fbpx
Fiecare cramă din Dobrogea are o poveste – Clos des Colombes are o versiune franțuzească

octombrie 22, 2022

crama-clos-des-colombes-olimp-domeniu-restaurant

Povestea Cramei Clos des Colombes a început în urmă cu 20 de ani, când, franțuzoaica Anne Marie Rosenberg a ajuns în Dobrogea. Ea a căutat un domeniu pe care să-și cultive o plantație de viță-de-vie, iar cel din stațiunea Olimp, situat între Marea Neagră și lacurile din zonă i s-a părut cel mai potrivit. Născută într-o familie de viticultori, Anne Marie era deja cunoscută în industria vinului, iar proiectul pe care l-a dezvoltat pe litoralul românesc a reprezentat o nouă provocare pentru ea.

Crama Clos des Colombes produce vinuri în stil franțuzesc

Când Anne Marie a preluat domeniul din Olimp, acesta avea aproximativ 4 hectare. 5 ani mai târziu, ea a început să producă primele vinuri și să se extindă, iar în prezent, plantația are 6 hectare, pe care sunt cultivate 9 sortimente de struguri.

vin-clos-des-colombes-crama-olimp-vin-de-nisa

Anne Marie Rosenberg a dorit să vinifice pe stilul franțuzesc. Astfel, cele mai multe vinuri au o aciditate foarte ridicată, sunt foarte taninoase, dar au și mult lemn, adică sunt baricate.

Franțuzoaica a încercat să facă ceva mai special și să vină pe piață cu niște sortimente de vinuri mai vechi, de  nișă. Astfel, împreună cu un consultant francez, a început să cupajeze vinurile în diferite proporții, până când, cei doi au ajuns la formula care li s-a părut potrivită.

crama-clos-des-colombes-olimp-constanta-crama-boutique

Domeniul a primit numele Clos des Colombes, deoarece, atunci când Anne Marie a văzut pentru prima dată vechea podgorie, aceasta era împrejmuită cu un zid tradițional dobrogean din pietre, iar clos, în franceză, înseamnă închis. Deasupra fostei ferme cu via lăsată în paragină zburau mulți porumbei, colombes în franceză, care au inspirat-o pe noua proprietară, astfel că i-a introdus și pe ei în povestea cramei.

crama-clos-des-colombes-olimp-constanta-vinuri-de-nisa-vinuri-frantuzesti

Antreprenoarea din Franța a continuat investițiile și, ulterior, a deschis o cramă, o pensiune și un restaurant cu gastronomie fină, franțuzească.

Crama din Olimp are un nou proprietar

Din luna martie 2022, omul de afaceri Virgil Lixandru a achiziționat domeniul Clos des Colombes din 23 August-Olimp, într-o tranzacție de 1,5 milioane de euro.

crama-clos-des-colombes-are-un-nou-proprietar-olimp-crama-boutique-constanta-dobrogea

”Zona Olimp se va dezvolta semnificativ pe termen mediu și are toate premisele pentru crearea unui model diferit de turism, cu proiecte integrate, cu spații verzi ample și diferite opțiuni de petrecere a timpului liber.

Am cumpărat Cols des Colombes deoarece se integrează foarte bine în tot acest tablou. De aceea, am realizat deja investiții în modernizarea cramei, a restaurantului și domeniului, care vrem să devină o destinație gastronomică și turistică în sine, pentru zona de sud a litoralului”, a declarat Virgil Lixandru, noul proprietar al cramei.

Crama Clos des Colombes din stațiunea Olimp, a lansat un parteneriat educațional cu Facultatea de Agricultură din cadrul Universității Ovidius Constanța, un concept inedit de evenimente locale, prin care promovează potențialul turistic al zonei, tot timpul anului.

”Domeniul se întinde pe o suprafață de 6 hectare și reprezintă una dintre cele mai renumite podgorii de pe litoralul românesc.

crama-clos-des-colombes-olimp-constanta

Aici sunt produse în prezent, aproximativ 18.000 de sticle anual. Vinurile Clos des Colombes au câștigat, de-a lungul timpului, mai multe premii naționale și internaționale.

anca-lixandru-administrator-crama-clos-des-colombes-olimp

Pe lângă podgorie, domeniul mai include o cramă și un restaurant cu aproximativ 100 de locuri, care a fost declarat cel mai bun restaurant regional din Dobrogea în 2019 de către ghidul Gault Millau, precum și mai multe unități de cazare”, a afirmat Anca Lixandru, administratorul Cramei Clos des Colombes.

.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Sportivii CSM Constanța participă la 16 competiții, în acest weekend

Este o nouă săptămână plină de evenimente pentru sportivii CSM Constanța! Echipele noastre sunt angrenate în ligile interne de baschet, handbal, rugby și șah, dar și în cea de-a doua competiție ca valoare din tenisul de masă european! Voleibaliștii pregătesc debutul...

Festivalul Neversea 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie

Festivalul Neversea 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie

Porțile festivalului Neversea 2024 se redeschid pentru cea de-a șasea ediție, una plină de energie, culoare și cele mai emoționante răsărituri de pe o plajă din Europa. Ediția din 2024 va avea loc în perioada 4-7 iulie, pe plaja Neversea, din Constanța. Cu dorul de...

Pin It on Pinterest