fbpx
Mamaia Constanta
„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, un album de fotografie culinară, se lansează la Constanța

martie 21, 2023

bucataria-hoinara-se-lanseaza-la-constanta-in-album-sunt-prezentate-si-retete-din-dobrogea

La 12 ani de la debutul proiectului „Bucătăria Hoinară”, fotograful Răzvan Voiculescu vă invită la lansarea albumului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, partea finală a trilogiei de albume foto dedicată călătorilor care au curiozitatea de a descoperi prin bucate aburinde, povești la gura sobei și personaje suspendate în timp, o altă dimensiune a României.

Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 22 martie, de la ora 18:00, la Hotel Iaki (Sala Casino). În cadrul evenimentului moderat de Carmen Paraschivescu îl veți putea întâlni pe fotograf alături de invitata sa, conf. Univ. Dr. Aurelia Lăpușan.

Cu această ocazie va avea loc proiecția scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, semnat de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu. Seara se va încheia cu un recital susținut de Lorena Oltean și vom ciocni un pahar din vinul oferit de Crama S.E.R.V.E.

„Undeva, acum mult timp, mă declaram un căutător. Tărâmul pe care l-am tot hoinărit vreme de trei albume are gust de pâine coaptă în cuptor cu lemne și suflet de poveste. O lume plină de comori, dar care-ți amintește în fiecare clipă că adevărata bogăție înseamnă spirit.

Bucătăriile mele hoinare nu au retețe, ci au povești fără sfârșit. Ele sunt bine păzite de gardieni devotați autenticului și tradiției, eroii mei cărora le dedic un pic de imortalitate”, spune fotograful Răzvan Voiculescu.

”Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, un album foto din care nu lipsește gastronomia dobrogeană

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” este un album foto care împletește gastronomia cu călătoria, fotograful și echipa lui mergând prin diverse colțuri ale țării pentru a descoperi bucătării străvechi în care bătrânii gătesc ca odinioară. Imaginile din album imortalizează această lume plină de gusturi și arome în povești de care să se bucure și generațiile care vin. Din albumul foto nu lipsesc bucatele tradiționale dobrogene.

bucataria-hoinara-chilia-veche-retata-picanca

”Pe plita ei rotundă, Cornelia a rumenit bibani și roșioare ca mai apoi să îi împletească cu ardei iuți și să-i scufunde în saramură.

bucataria-hoinara-chilia-veche-reteta-picanca

Așa face ea de când se știe, în Chilia Veche, picancă în saramură cu ciușcă, iar rezultatul pare o adevărată pictură delicioasă”, a precizat pentru Discover Dobrogea, Răzvan Voiculescu.

bucataria-hoinara-reteta-plachie-de-caras

”În Somova, Alex ne-a primit pe acorduri de fluier și ne-a pregătit un fel de pește care-l leagă de amintirea bunicului lui pescar – plachie de caras. «La noi aicea, în Deltă, marea majoritate a rețetelor de pește îl simple, gustoase și unele au evoluat din necesitate», spune el. Confirmăm partea cu gustosul!”, afirmă Răzvan, care ne face poftă să gustăm astfel de bucate simple, dar delicioase.

bucataria-hoinara-jurilovca-reteta-peste-pe-plita-direct-in-barca

”Cândva, de la cherhanaua din Jurilovca puteai să vezi lotci cu parosul în vânt care se întorceau de la vintirile lor. Vremurile s-au schimbat, însă bucuria de a arunca pe plită, în ghiol, direct pe barcă, un pește proaspăt prins a rămas aceeași. «Cel mai bun borș de pește este în barcă, acolo este gustul lui!», ne spunea Ionică între două înghițituri din peștele aburind”, a mai spus pentru Discover Dobrogea, Răzvan Voiculescu.

bucataria-hoinara-peste-la-protap-capul-dolosman-jurilovca

”La poalele Capului Doloșman ne-a dus vântul, umflând parosul învolburat de pe lotca lui Paul. Din când în când, plătica și știucile abia scoase din vintre încă își mai plesneau coada de fundul bărcii. Printre bolovanii calcaroși de pe mal, Paul a îmbrăcat peștii în sare și i-a lăsat la copt și rumenit în timp ce soarele scălda cerul și Lacul Razim în nuanțe de roz-portocaliu pudrat”, am mai aflat de la autor.

bucataria-hoinara-peste-pe-discuri-jurilovca

”Într-o după masă călduță de toamnă, Fonea și-a întrerupt nițel activitatea din curtea bisericii din Jurilovca unde făcea lumânări, ca să ne amețească cu mirosul de pește proaspăt rumenit la foc. Pe discul lui încins și-au găsit loc bibani, carași și șalăi gâdilați doar cu puțină sare”, spune Răzvan Voiculescu.

legume-colorate-pe-plita-cerna-bucataria-hoinara

”În Cerna, Kira ne-a lăsat să ne tragem sufletul oleacă sub bolta de viță-de-vie, după care ne-a invitat în grădină. Era vremea de cules ardei. Și-a umplut poalele cu vârf de ardei viu colorați, numai buni de aruncat pe plită și de transformat apoi în mangică – o rețetă machedonească pe care o știa de la mama ei”, povestește Răzvan în carte.

bucataria-hoinara-retete--dobrogea

Primele două volume ale trilogiei sunt: „Bucătăria Hoinară” și „Bucătăria Hoinară se întoarce”.

Partenerii evenimentului: Hotel Iaki si Crama S.E.R.V.E.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest