fbpx
OMD Mamaia-Constanta
Sinagoga din Constanța, o bijuterie arhitecturală căreia i-au rămas doar zidurile exterioare, va fi restaurată

iunie 12, 2023

sinagoga-așkenază-constanta

Sinagoga din Constanța are o arhitectură superbă, însă nu a fost inclusă până acum pe Lista Monumentelor Istorice, deși se poate încadra cu succes în categoria monumentelor de patrimoniu. După 9 ani, în care, atât Comunitatea Evreilor din Constanța, cât și Federația Comunităților Evreiești din România au făcut numeroase demersuri pentru restaurarea singurului templu israelit rămas în Constanța, astăzi, evreii s-au bucurat când au aflat că a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de reabilitare și restaurare la Sinagoga Constanța.

Sinagoga din Constanța va fi salvată

”Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți.

sinagoga-așkenază-constanta

9 ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu Președintele Comunității Evreilor din Constanță, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat.

O speranță care a devenit astăzi realitate.

Cu adâncă recunoștință pentru toți cei care s-au implicat și au sprijinit acest demers de-a lungul anilor”, a scris astăzi, pe contul său de Facebook, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler.

După restaurare, Sinagoga ar putea fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice

Sinagoga așkenază sau Sinagoga Mare din Constanța este o clădire pe lângă care nu poți trece fără să o admiri, chiar dacă se mai sprijină doar pe câteva ziduri.

sinagoga-din-constanta-va-fi-reabilitata

Construcția a fost ridicată de membrii comunității evreiești, care și-au adus contribuția la dezvoltarea economică și culturală a orașului de la malul mării. Numărul membrilor comunității a crescut la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, când a ajuns la 2000 de persoane.

La propunerea liderului comunității, Pincus Șapira, mare comerciant al Constanței, a fost ridicat în 1911 un edificiu destinat practicării cultului mozaic, după planurile arhitectului Anghel Păunescu.

sinagoga-din-constanta

În 1924, Sinagoga așkenază uimea prin mărime și frumusețe, precizau documentele de epocă. Edificiul era ridicat în stil maur și structurat pe trei registre orizontale.

sinagoga-așkenază-constanta

”Deși Comunitatea Evreiască a a întocmit mai multe proiecte de reabilitare a singurului edificiu de cult mozaic din Constanța, acestea nu au fost finalizate. De fiecare dată au fost găsite motive neîntemeiate, astfel încât clădirea să nu fie restaurată. Până acum au fost realizate 4 expertize pentru testarea rezistenței clădirii, care, din fericire, deși mai are doar zidurile exterioare, încă mai este stabilă.

sinagoga-așkenază-constanta

Conform proiectului, lucrările de punere în siguranță, igienizare, restaurare și consolidare a acoperișului, zidurilor și geamurilor, dar și de refacere a stucaturilor, vor dura un an și jumătate.

Contractul nu prevede pictarea pereților și băncile din sinagogă, însă, deocamdată ne bucurăm că va fi consolidată.

Suma alocată de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga din Constanța este de 1,5 milioane de euro.

După finalizarea acestor lucrări, vom face demersuri pentru a include această clădire cu o arhitectură deosebită, pe Lista Monumentelor Istorice”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest