fbpx
PNL alegeri
PNL
Muzeul Carsium din Hârșova a fost inaugurat de trei ori de regii și reginele României

decembrie 27, 2021

muzeul-carsium-din-harsova-constanta

Muzeul Carsium din Hârșova, unul dintre cele mai vechi muzee din Dobrogea, a avut o istorie zbuciumată. Inaugurată în perioade diferite, de trei dintre cei patru regi ai României, Carol I, Ferdinand și Mihai, instituția de cultură și-a schimbat de mai multe ori sediul, deoarece nu s-a dorit desființarea ei. În 2022, muzeul va fi redeschis în fosta școală din Hârșova, acolo unde a funcționat și la înființare.

Muzeul Carsium din Hârșova a fost inaugurat de Regele Carol I și Regina Elisabeta

Muzeul Carsium din Hârșova a fost fondat la începutul secolului XX, de învățătorul Vasile Cotovu, într-o sală din noua școală înființată de tatăl său.

Piesele au fost strânse de-a lungul anilor, atât de dascălul Cotovu, cât și de copiii și locuitorii orașului. Toți localnicii au contribuit la constituirea colecției, astfel că, de câte ori găseau  fragmente de inscripții, vase întregi sau fragmentare ori monede vechi, ei le duceau la școală.

muzeul-carsium-din-harsova-inaugurat-de-regele-carol-i-si-regina-elisabetaLa 1 mai 1904, familia regală, care se afla într-un voiaj pe Dunăre, a vizitat noua școală realizată sub supravegherea inginerului Anghel Saligny. Cu această ocazie a avut loc inaugurarea muzeului, dar și a unității de învățământ. În Cartea de Aur care există în cadrul muzeului, pot fi văzute semnăturile pe care Regele Carol I și Regina Elisabeta le-au lăsat cu acea ocazie.

Distrus de bulgari, Muzeul Carsium din Hârșova a fost inaugurat, din nou, de Regele Ferdinand și Regina Maria

În 1916, bulgarii au distrus muzeul și școala din Hârșova. 5 ani mai târziu, în ianuarie 1921, ”Muzeul Regional Hârșova”, cum era denumit în documentele vremii, a fost redeschis în locuința fondatorului său, învățătorul Vasile Cotovu.

muzeul-carsium-harsova-inaugurat-de-regele-ferdinand-si-regina-mariaReinaugurarea muzeului s-a făcut pe 29 mai 1926, în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, care și-au lăsat semnăturile în Cartea de Aur. Cu această ocazie a fost realizată și o placă din marmură, pe care sunt gravate numele reprezentanților Casei Regale.

domnita-ileana-a-vizitat-muzeul-carsium-din-harsovaȘi Domnița Ileana și-a lăsat semnătura în Cartea de Aur a Muzeului de la Hârșova, pe 8 iunie 1928. Alteța Sa Regală a ajuns la Hârșova, călătorind de la Oltenița pe cursul Dunării, cu vasul Marinei Militare ”Comandor Păun”. Principesa Ileana a fost însoțită de către doamna de onoare Lucasievici, de colonelul aghiotant Manolescu și de amiralul Scodrea, se precizează sub semnăturile lăsate de fiecare vizitator.

Regimul comunist a desființat Muzeul din Hârșova, iar în 2006 acesta a fost inaugurat pentru a treia oară

În 1948, muzeul, care a funcționat inițial în școala din oraș și ulterior în locuința învățătorului care a organizat instituția de cultură, a fost desființat de comuniști.

muzeul-carsium-harsova-inaugurat-de-regele-mihai-si-regina-anaAbia 58 de ani mai târziu, Muzeul Carsium de la Hârșova a fost redeschis într-o clădire închiriată. La cea de-a treia inaugurare, pe 23 aprilie 2006, au participat Regele Mihai și Regina Ana, ale căror semnături pot fi văzute în Cartea de Aur a muzeului.

vechea-scoala-din-harsova-sediul-muzeului-de-istorieLa începutul anului viitor, sediul muzeului va fi mutat din nou, în clădirea în care a funcționat inițial, respectiv în fosta școală din Hârșova, acum monument istoric. Imobilul se află în proces de reabilitare, însă, la finalizarea lucrărilor, muzeul va avea, într-un final, un sediu generos, în care turiștii și localnicii vor putea vedea expozițiile.

Muzeul Carsium din Hârșova deține și piese vechi de peste 6000 de ani, din Cultura Gumelnița

În prezent, Muzeul Carsium, o secție a Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța nu este vizitabil, pentru că toate piesele sunt strânse pentru a fi mutate în noul sediu. Cei care ajung totuși în Hârșova pot vedea însă Lapidarium-ul, unde sunt prezentate câteva elemente de arhitectură din epoca romană.

muzeul-carsium-harsova”Piesele care vor fi expuse în muzeu au fost descoperite la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX și datează din epocă romană. Cea mai mare parte a cetății se află sub casele oamenilor, iar ce putem vedea noi la Cetatea Carsium este o parte din fortificația antică și cea medievală.

inscriptie-armeneasca-muzeul-carsium-harsovaÎn Lapidarium este și o inscripție armenească de la 1570-80, pentru că a existat și o comunitate armeană. Ea a fost descoperită în anii ’50 în curtea liceului.

Avem în colecție și două piese cu o vechime de peste 6000 de ani, din Cultura Gumelnița.

colier-de-astragale-cultura-gumelnita-muzeul-carsium-harsovaEste vorba despre un colier de astragale, gioale cum le spunem noi, din oase de oaie. Colierul, care este unicat, a fost descoperit la Hârșova, este din Cultura Gumelnița și are 6000 de ani.

Oasele prezintă semne pe suprafața lor și nu seamănă unul cu altul, probabil că a avut o semnificație în momentul în care a fost făcut colierul. În momentul descoperirii s-au văzut urme de oxid de fier pe suprafața câtorva piese. Astragal este denumirea științifică a acestui os de oaie.

Când se fac expoziții în Europa cu piese din perioada preistorică, în afară de Cucuteni, toată lumea vrea colierul de astragale de la Hârșova.

Un alt obiect vechi de 6000 de ani pe care îl avem în patrimoniu, este un suport de vas cu reprezentarea unei broaște țestoase.

broasca-testoasa-veche-de-6000-de-ani-cultura-gumelnita-muzeul-carsium-harsovaÎn așezarea neolitică sunt multe carapace de broască țestoasă. În principiu, vasele din neolitic stau pe suporți, fie că sunt mari sau mici și au fundul conic.

Aceasta este particularitatea epocii, iar pentru a putea sta vasul fără să se răstoarne, i se făcea un suport.

Este o istorie a suporților, ei pot fi mai mari sau mai mici, în funcție de dimensiunea vasului, dar pot fi și suporți rituali. Acesta, probabil, este un suport ritual, dar nu știm pentru ce se folosea.

Avem aici câteva zeci de piese transformate în bijuterii și podoabe. Din oase mici de pasăre tăiate au făcut un colier din oase de pasăre, din oase de oaie, din astragal de bovină. În general, cam totul se folosea, nu se arunca nimic, iar ce nu avea nici o utilizare era folosit ca material combustibil.

expozitie-paleontologica-muzeul-carsium-harsovaLa noul muzeu vom avea și o expoziție paleontologică, cu piese de acum 300 de milioane de ani, pe care o avem de la un donator din București, dar și cu obiecte legate de istoria acestui loc”, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul Muzeului Carsium din Hârșova, dr. Constantin Nicolae.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Mamaia Constanta

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest