Zidul de incintă al cetății Tomis, un reper istoric al perioadei antice

octombrie 20, 2024

zidul-de-incinta-al-cetatii-tomis

Chiar dacă nu a fost realizată, până acum, o reconstituire a cetății Tomis, vechile ziduri ale fortificației reprezintă un important reper istoric și o moștenire pe care o avem din epoca romană. Istoricii apreciază că zidul datează din secolele III – VI p.Chr., din epoca romană, construcția acestuia fiind începută în timpul împăratului Dioclețian și continuată în perioada domniei lui Constantin cel Mare, dar cercetările arheologice consemnează și o refacere amplă a acestuia sub domnia lui Justinian I.

Zidul de incintă al Cetății Tomis avea o grosime de aproximativ 3 metri

Lungimea vechiului zid de incintă al cetății Tomis, calculată de la Poarta Mare din zona plajei Modern, până la intersecția B-dului Ferdinand cu str. I.G.Duca, este estimată de arheologi, la aproximativ 800 de metri.

Singura zonă în care acesta poate fi observat, pe o porțiune de 100 – 150 de metri, este în Parcul Arheologic din Constanța. „Turnul măcelarilor” din acest parc și un alt turn descoperit de specialiști pe str. Mihail Kogălniceanu, sunt datate în secolul IV p.Chr.

Cu o grosime de aproximativ 3 metri pe anumite porțiuni, zidul a fost construit din piatră și mortar, la exterior fiind folosite blocuri masive de piatră.

O mare parte din zidul antic se află sub actualele construcții ale orașului nou, însă, o importantă descoperire a fost făcută în februarie 2022, când, chiar la intrarea în Teatrul de Stat Constanța, au fost găsite, sub pardoseală, bucăți din zidul de incintă al cetății Tomis, care a fost datat în secolul III p.Chr., dar sunt și porțiuni din secolele IV și VI, la care s-au adăugat turnuri.

Descoperirea de la Teatrul de Stat Constanța este foarte valoroasă, confirmând arheologilor traseul drept al zidului de incintă al cetății Tomis, care merge către poarta de S-V a vechiului oraș, prevăzută cu două turnuri.

De-a lungul timpului, încă din antichitate, din zidul de incintă al cetății Tomis a fost luată foarte multă piatră, folosită chiar și la construcția clădirilor, astfel că acesta nu este întreg.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

În vederea executării lucrărilor de racordare a noilor conducte la sistemul centralizat existent de alimentare cu apă din municipiul Constanța, RAJA S.A. va sista furnizarea apei potabile miercuri, 19 martie 2025. „Pentru realizarea acestor operațiuni, în intervalul...

Reorganizare circulație rutieră în câteva zone din Constanța

Reorganizare circulație rutieră în câteva zone din Constanța

Noi reguli de circulație vor fi instituite în zona cuprinsă între Prelungirea Micșunelelor, strada Micșunelelor, strada Mugurului și Șoseaua Mangaliei. De astăzi, circulația rutieră va fi reorganizată în perimetrul delimitat de Prelungirea Micșunelelor, strada...

Stațiunea Mamaia – Nostalgia de altădată a francezilor

Stațiunea Mamaia – Nostalgia de altădată a francezilor

Nostalgie, emoții, multe amintiri frumoase și poftă de viață. Sunt cele patru ingrediente de bază pe care francezii le-au adus în prim plan în prima zi a Târgului Internațional de Turism de la Paris, o dată ajunși la standul destinației Mamaia Constanța. Și-au adus...

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

Atenție, mai multe zone din orașul Constanța rămân fără apă!

Pentru conectarea noilor conducte la sistemul existent centralizat de alimentare cu apă, RAJA S.A. va sista furnizarea apei începând din noaptea de marți - 18 martie 2025, ora 24.00, până miercuri - 19 martie 2025, ora 18.00. Vor fi afectați de lipsa apei consumatorii...

Pin It on Pinterest