fbpx
FD
FD
USR
Vom călători în Delta Dunării și pe litoral, dar altfel

aprilie 27, 2020

Litoral si Delta Dunarii covid

Planurile de vacanță în Delta Dunării, pe litoral, la munte sau în alte țări au cam fost date peste cap anul acesta, când lumea noastră a devenit mică și  se rezumă doar la locuință și eventual la locul de muncă. Anul acesta vom călători mai mult în țară, iar specialiștii în turism apreciază că vor fi preferate pensiunile, căsuțele individuale și campingurile. Am stat de vorbă cu administratorii câtorva unități de cazare, dar și cu reprezentanți ai asociațiilor de turism, pentru a afla cum vor face față noilor provocări.

Pescarii sunt nerăbdători să ajungă în Delta Dunării, la Holbina Trei Bibani

Izolarea este grea și cel mai mult ne deranjează faptul că nu mai putem practica anumite activități. Pescarii, de exemplu se simt ca peștele pe uscat și abia așteaptă să se ridice restricțiile, pentru a putea să se relaxeze în Delta Dunării, la Holbina Trei Bibani. Pentru ei, pescuitul este un stil de viață, iar faptul că sunt privați de această pasiune îi nemulțumește.

delta-dunarii-holbina-trei-bibaniAdministratorul hotelului de 4 stele din inima Deltei Dunării, Silvia Savu spune că a primit în ultima lună, zeci de mesaje și telefoane de la cei care doresc să uite de toate știrile negative și să se bucure de viață și de frumusețea naturii.

Competitii pescuit Holbina Trei BibaniConcursurile de pescuit de la Holbina Trei Bibani au fost reprogramate, iar cei care s-au înscris nu și-au anulat rezervările, am aflat de la Silvia Savu. Inclusiv familiile cu copii și-au rezervat sejururi la Holbina după data de 15 mai, pentru că doresc să stea cât mai mult timp în natură.

delta-dunarii-holbina-trei-bibaniFaptul că și la Holbina Trei Bibani au fost suplimentate măsurile pentru siguranța turiștilor, nu reprezintă pentru nimeni o noutate. Silvia Savu spune că și înainte de criza COVID-19 avea contract cu o firmă de curățenie care dezinfecta fiecare cameră la plecarea oaspeților, iar lenjeria este curățată la o spălătorie din Tulcea. Ea a implementat însă un nou sistem, care presupune atât igienizarea camerelor și a spațiilor publice, cât și instalarea de dispensere pentru dezinfectarea mâinilor. În plus, la transferul cu barca li se oferă turiștilor măști chirurgicale dacă aceștia nu au asupra lor, astfel încât să nu existe nicio problemă. Întrucât incinta de la Holbina Trei Bibani se întinde pe câteva hectare, mesele vor fi amplasate afară, pentru a fi respectată măsura distanțării sociale. Cei care nu vor dori să stea la masă în grădină, vor avea asigurat room-service. Și la piscină va fi lăsat un spațiu mai mare între șezlonguri, pentru a fi evitată orice apropiere a turiștilor care nu provin din aceeași familie.

Holbina Trei Bibani”Luăm în serios curățenia și igiena, pentru siguranța și sănătatea oaspeților noștri, iar noile standarde pe care le impunem vor reprezenta o normalitate pentru viitor. Noi punem un accent special pe experiențele turiștilor și suntem atenți la nevoile lor”, a precizat administratorul Holbina Trei Bibani, Silvia Savu.

Holbina Trei BibaniHolbina Trei Bibani a pregătit și o ofertă cu toate serviciile incluse și cu gratuitate pentru copii. Cu două vouchere de vacanță, o familie poate petrece un week-end în resort-ul din Delta Dunării. Pachetul asigură parcarea, transferul Dunavăț-Holbina și retur, două nopți de cazare, pensiune completă, acces la piscină, plimbare cu hidrobicicletele sau caiacul și pescuit de pe mal. Din partea casei este oferită o plimbare cu ambarcațiunea Suntracker în incinta Holbina Trei Bibani.

Turiștii nu au anulat vacanțele la Casa Pescarilor Lunca

De o săptămână telefonul sună foarte des, iar turiștii spun că sunt nerăbdători să ajungă la Casa Pescarilor Lunca, atunci când vor fi ridicate restricțiile, a declarat pentru Discover Dobrogea administratorul unității de cazare, Mihaela Feodorov. Ea spune că este o perioadă foarte grea, în care a avut pierderi mari, dar nu a renunțat la angajați. Încurajarea a venit și de la turiști, pentru că au preferat să își reprogrameze vacanțele, nu le-au anulat. Deși cheltuielile vor crește în noile condiții, la Casa Pescarilor Lunca tarifele vor rămâne neschimbate.

