Povestea Cramei Clos des Colombes a început în urmă cu 20 de ani, când, franțuzoaica Anne Marie Rosenberg a ajuns în Dobrogea. Ea a căutat un domeniu pe care să-și cultive o plantație de viță-de-vie, iar cel din stațiunea Olimp, situat între Marea Neagră și lacurile din zonă i s-a părut cel mai potrivit. Născută într-o familie de viticultori, Anne Marie era deja cunoscută în industria vinului, iar proiectul pe care l-a dezvoltat pe litoralul românesc a reprezentat o nouă provocare pentru ea.
Crama Clos des Colombes produce vinuri în stil franțuzesc
Când Anne Marie a preluat domeniul din Olimp, acesta avea aproximativ 4 hectare. 5 ani mai târziu, ea a început să producă primele vinuri și să se extindă, iar în prezent, plantația are 6 hectare, pe care sunt cultivate 9 sortimente de struguri.
Anne Marie Rosenberg a dorit să vinifice pe stilul franțuzesc. Astfel, cele mai multe vinuri au o aciditate foarte ridicată, sunt foarte taninoase, dar au și mult lemn, adică sunt baricate.
Franțuzoaica a încercat să facă ceva mai special și să vină pe piață cu niște sortimente de vinuri mai vechi, de nișă. Astfel, împreună cu un consultant francez, a început să cupajeze vinurile în diferite proporții, până când, cei doi au ajuns la formula care li s-a părut potrivită.
Domeniul a primit numele Clos des Colombes, deoarece, atunci când Anne Marie a văzut pentru prima dată vechea podgorie, aceasta era împrejmuită cu un zid tradițional dobrogean din pietre, iar clos, în franceză, înseamnă închis. Deasupra fostei ferme cu via lăsată în paragină zburau mulți porumbei, colombes în franceză, care au inspirat-o pe noua proprietară, astfel că i-a introdus și pe ei în povestea cramei.
Antreprenoarea din Franța a continuat investițiile și, ulterior, a deschis o cramă, o pensiune și un restaurant cu gastronomie fină, franțuzească.
Crama din Olimp are un nou proprietar
Din luna martie 2022, omul de afaceri Virgil Lixandru a achiziționat domeniul Clos des Colombes din 23 August-Olimp, într-o tranzacție de 1,5 milioane de euro.
”Zona Olimp se va dezvolta semnificativ pe termen mediu și are toate premisele pentru crearea unui model diferit de turism, cu proiecte integrate, cu spații verzi ample și diferite opțiuni de petrecere a timpului liber.
Am cumpărat Cols des Colombes deoarece se integrează foarte bine în tot acest tablou. De aceea, am realizat deja investiții în modernizarea cramei, a restaurantului și domeniului, care vrem să devină o destinație gastronomică și turistică în sine, pentru zona de sud a litoralului”, a declarat Virgil Lixandru, noul proprietar al cramei.
Crama Clos des Colombes din stațiunea Olimp, a lansat un parteneriat educațional cu Facultatea de Agricultură din cadrul Universității Ovidius Constanța, un concept inedit de evenimente locale, prin care promovează potențialul turistic al zonei, tot timpul anului.
”Domeniul se întinde pe o suprafață de 6 hectare și reprezintă una dintre cele mai renumite podgorii de pe litoralul românesc.
Aici sunt produse în prezent, aproximativ 18.000 de sticle anual. Vinurile Clos des Colombes au câștigat, de-a lungul timpului, mai multe premii naționale și internaționale.
Pe lângă podgorie, domeniul mai include o cramă și un restaurant cu aproximativ 100 de locuri, care a fost declarat cel mai bun restaurant regional din Dobrogea în 2019 de către ghidul Gault Millau, precum și mai multe unități de cazare”, a afirmat Anca Lixandru, administratorul Cramei Clos des Colombes.
.
0 Comentarii