Tradițiile și costumul popular sunt promovate în rândul tinerilor din mediul rural, pentru a nu se pierde. În comuna Siliștea, satul Țepeș Vodă, din județul Constanța, este organizat, în acest weekend, un amplu eveniment, pentru celebrarea iei și promovarea tradițiilor.
În comuna Siliștea, tradițiile sunt duse mai departe
Ziua Universală a Iei ne reamintește în fiecare an de cămașa tradițională românească, un obiect vestimentar cu care ne mândrim. Ea vorbește de la sine despre propriile noastre origini și rădăcinile pe care le avem. Ia scoate în evidență frumusețea femeii, iar în ultimii ani a început să fie foarte apreciată, inclusiv de generația tânără.
”Fiind o sărbătoare populară, Sânzienele, dar și Ziua Iei, această cămașă țărănească, reprezentativă pentru țara noastră, am dorit să marcăm acest eveniment împreună cu minoritățile alături de care trăim zi de zi.
Am avut invitați mai multe ansambluri folclorice, cântăreți de muzică populară, toți îmbrăcați în costume naționale. Este o sărbătoare frumoasă, care a început pe 24 iunie și o continuăm și astăzi.
Au venit ansambluri folclorice din Lumina, de la Cumpăna, din comuna Tortoman, din partea UDTTMR, dar a susținut un spectacol și ansamblul nostru.
De asemenea, ne-au onorat cu prezența, la această sărbătoare organizată în satul Țepeș Vodă și grecii de la Ansamblul Elpis din Constanța. Membrii ansamblului i-au încântat pe localnici, iar după ce au terminat spectacolul, cei mici încercau să danseze la fel ca ei.
Astăzi vor veni lipovenii de la Jurilovca și Ghindărești, ansamblul de bulgari, cel de la Fântânele și numeroși soliști de muzică populară.
Prin aceste evenimente dorim să încurajăm păstrarea tradițiilor și a portului popular. Sunt un iubitor al tradițiilor românești și port ie în mod frecvent. Sărbătoarea iei pe care o organizăm zilele acestea la Siliștea, le este dedicată, în special tinerilor și copiilor din comună, pentru că ne dorim ca ei să ducă tradițiile mai departe.
Mama avea în casă, de la bunica și străbunica, un costum de femeie. Și tatăl meu purta cămașă țărănească. Îmi amintesc faptul că nouă, copiilor, bunica ne-a făcut ii, pe care le-am purtat o perioadă”, a declarat pentru Discover Dobrogea, primarul comunei Siliștea, Mihai Soare.
Alex Ionașcu: ”Asociez costumul tradițional cu sărbătorile religioase, pentru că bătrânii noștri îl purtau și la biserică”
Mulți localnici au purtat costume populare la sărbătoarea iei, organizată în satul Țepeș Vodă și s-au bucurat că a fost organizat un eveniment dedicat iei și învierii tradițiilor.
”Aceasta este prima ediție a evenimentului. Ideea a plecat de la sărbătoarea de Sânziene și dragostea pentru portul național românesc. Am denumit evenimentul ”Ia dobrogeană înfrățită cu minoritățile”, pentru că știm foarte bine că Dobrogea este foarte cosmopolită în ceea ce ține de minorități și chiar sunt încântat că a fost apreciat de localnici.
Când eram copil, am perceput costumul popular pe care îl purta familia, cu o tentă religioasă. Cel puțin, ce am văzut la bunicii din partea mamei și a tatălui, era în strânsă legătură cu sărbătoarea de duminică și mersul la biserică în costum tradițional. Astfel, de când eram mic, am apreciat că este o formă de respect adus bisericii, de către cei care poartă costumul popular”, a declarat Alex Ionașcu, locuitor din Țepeș Vodă și organizator al evenimentului.
Ansamblul Elpis a dansat la Țepeș Vodă, la evenimentul dedicat Zilei Iei
La evenimentul organizat în satul Țepeș Vodă, cu ocazia Zilei Universale a Iei, a participat și Ansamblul Elpis din Constanța, care a încântat publicul cu dansurile grecești.
”Am onorat astăzi cu bucurie invitația autorităților către Comunitatea Elenă Elpis, de a fi prezenți la Țepeș Vodă pentru celebrarea iei.
OK, poate sunt subiectiv, pentru că o parte a copilăriei sau cel puțin vacanțele le-am petrecut în colbul satului, care, la fiecare pas, vara se ridica mai înalt decât mine.
Și e clar că sunt subiectiv, având în vedere că există legătura de sânge cu acele pământuri fertile. Da, s-a schimbat cam totul, cum se spune… și omul, și năravul, și colbul, dar și gardul. Cert este că în sufletul meu va rămâne un loc sfânt și, ori de câte ori am să pot, voi oferi sprijin”, a precizat pentru Discover Dobrogea, președintele Comunității Elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis.
Elevii din Siliștea sunt încurajați să păstreze tradițiile
Ziua Universală a Iei este o sărbătoare a modernității, un efort pe care contemporaneitatea îl face pentru a restitui memoria portului tradițional. În mediu rural, în general, ia este un simbol național și identitar.
”Orice eveniment de genul acesta, orice activitate extracurilculară aduce o schimbare în viața elevilor noștri. Noi punem un accent mare pe viața de zi cu zi a copiilor și nu ne interesează ce se întâmplă doar la școală, ci și în rest, să le umplem timpul cu lucruri utile și plăcute.
Promovăm costumul tradițional în rândul copiilor și avem un ansamblu folcloric, Silișteanca, format din copii de la școală. Am participat cu ei la foarte multe concursuri, de unde am venit și cu premii și chiar avem câteva interprete de muzică populară, deci, pot spune că școala acordă o foarte mare importanță acestui aspect”, a declarat pentru Discover Dobrogea, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, Siliștea, Adriana Ionașcu.
0 Comentarii