fbpx
Vulturul negru s-a reîntors în Dobrogea după mai bine de jumătate de secol

ianuarie 6, 2022

vulturul-negru-reintors-in-dobrogea-dupa-100-de-ani-black-vulture-in-dobrogea

Când ne pregăteam să spunem că pentru Dobrogea, 2021 a fost anul flamingilor, sfârșitul de an ne-a adus o altă mare surpriză. Vulturul negru (Aegypius monachus), o specie extinctă în România de mai bine de jumătate de secol și-a făcut din nou apariția în Dobrogea. Dacă până în acest an au mai existat semnalări sporadice, de păsări aflate în trecere, acum este pentru prima dată când un Vultur negru alege să rămâna o perioadă mai lungă în Dobrogea.

Vulturul negru este monitorizat în Dobrogea

Vulturul negru face parte dintr-un program de reintroducere a speciei în Munții Balcani, derulat de Green Balkans Bulgaria și organizații partenere.
vulturul-negru-a-revenit-in-dobrogea-dupa-100-de-aniFoto: Cornel Cotorogea, 09.12.2021

Pasărea este monitorizată în timp real cu un transmițător GPS care le permite specialiștilor să studieze atât comportamentul, cât și starea păsării.

vulturul-negru-harta-dobrogeaMap source: Bright Future for Black Vulture LIFE14 NAT/BG/649

Green BalkansZona munților Măcin, parte a Parcului Național Munții Măcin, unde vulturul a ales să rămână în această perioadă, este o zonă istorică de cuibărire pentru această specie. În urmă cu 100 ani, vulturul negru cuibărea alături de alte specii acum extincte: vultur sur, vultur egiptean, acvila de camp (cuibărește doar în vestul României).

cuib-de-vultur-negru-in-dobrogea-anul-1925Cuib de Vultur negru în Dobrogea, 1925. Sursa: Two ornithologists on the lower Danube, H.Kirke Swann, J.H. McNeille, publicată de Wheldon and Wesley, London, 1925.

Principalele pericole pentru specie sunt legate de riscul de coliziune cu palele turbinelor eoliene, riscul de electrocutare pe stâlpii de medie tensiune, braconajul și otrăvirea indirectă, prin consumul de animale moarte prin otrăvire sau momeli otrăvite.

Informații despre vulturul negru

Vulturul negru este cea mai mare specie de vultur de pe continentul european. El atinge o anvergură a aripilor de 2.85 m. În Europa, specia este prezentă în Spania, Franța, Grecia, Bulgaria, Turcia și Rusia, numărul estimat fiind de peste 3.000 de perechi cuibăritoare, marea majoritate în Spania.
vultur-negru-in-dobrogeaFoto: Cornel Cotorogea, Vulturul negru deasupra Munților Măcin, 23.12.2021

Este o specie necrofagă, care se hrănește în principal cu animale moarte, asemenea altor specii de vulturi. Vulturii negri au rol de sanitari, prevenind răspândirea unor boli prin consumul carcaselor înainte ca acestea să poată dezvolta bacterii care să propage boli și să infecteze alte animale sau chiar oamenii.

Despre Green Balkans

Fondată în 1988, Green Balkans activează ca organizație non-profit în domeniul conservării habitatelor și a speciilor rare pe teritoriul Bulgariei. De-a lungul timpului a implementat peste 110 proiecte.

Green Balkans coordonează programul de reintroducere a Vulturului negru în Munții Balcani din anul 2015. În anul 2018 au fost eliberate primele exemplare, iar în 2021 au avut primul succes major, prima cuibărire în libertate, după 28 de ani de ultima cuibărire cunoscută în Bulgaria. La 1 Octombrie 2021, primul vultur negru eclozat în libertate a zburat de la cuib.

Materialul a fost realizat cu sprijinul lui Simeon Marin, Coordonator de teren, LIFE14 NAT/BG/649 Green Balkans, Bulgaria și Cornel Cotorogea, pasionat de ornitologie.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Maslenița, sărbătoarea primăverii, la rușii lipoveni din Dobrogea

Masleniţa este sărbătoarea în cadrul căreia, rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, Maslenița are loc în ultima săptămână înaintea intrării în Postul Paştelui. Fiind o sărbătoare emblematică pentru...

Pin It on Pinterest