Ziua Greciei și Buna Vestire sunt sărbătorite în fiecare an pe 25 martie și de grecii din Dobrogea. Ei comemorează Ziua Independenței, deoarece în urmă cu 200 de ani Grecia a intrat în lupta împotriva Imperiului Otoman, pe care a câștigat-o 7 ani mai târziu.
Ziua Greciei, 200 de ani de la Revoluţia ce a scris istoria moderna a Eladei
În urmă cu 200 de ani, Principatul Țarii Românești era cuprins de revoluția condusă de Alexandru Ipsilanti împreună cu Tudor Vladimirescu, o mișcare cu puternice conotații sociale și naționale.
Cauzele interne care au determinat izbucnirea revoluției erau profunde, fiind resimțite în mod diferit de fiecare categorie socială în parte. Erau nemulțumirile față de condițiile insuportabile de viață datorate taxelor, corvezilor și abuzurile fiscale și administrative ale dregătorilor locali și se dorea înlăturarea suzeranității otomane.
În urmă cu 200 de ani, în 1821, s-a pornit lupta armată avându-l în frunte pe Alexandru Ipsilanti, lupta pentru Independența și suveranitatea Eladei.
Puțini dintre ei au izbutit să ajungă în patria mamă, marea majoritate pierzându-și viața alături de pandurii români, în timp ce au înfruntat oștile otomane la Drăgășani și Mănăstirea Secu. În memoria sacrificiilor româno-elene, edilii orașului au ridicat un impunător monument la sfârșitul secolului XIX.
Grecii ei au fost în primele rânduri ale mișcării de eliberare națională care cuprinsese arealul elen, pornind din Peloponez și regiune după regiune au izbutit să-și dobândească Independența, cu grele sacrificii.
Mai bine o viață liberă timp de o oră, decât 40 de ani de sclavie
”Pionierul luptei pentru independență a Greciei, Rigas Fereos spunea: “mai bine o viață liberă timp de o oră decât 40 de ani de sclavie”.
Și Tudor Vladimirescu, în proclamația de la Padeș afirma: ”patria este poporul nu tagma asupritorilor”.
”Libertate sau moarte” spunea și Alexandru Ipsilanti, iar determinarea și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă luptătorii greci și români, sunt cele ce au devenit simbolurile revoluției elene care a dus în final la crearea, în 1829, a statului modern grec”, spune președintele Comunității Elene Elpis Constanța, Anton Antoniadis.
25 martie, Buna Vestire pentru credincioșii creștin-ortodocși
Tot pe 25 martie, grecii, la fel ca românii sărbătoresc Buna Vestire. Evenimentul creștin-ortodox marchează momentul în care Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gavril că va da naștere lui Isus Hristos.
Grecii sărbătoresc această zi alături de familie și prieteni, în jurul unei mese îmbelșugate, de pe care nu lipsesc mâncărurile tradiționale, printre care musaca, souvlaki cu tzatziki sau salată grecească, spanakopita și loukoumades, mici gogoși prăjite, glazurate cu sos de miere și sirop și ornate cu scorțișoară.
Ziua Greciei sărbătorită fără fast și anul acesta, din cauza pandemiei
Dacă în anii precedenți, Comunitatea Elenă Elpis Constanța organiza de Ziua Greciei un spectacol cu melodii și dansuri tradiționale grecești pe 25 martie, din 2020 manifestările se rezumă doar la o slujbă de comemorare.
Uniunea Elenă din Romania a depus, pe 21 Martie 2021, coroane de flori la monumentul ridicat spre cinstirea eroilor Români și Greci ce au căzut în luptele de la Drăgășani și Mănăstirea Secu la 1821, la monumentul ridicat spre cinstirea lor la Drăgășani.
Comunitatea Elenă Elpis Constanța, nu poate celebra Ziua Greciei așa cum obișnuia, deoarece dorește să respecte legile în vigoare și sănătatea locuitorilor.
În acest an, Comunitatea Elenă Elpis Constanța va organiza doar o slujbă de comemorare, un Te-Deum pentru cinstirea martirilor căzuți în luptele de eliberare, la Biserica Greacă Metamorphosis în data de 25 martie, la ora 12.00.
Zito H Ellada, La mulți ani România!
0 Comentarii