fbpx
omd-mamaia-constanta
Voucherele de vacanță nu trebuie eliminate, ci suplimentate și pentru mediul privat

februarie 16, 2021

protest-eliminare-vouchere-constanta-resto

Voucherele de vacanță, gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți sau vacanțele elevilor sunt lucrurile de care se împiedică guvernanții, în condițiile în care sunt probleme mult mai grave și prioritare în țară. Lipsa de viziune a politicienilor, care iau decizii pe genunchi, fără să se consulte cu reprezentanții din domeniul ospitalității, va afecta în mod dramatic industria HORECA și anul acesta.

Voucherele de vacanță trebuie să devină obligatorii și în mediul privat, pentru dezvoltarea economiei

Faptul voucherele de vacanță sunt acordate doar pentru bugetari a stârnit nemulțumiri încă de la început și a împărțit România în două, pentru a nenumărata oară. Acum, guvernanții au decis că este mai bine ca voucherele să fie eliminate în 2021, în loc să ia măsura suplimentării lor și în mediul privat, pentru a sprijini turismul și toată industria HORECA, grav afectată în perioada pandemiei de Covid-19.

În mediul privat, voucherele de vacanță sunt doar opționale, iar agenții economici nu sunt susținuți de către stat prin acordarea unor facilități fiscale. Ele ar trebui să poată fi accesate și în mediul privat, dar pentru asta este nevoie ca statul să deducă acele cheltuieli pe care le fac investitorii, spune fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, care a propus ca aceste tichete să aibă valoarea unui salariu minim pe economie, nu a 6 salarii minime, cum este acum.

Această măsură radicală va avea efecte devastatoare în domeniul turismului. Ca la un joc de domino, efectul eliminării voucherelor de vacanță va fi resimțit de numeroase industrii și chiar de către bugetul de stat, deoarece economia poate intra pe o pantă descendentă.

35% dintre turiștii de pe litoral au venit cu vouchere de vacanță, în 2020

În plin an pandemic, 35% dintre cei care au ajuns la mare au fost încurajați de voucherele de vacanță. Ionuț Nedea, administratorul agenției online de turism litoralulromanesc.ro a declarat pentru Discover Dobrogea, că a crescut cu 6% numărul celor care au petrecut un sejur la mare exclusiv cu vouchere de vacanță, comparativ cu anul 2019.

”În 2020 a scăzut volumul total al vânzărilor față de 2019, dar a crescut ponderea în raport cu rezervările achitate cu bani. Astfel, dacă anul trecut 35% dintre turiști au folosit voucherele pentru vacanța la mare, în 2019 procentul a fost de 29%. Totuși, valoric, 2019 a fost peste 2020”, a precizat Ionuț Nedea.

Cert este faptul că industria HORECA a fost cea mai afectată în anul pandemic 2020, însă, voucherele de vacanță au reprezentat o gură de oxigen pentru hotelieri și pentru turiștii care au dorit să meargă în concediu la mare.

În Delta Dunării, 60% dintre turiști au folosit vouchere în 2020

Putem afla ce impact va avea decizia eliminării voucherelor de vacanță în 2021, dacă observăm cu atenție câți turiști le-au folosit anul trecut. În Delta Dunării, de exemplu, 50-60% dintre turiștii care au ajuns în 2020, au folosit exclusiv tichetele de vacanță.

Delta Dunarii”Conform evaluărilor făcute de Asociația Delta Dunării în rândul membrilor, 50-60% dintre turiștii care au ales să vină în deltă în 2020, au folosit vouchere de vacanță. Este un procent foarte mare, în condițiile în care 2021 aceste vouchere nu vor mai fi acordate.

Astfel, nu este greu să ne dăm seama că efectele deciziei privind eliminarea voucherelor în 2021 vor fi devastatoare pentru industria ospitalității din județul Tulcea. Dacă nu vor mai fi vouchere, procentul turiștilor care vor ajunge în Delta Dunării va scădea, probabil, cu 35-40%, iar diferența de 20 de procente sperăm noi să fie vizitatori fidelizați de vacanța petrecută în 2020 și să revină și fără tichete.

Chiar și cu aceste vouchere, anul trecut, investitorii în turism din Delta Dunării au avut pierderi foarte mari din cauza pandemiei. Estimativ, pentru că nu avem datele publicate încă, avem pierderi undeva la 17 milioane de euro”, a declarat pentru Discover Dobrogea, președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Eliminarea voucherelor de vacanță, o măsură contestată

Decizia guvernanților privind eliminarea voucherelor de vacanță pentru 2021 i-a scos astăzi în stradă pe investitorii în turism. Asociațiile, federațiile și reprezentanții hotelierilor și ai întregii industrii HORECA au organizat un protest comun, pentru a-și arăta dezacordul vizavi de această măsură, care ”înseamnă distrugerea turismului cu o sumă care depășește 300 de milioane de euro”.

”Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scăderea rezervărilor turistice”, afirmă reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Industria HORECA din Constanța a constituit Asociația Patronală RESTO

Nemulțumiți de numărul mare al acțiunilor de control, de întârzierea măsurilor de susținere din partea Guvernului, de lipsa unui dialog cu partenerii sociali și, mai nou, de decizia eliminării voucherelor de vacanță în 2021, reprezentanții industriei HORECA din Constanța au ieșit în stradă pe 16 februarie 2021, timp de jumătate de oră.

asociatia-RESTO-protest-vouchere-vacantaEi s-au reunit și au constituit Asociația Patronală a Restaurantelor, Cluburilor și Beach Barurilor, denumită RESTO Constanța. În această săptămână, Asociația Patronală RESTO Constanța va solicita întâlniri oficiale cu reprezentanții Prefecturii, Primăriei și Consiliului Județean, precum și cu membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța.

Impactul voucherelor de vacanță asupra turismului românesc

Voucherele de vacanță au contribuit la dezvoltarea turismului și la redescoperirea României, ca destinație preferată de vacanță, în special în perioada pandemiei de Covid-19.

Acordarea acestor tichete a determinat autorizarea și implicit fiscalizarea a aproximativ 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Astfel, a fost descurajat ”turismul la negru” și s-a redus economia subterană, prin încurajarea angajatorilor să încheie contracte de muncă, pentru a beneficia de avantajele fiscale oferite de voucherele de vacanță.

1 milion de persoane afectate de eliminarea voucherelor

Decizia de anulare a voucherelor de vacanță în anul 2021 afectează peste 1 milion de români.

În condițiile în care și în acest an, mulți români vor prefera să își petreacă vacanțele în țară, Federația Industriei Hoteliere din România propune ca măsura de atribuire a voucherelor să fie menținută în 2021 în actuala formă, iar de anul viitor să fie găsit un mod mai eficient de funcționare a sistemului.

”Dacă decizia de anulare a voucherelor în 2021 va fi menținută, consecințele asupra turismului vor fi unele dramatice, venite să pună bomboana pe coliva turismului românesc după acest an devastator pe care ne-am chinuit din greu să îl traversăm în viață”, spun reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România.

O decizie anunțată peste noapte, care îi îngrijorează pe operatorii în turism

Mulți investitori în turism sunt îngrijorați de decizia anunțată de Guvernul Cîțu, privind eliminarea voucherelor de vacanță. Este o lovitură puternică, în condițiile în care domeniul HORECA nu a fost până acum sprijinit de guvern în timpul pandemiei.

Unii operatori au decis să nu mai deschidă unitățile, măsură pe care au luat-o și în 2020, astfel că peste 120.000 de angajați și-au pierdut locurile de muncă. Alții au decis să își vândă afacerile, având în vedere lipsa de predictibilitate.

Deși efortul bugetar pentru suplimentarea voucherelor de vacanță și în domeniul privat este foarte mare, această măsură ar preveni un potențial colaps în multe domenii de activitate, acea nouă criză economică majoră, anunțată încă de la începutul anului trecut.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest