fbpx
Mamaia Constanta
Ziua Mondială a Limbii Elene este sărbătorită și la Constanța

februarie 8, 2024

ziua-mondiala-a-limbii-elene-ziua-nationala-a-greciei-buna-vestire

Ziua Mondială a Limbii Elene este marcată anual, în data de 9 februarie. Data a fost aleasă pentru că marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos (9 februarie 1857) şi a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Elene, în anul 2017.  Președintele Comunității Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis a precizat, pentru Discover Dobrogea, de ce este importantă această manifestare culturală și ne așteaptă să-i fim alături, sâmbătă 10 februarie, ora 10.00, la Teatrul Elpis, pentru a celebra împreună acest eveniment de seamă al culturii mondiale și pentru a afla lucruri inedite despre influența pe care această limbă a avut-o și o are în Dobrogea și în toată România.

„De ce sărbătorim în Constanța, România, Ziua Limbii Elene? Pentru că suntem deopotrivă români și greci, avem cultura elenă în genă și în ADN și ne mândrim că suntem cetățeni europeni.

Nu știu cât contează acestea pentru cel din Ardeal sau Bucovina, însă pentru cei din Constanța, Dobrogea contează enorm pentru că numai în astfel de momente se poate vedea cu ochiul liber înțelegea reciprocă, numai așa se poate naște și promova un dialog cultural care de-a lungul istoriei zbuciumate a celor două țări, în mii de ani între România și Grecia nu a adus altceva decât înțelegere reciprocă.

Nu se poate nega faptul că acest oraș are aproape toate pietrele de temelie făcute cu sudoarea trupurilor românești și grecești, ziduri ale înțelegerii clădite pentru apărare comună în fața dușmanilor.

Grecii și românii din Dobrogea au trăit împreună timp de secole și au dezvoltat în timp un respect reciproc și o toleranță față de diferențele culturale și etnice. Această înțelegere și acceptare a diversității contribuie la pacea și armonia socială în regiune.

Nu trebuie să uităm că Grecia este considerată leagănul civilizației occidentale și al democrației moderne. Sărbătoarea Ziua Limbii Elene marchează aprecierea și respectul pentru moștenirea culturală grecească și pentru contribuția acesteia la civilizația umană.

Sărbătoarea reprezintă, de asemenea, un moment propice pentru consolidarea și dezvoltarea colaborării academice și culturale între România și Grecia, în special în domeniile educației, științei și culturii.

În concluzie, Ziua Limbii Elene este sărbătorită în România, pentru a recunoaște și aprecia importanța limbii și culturii grecești în dezvoltarea culturii și civilizației occidentale, precum și pentru a promova înțelegerea și colaborarea interculturală între cele două țări.

Dar, ca să nu plictisim, vă invităm să veniți să vă convingeți singuri, sâmbătă 10 Februarie, la ora 10,00, la Teatrul Elpis (teatrul de păpuși), unde veți vedea cu ochii voștri, veți învăța dacă nu stiați, de la Dr. Constantin Cheramidoglu, cum a intrat limba greacă pe meleagurile Constanței, veți urmări o prezentare extraordinară legată de importanța limbii și culturii elene și influențele pe care le are la scară mondială într-o prezentare video susținută de profesorul Eleni Popa.

Și ca să vă lămuriți pe deplin, elevii de la cele mai bune licee ale orașului vor susține un concurs de evidențiere a elementelor de limbaj comun prezente în cele două limbi, română și greacă, „Elemente grecești – cuvinte și expresii celebre- pătrunse în lexicul românesc“.

Dobrogea, situată la intersecția unor rute comerciale importante, a fost mereu un centru de activitate economică și comercială. Grecii și românii au fost implicați în comerțul local și internațional, stabilind legături economice strânse și contribuind la dezvoltarea economică a regiunii, Grecii și românii împărtășesc unele tradiții și obiceiuri culturale, precum și valori fundamentale, care pot contribui la o mai bună înțelegere reciprocă și la construirea unei comunități mai unite.

Vă așteptăm să participați la acest eveniment și să ne fiți alături!”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis.

2 Comentarii

  1. Svetlana

    Salut!

    Răspuns
  2. Alexandru Harvalia

    Sunt născuți în Constanța, ca și tatăl meu, cu bunicul grec și bunica româncă la fel ca mama! Iubesc Constanța și Dobrogea!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest