fbpx
Crema teatrului românesc ajunge în Constanța, la Festivalul de Teatru ”Miturile Cetății”

iunie 13, 2019

Jocul Regilor Festivalul de Teatru Miturile Cetatii

Timp de 11 zile, Constanța va respira cultură. Vom vedea pe străzi localnici și turiști îmbrăcați elegant, cu zâmbetul pe buze, fericiți că pot vedea piese de teatru fără să se deplaseze prin țară pentru acest lucru. Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ”Miturile Cetății” îi va aduce în Constanța în perioada 20-30 iunie, pe cei mai buni actori și regizori români. Deși a fost pregătit în doar o lună, evenimentul a căpătat amploare. El se desfășoară timp de 11 zile, cu trei mai multe decât anul trecut și va avea numeroase spectacole, diferite ca gen și structură. Și aceasta, deoarece în Constanța este nevoie de teatru de calitate, de o cultură reală și de evenimente speciale, grandioase, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Simsensohn.

Turiștii își vor programa concediile în funcție de Festivalul ”Miturile Cetății”

”Îmi doresc ca Festivalul Miturile Cetății să devină un punct de atracție turistică, așa cum se întâmplă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Acesta a devenit un brand de țară, un fenomen cultural care atrage turiști din România și din străinătate. Am fost spectator și anul trecut și acum doi ani, la Festivalul Miturile Cetății, este lume multă, dar nu știu dacă vin turiști special pentru acest eveniment”, a precizat organizatorul din acest an al festivalului, regizorul Erwin Simsensohn.

Un festival cu un buget nici prea mic, dar nici mare

Bugetul festivalului nu a crescut față de anul trecut. Finanțarea este de 800.000 lei din partea Consiliului Județean Constanța, deoarece festivalul face parte din lista proiectelor culturale ale Teatrului de Stat. În plus, anul acesta a fost primită o finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, de 60.000 lei. Regizorul Erwin Simsensohn spune că nu este o sumă foarte mare, dar este importantă, pentru că sprijină actul de cultură. Acoperă cheltuielile cu onorariile, pentru două, trei trupe din festival.

Festivalul Miturile Cetatii O persoană din administrația publică l-a întrebat câți bani sunt alocați pentru Festivalul Miturile Cetății, iar după ce i-a răspuns 800.000, a fost întrebat dacă este vorba de lei. Este greu de crezut că poate fi realizat un eveniment de o asemenea amploare cu această sumă. Totuși, pe harta festivalurilor naționale, în acest moment este un buget generos pentru un festival de teatru, afirmă organizatorul evenimentului, Erwin Simsensohn.

Firmele din Constanța sunt invitate să sprijine cultura constănțeană

Directorul Teatrului de Stat Constanța spune că și-ar dori foarte mult să se mobilizeze mai mult comunitatea locală. El afirmă că așa se întâmplă în multe locuri, iar comunitatea de afaceri devine parte din evenimentele culturale organizate. Erwin Simsensohn precizează că, pe de o parte, micile firme au un rol foarte important, dar și-a propus ca pe termen lung să atragă sprijin corporatist. El spune că marile companii din domeniile bancar sau IT, care au o forță financiară mai mare, au și reprezentanțe locale, care pot ajuta instituția de cultură.

”Cred că dacă ne ocupăm din timp să ne promovăm și să explicăm impactul pe care îl are un asemenea eveniment asupra unei comunități locale, vor fi mai atrași să își asocieze brandul comercial de un brand cultural autentic, care ajunge să fie important pentru comunitatea locală. Anul acesta există două, trei firme noi care sunt alături de festival, dar și câteva care au susținut evenimentul anul trecut. Sunt însă și firme care au refuzat să mai sponsorizeze anul festivalul”, a precizat directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Simsensohn.

Noutățile din acest an, la Festivalul ”Miturile Cetății”

Sunt mai multe premiere legate de ediția aceasta a Festivalului de Teatru ”Miturile Cetății”. Una dintre ele, este prezența unei secțiuni dedicate copiilor și tinerilor. Vor fi spectacole pentru minori, care au loc începând de vineri, 21 iunie, în fiecare zi, în sala Teatrului pentru Copii și Tineret ”Căluțul de mare”.

Rapunzel Teatru de copiiBiletele se pot găsi la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța și online pe www.mystage.ro. În afară de aceste spectacole pentru copii, au fost pregătite și 3 reprezentații dedicate adolescenților de orice vârstă sau adulților care se simt adolescenți în suflet și în spirit.

Arlecchino si pierdutele iubiriEste vorba despre piesele ”Fluturii sunt liberi”, o poveste romantică, de dragoste, foarte emoționantă, de la Teatrul Excelsior din București, ”Arlecchino și pierdutele iubiri”, de la același teatru și ”Orașul”, un spectacol-concert realizat de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș, de la trupa ”Fără Zahăr”, care au realizat o piesă cu actorii de la Teatrul pentru Tineret ”Luceafărul” de la Iași.

Provocarea publicului va fi să aleagă spectacolele

Cea de-a doua premieră din cadrul acestei ediții a festivalului este că o parte dintre spectacole vor fi jucate la aceeași oră, în săli diferite. Acest lucru va reprezenta o provocare pentru public, acesta fiind nevoit să aleagă între două piese foarte apreciate.

Don Quijote Oleg Danovski Constanta Anul acesta, Teatrul de Stat din Constanța are un parteneriat foarte important cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, astfel că 8 reprezentații din cadrul festivalului au loc în sala acestuia. În plus, balerinii teatrului vor juca spectacolul ”Don Quijote” în Piața Ovidiu, duminică, 23 iunie, de la ora 21,30.

Festival de top al regiei românești

Aproape toate numele mari din teatrul românesc vor participa la festivalul din Constanța, în perioada 20-30 iunie. Dacă facem referire doar la regizorii care vor fi prezenți cu spectacole la Constanța, deja putem vorbi despre un festival de top al regiei românești, spune Erwin Simsensohn. Vorbim despre Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Alexandru Dabija, Alexa Visarion, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Claudiu Goga, Cristi Juncu, Vlad Massaci, Radu Iacoban, Alex Mâzgăreanu, Vlad Cristache, Alexander Hausvater și mulți alții. Directorul Teatrului de Stat Constanța regretă că nu are niciun spectacol regizat de Radu Afrim sau de Mihai Măniuțiu, dar a preziat că anul viitor va face în așa fel încât să nu mai rateze niciun mare regizor din România, la ora actuală.

Mulți actori buni vor juca pe scenele constănțene

Mulți, foarte mulți actori vor urca pe scenele teatrelor din Constanța, în perioada 20-30 iunie. Printre ei se vor afla Maia Morgenstern, Mircea Rusu și Andrei Finți, într-o distribuție minunată în spectacolul ”Jocul regilor” de la Teatrul Evreiesc de Stat.

Asteptandu-l pe Godot Festival Miturile CetatiiVa fi Marian Râlea, în spectacolul ”Așteptându-l pe Godot”, de la Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu. Constantin Chiriac, directorul Teatrului din Sibiu, care, pe lângă personajul pe care îl interpretează, va avea și un recital de poezii din Eminescu, pe care îl va susține la Muzeul de Artă, vineri 28 iunie, la ora 17,30. Actorul Cristi Iacob va interpreta rolul principal în ”Lecția” de Eugen Ionescu, a Teatrului Mic din București. Marius Mihalache, celebrul instrumentist și muzician, este un alt artist important care va veni la Festivalul din Constanța și va susține un concert în Piața Ovidiu, vineri 21 iunie.

Fluturii sunt liberi Festival Miturile CetaiiNu va lipsi nici Catrinel Dumitrescu, o figură reprezentativă în lista marilor actori români. Ea joacă rolul mamei în spectacolul ”Fluturii sunt liberi”, de la Teatrul Excelsior din București.

Varstele lunii Festivalul de Teatru Miturile CetatiiNu mai vorbim despre distribuția minunată a spectacolelor ”A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în scenografia lui Victor Ioan Frunză de la Teatrul Metropolis din București, despre Gelu Nițu și Constantin Cojocaru în spectacolul ”Vârstele Lunii” de la Unteatru din București, distribuția fabuloasă din spectacolul ”Pescărușul”, regizat de Andrei Șerban, Emilian Oprea în ”Tartuffe” de la Brăila, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, Richard Balint, care tocmai a primit premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar în ”Navigatorul” de la Târgu Mureș.

Festivalul ”Miturile Cetății” va fi deschis de actorii din Chișinău

Regizorul Erwin Simsensohn este foarte bucuros că a reușit să îi aducă pe actorii Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, la Festivalul ”Miturile Cetății”, cu două spectacole. Unul dintre ele, ”Carnavalul”, va deschide evenimentul. Este un spectacol colaj după I.L.Caragiale, în regia lui Alexa Visarion.

Carnavalul Festivalul de Teatru Miturile CetatiiPrezența actorilor acestei instituții de cultură este simbolică și extrem de importantă pentru spațiul românesc, spune organizatorul festivalului. În ultima seară a evenimentului, vor urca pe scenă și actorii Teatrului de Stat, cu premiera ”Billy Șchiopul”.

Billy Șchiopul Teatrul de Stat ConstantaSpectatorii care în anii trecuți au avut un disconfort din cauza căldurii foarte mari din sălile de spectacol vor avea parte de condiții optime de vizionare. Atât sala Teatrului de Stat, cât și sala Teatrului de Operă și Balet vor fi climatizate special pe durata festivalului. Au fost închiriate aparate de aer condiționat mobile, de putere mare, care vor fi amplasate în cele două săli pe perioada derulării festivalului.

Mai multe informații despre spectacolele programate în cadrul Festivalului de Teatru „Miturile Cetății” puteți găsi pe pagina de Facebook a Teatrului de Stat Constanța. Aici sunt prezentate și detalii despre fiecare reprezentație în parte.  Vizionare plăcută!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

OMD Mamaia Constanța raportează cifre superioare pentru sezonul 2023

OMD Mamaia Constanța raportează cifre superioare pentru sezonul 2023

Turismul în stațiunea Mamaia este în creștere! Deși 2023 a fost primul an în care Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța a funcționat începând cu jumătatea lunii iulie, scopul a fost atins atât în ceea ce privește cifrele raportate la final de...

Stațiunea Mamaia are nevoie de branding!

Stațiunea Mamaia are nevoie de branding!

OMD Mamaia Constanța anunță demararea procedurii de organizare a concursului național de soluții pentru branding-ul stațiunii Mamaia. Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța anunță demararea concursului național de soluții pentru branding, care să...

Pin It on Pinterest