut o viață roz. Cântecele ucrainenilor reflectă trăirile oamenilor la un moment dat și nu putem trece peste ele, a precizat Dumitru Cernencu.

3 miei și 18 găini au pregătit ucrainencele la Festivalul Bujorului

Festivalul Bujorului a început cu o slujbă religioasă și a continuat cu un program artistic, deoarece ucrainenii iubesc cultura și tradiția. La agapa frățească organizată pe islazul din satul Fântâna Mare, localnicii au adus ce au avut mai bun acasă.

Festivalul Bujorului Fantana Mare Tulcea Ștefana Gheorghe, președintele Organizației Uniunii Ucrainenilor de la Fântâna Mare, mi-a spus că au pregătit supă de găină și friptură de miel la ceaun, plăcintă cu brânză și prăjituri, toate gătite de gospodinele din sat. Ea a afirmat că mâncarea adevărată se face la foc și la ceaun, nu la cuptorul cu microunde.

Festivalul Bujorului Fantana Mare Tulcea”Pentru acest eveniment am pregătit câteva cântece, că noi am fost și bucătărese și organizatori și tot. Mâncarea tradițională a ucrainenilor este ciorba de pasăre cu tăiței de casă. Am pregătit și miel la ceaun cu puțin sos. Sosul l-am preparat cu bulion, foi de dafin, usturoi, sare, piper și cimbru. Carnea de miel a fost prăjită, apoi am turnat sosul peste ea și a stat la foc, pe pirostrie, aici pe islaz. Am gătit mâncarea din trei miei, iar pentru ciorbă am avut 18 găini, tăiței de casă, zarzavaturi proaspete, borș de putină și ouă de casă” a mai precizat gazda evenimentului, Ștefana Gheorghe. Nu vă mai spun că mâncarea a fost extrem de gustoasă, pentru că sunt convinsă că v-am făcut deja poftă.

Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului

Tot astăzi, am ajuns împreună cu reprezentanții Asociației de Promovare a Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac și Corina Davidov și la Sarighiol  de Deal, o localitate din județul Tulcea în care sunt mulți aromâni. Acolo, se organizează în perioada 9-13 mai, Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului. Pe dealul din localitate s-au încins hore, au cântat multe ansambluri și a fost prezentată o expoziție cu mâncăruri tradiționale.

Festivalul Pastoritului Sarighiol Deal Tulcea La eveniment participă 28 de ansambluri artistice din Republica Macedonia, Republica Moldova, din județele Olt, Dolj, Gorj, Argeș, Brașov, Suceava și Alba. Din Macedonia au venit aromâni grămușteni, din Argeș participă două ansambluri de copii români care cântă armânește, dar sunt prezente și ansamblurile din județul Tulcea, care vor participa mâine la eveniment. Luni vor fi premiați toți participanții la festival.

Festivalul Pastoritului Sarighiol Deal TulceaDumitru Caimacan Popescu, conducătorul Ansamblului Aromân Dor și organizatorul evenimentului spune că are oaspeți din Macedonia, Albania și Republica Moldova. El a inițiat această manifestare care se află deja la a XVII-a ediție, deoarece în Sarighiol Deal aromânii au venit cu peste 18.000 de oi când a avut loc schimbul de populație din Durostor și Kaliakra și au fost mutați în Dobrogea de Nord. Localitatea a fost formată predominant din aromâni până în anul 1975, când erau 500 de familii. Ulterior acestea au plecat spre oraș și acum doar 30% din populație mai este compusă din aromâni, care se ocupă cu agricultura și păstoritul.

Festivalul Pastoritului Sarighiol Deal TulceaFestivalul va continua și duminică, 12 mai și puteți merge la Sarighiol Deal,  dacă vă tentează să gustați produsele din carne de miel și oaie, tradițional aromâne: miel în cocă, tochitură de miel, pastramă, sarmale, drob de miel, brânză telemea și caș sau dulciuri precum halvaua de casă, cum o făceau bătrânii.  Halvaua aromânilor este preparată din făină, ulei ,zahăr și arome și este foarte gustoasă. Să aveți poftă!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest