Proiectul „Ferestre către Marea Neagră” a fost lansat pe 10 octombrie 2023 și ne va oferi o imagine clară și completă asupra efectelor reale pentru biodiversitate ale prezenței structurilor off-shore. Cercetarea științifică va fi realizată, timp de un an, de Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ”Oceanic-Club”, în parteneriat cu OMV Petrom.
„Ferestre către Marea Neagră”, un nou proiect realizat de SEOPMM „Oceanic-Club”
Cercetătorii din cadrul SEOPMM „Oceanic-Club” și-au propus să prezinte, în cadrul proiectului „Ferestre către Marea Neagră”, o față mai puțin cunoscută a Mării Negre, respectiv zona off-shore și biodiversitatea care se dezvoltă în zona acestor structuri.
„Este un proiect de foarte mare utilitate și perspectivă, mai ales în contextul economic, social, geo-politic, ecologic, din zona noastră.
Prin „Ferestre către Marea Neagră” ne propunem să prezentăm în mod public rezultatele cercetărilor asupra impactului structurilor off-shore construite de om în Marea Neagră.
Considerăm că este necesară o imagine mai clară și mai completă asupra efectelor reale pentru biodiversitate, deoarece în prezent nu există niște baze științifice solide consolidate, dedicate pentru această nișă numită structuri off-shore și asocierea lor cu biodiversitatea. De asemenea, nu există nici instrumente educaționale dedicate, astfel că am fost determinați să construim noi unele, în cadrul acestui proiect.
Beneficiul pe care îl va aduce această cercetare, este că va exista o bază de date științifice pentru o mai ușoară luare a deciziilor corecte și pentru dezvoltare durabilă în privința utilizării spațiului maritim românesc. De asemenea, vor fi eliminate foarte multe neclarități și informații false, pentru că, în spațiul public circulă nenumărate categorii de informații și am hotărât să arătăm direct și fără niciun fel de opreliști informațiile care pot fi obținute, prin imagini și prin alte categorii de dispozitive”, a declarat biologul marin dr. Răzvan Popescu-Mirceni, la lansarea proiectului.
Proiectul „Ferestre către Marea Neagră” ne va oferi imagini și filmări inedite cu flora și fauna prezente submers și la suprafață
Cercetătorii implicați în proiectul „Ferestre către Marea Neagră” vor realiza mai multe activități, studii și monitorizări, în largul Mării Negre, timp de un an.
„Din fericire, am găsit o deschidere nesperată și neașteptată din partea celei mai mari companii din România, respectiv OMV Petrom, care are numeroase structuri off-shore construite în zona noastră, iar multe dintre ele funcționează de zeci de ani. Studiile ne vor arăta exact, care este influența lor în mediul marin, ce beneficii aduc și dacă există aspecte mai puțin pozitive, să le putem identifica și reliefa și pe acelea.
Ca activități concrete, vom realiza un set de investigații cu Remote Operated Vehicles (ROV), niște roboți submarini telecomandați, care pot ajunge până la 100 de metri adâncime. Avem o flotă de 4 ROV-uri, dintre care două sunt utilizate intens și care sunt strict pentru imagine și pentru măsurarea parametrilor fizici ai apei, precum oxigen, temperatură ș.a. Urmează să facem cu acești roboți subacvatici observații și înregistrări video, asupra fundului mării și asupra faunei și florei fixate de substratele dure ale acelor structuri off-shore, precum și asupra populațiilor piscicole.
Pe timpul nopții vom coborî ROV-ul timp de aproximativ o oră, la diferite adâncimi, vom ține luminile aprinse și, în felul acesta, tot ce există în zona respectivă va trece prin fața camerei. Având în vedere că ROV-urile sunt dotate cu camere de înaltă rezoluție, practic, vom putea face în cele mai multe dintre cazuri, inclusiv identificarea speciilor și vom putea evalua și estima cantitatea stocurilor de pește care există în zonele respective.
O altă categorie de investigații, pe care o vom putea face și cu ajutorul angajaților OMV Petrom, va fi cea de foto-monitorizare. Practic, în afară de punerea la dispoziție a unor aparate foto cu obiective cu focală lungă, care să ne permită surprinderea și documentarea păsărilor care aterizează pe platformele respective, vom încerca să îi instruim și privind modalitățile surprinderii a prezenței populațiilor de delfini.
O altă componentă este cea de monitorizare acustică, atât submers, cât și la suprafață. Deja am achiziționat niște dispozitive care se amplasează în apă și înregistrează sunetele, apoi se prelucrează și se identifică câți delfini au trecut prin zonă, cam ce specii sunt prezente și de câte ori. Cu ajutorul unor instrumente, având în vedere faptul că delfinii au o amprentă vocală personalizată, după acumularea unui set suficient de date, se pot identifica la nivel de indivizi și putem ști de câte ori a trecut un individ prin zona respectivă.
În cadrul acestui proiect vom instala și detectoare de lilieci, pentru că, pe deasupra mării migrează și liliecii, nu doar păsările și vom vedea care sunt traseele lor. De asemenea, vom avea și câteva dispozitive care vor înregistra sunetele emise de păsări și, pe baza acestora se poate indica specia prezentă”, a afirmat biologul marin dr. Răzvan Popescu-Mirceni.
Pe pagina de Facebook SEOPMM Oceanic-Club vom putea urmări rezultatele cercetărilor
Informațiile obținute, precum și imaginile și filmările realizate de către cercetători în cadrul proiectului „Ferestre către Marea Neagră” vor fi diseminate, pe parcursul umătorului an, atât pe pagina de Facebook SEOPMM Oceanic-Club, cât și în cadrul unei expoziții itinerante. Specialiștii vor publica și video-ghiduri pe pe platformele on-line și vor elabora un ghid de bune-practici în domeniul exploatării structurilor de off-shore din perspectiva biodiversității și, la final, vor organiza un workshop de diseminare a rezultatelor proiectului.
„Ca oportunități de acțiune și continuitate vrem să construim un plan de permanentizare a structurilor off-shore, care va aduce mari beneficii părților implicate. De asemenea, vom avea instrumente și date pentru așezarea pe principiile dezvoltării durabile, a tuturor investițiilor off-shore din zona platformei continentale românești. În prezent, există foarte puține date strict particularizate pentru platforma românească, însă sunt lacunare, nu avem un studiu sistematic făcut direct pe subiectul acesta.
Echipa de implementare a proiectului este formată din biologul marin dr. Răzvan Popescu-Mirceni, drd. Răzvan Zaharia, drd. Ramona-Andreea Bivoleanu și MSc. Leontina Pană.
A face cercetare în domeniul marin, mai ales la mare distanță de țărm, presupune niște costuri gigantice. Doar nava poate costa 20-30.000 de euro pe zi. Noi am reușit să avem acces, în fiecare zi, timp de 4 ani, într-o zonă mai puțin accesibilă, de la mai mulți operatori, care oricum cheltuiesc banii pentru a fi prezenți pe mare. În momentul de față deținem o bază de date vis-a-vis de migrația păsărilor peste Marea Neagră, care a rezultat în urma a 8 ani de monitorizări zi-lumină – 4 sezoane de toamnă și 3 sezoane de primăvară. Lucrul acesta nu l-a mai făcut nimeni în Marea Neagră. Avem peste 1000 de zile de stat pe mare, zilnic. În momentul acesta vom completa toate acele informații și o să le aducem un plus important, iar cu ajutorul OMV Petrom o să reușim să vedem exact ce s-a întâmplat”, am mai aflat de la biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.
0 Comentarii