Casa-Pescarilor-LuncaPartea bună, este că această provocare a determinat-o pe Mihaela să regândească lucrurile și să se autogospodărească. Ea nu a stat degeaba și a făcut un solar pe o suprafață generoasă, pentru a le putea oferi oaspeților numai produse bio. A plantat cam toate soiurile de legume, are o livadă cu foarte mulți pomi fructiferi, dar și o plantație de levănțică și 300 de trandafiri pentru dulceață. Își va răsfăța turiștii cu specialități pregătite integral în bucătăria de la Casa Pescarilor Lunca, printre care se vor afla și papanașii sau clătitele cu dulceață din producție proprie.

Casa Pescarilor LuncaÎn ceea ce privește sănătatea și siguranța turiștilor, Mihaela Feodorov spune că va igieniza camerele permanent și a achiziționat un atomizor cu care dezinfectează vasta proprietate, dar și bărcile, caiacele, canoele și bicicletele cu care se vor plimba turiștii. În plus, pe fiecare masă și în camere vor exista dispensere cu dezinfectant, iar pentru că terasa este spațioasă, mesele vor fi distanțate. Turiștii vor avea diferite activități pentru petrecerea timpului în natură, fie că este vorba de pescuit, plimbări cu barca pe canale și pe Lacul Golovița sau vizitarea atracțiilor din zonă.

În Delta Dunării este o liniște de-ți țiuie urechile

Ornitologul Mihai Baciu, fotograf de wildlife și proprietar al unei agenții de turism care este axată pe birdwatching în Delta Dunării și Dobrogea este și el afectat de pandemia de COVID-19. Mihai Baciu mi-a povestit că trebuia să înceapă sezonul turistic pe data de 3 aprilie, cu un grup de polonezi. Măsurile privind izolarea și limitarea deplasărilor i-au determinat pe turiștii străini să reprogrameze vacanța.

Delta Dunarii”Pierdem foarte mult din cauza acestei crize. Pe de altă parte, deși turismul suferă foarte mult în această perioadă, păsările se bucură că pot cuibări în liniște în Delta Dunării. Din fericire pentru ele, perioada aceasta va fi de liniște nesperată. Îmi este teamă că după ce va reîncepe turismul va fi o refulare, o nebunie, toată lumea va dori să iasă în natură, pentru că s-a săturat să stea în casă”, a afirmat pentru Discover Dobrogea, Mihai Baciu.

Care este acum atmosfera în Delta Dunării?

”E liniște. Am ieșit zilele trecute puțin cu barca și este o liniște incredibilă. Doar păsările cântă, broaștele orăcăie și foarte rar mai auzi câte un motor al unui pescar rătăcit. În rest, este o liniște pe care nu am simțit-o și trăit-o de prin anii 90, când erau 2-3 motoare în toată delta. Este o liniște fenomenală, este foarte frumos și atât de bine. În Dobrogea sunt cam 350 de specii de păsări, iar aproape 200 dintre ele migrează și cuibăresc în regiune. Sunt foarte multe păsări și mă bucură cumva că vor avea parte de o migrație liniștită anul acesta, pentru că anii trecuți a fost un dezastru, cel puțin în zona Vadu, produs de așa-zișii turiști de week-end care vin cu ATV-uri și sperie păsările” a povestit fotograful Mihai Baciu.

Delta-Dunarii-nuferiNu doar lipsa turiștilor îl preocupă pe Mihai Baciu. El a terminat la sfârșitul lunii februarie cea de-a patra carte din seria ”Păsări din Delta Dunării și Dobrogea”, cu fotografii realizate de el. Cartea trebuia să fie lansată la începutul lunii aprilie, dar pandemia de COVID-19 i-a stricat planurile. Este tradusă în 4 limbi, germană, italiană, engleză și franceză, dar are texte și în limba română cu descrierea păsărilor și a migrației acestora. Cei interesați o pot achiziționa on-line, pentru că în această perioadă în care stăm acasă, putem măcar să citim și să învățăm lucruri noi.

În Delta Dunării agenții economici sunt în pragul insolvenței

Pentru industria hotelieră va fi o adevărată provocare să iasă din criza COVID-19. ”Din păcate, industria turismului a fost prima afectată de această pandemie și probabil va fi ultima care va ieși din criză. Delta Dunării nu face o excepție în acest sens, din păcate, iar caracterul sezonier al destinației a creat și creează în continuare probleme mari pentru operatorii în turism. Aproximativ 98% dintre afacerile în industria ospitalității riscă să intre în insolvență. Practic, sezonul turistic în deltă s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie anul trecut și până în luna martie operatorii în turism au făcut investiții pentru a crește calitatea serviciilor. Toată această criză economică generată de pandemia de COVID-19 i-a prins fără lichidități. Probleme sunt și cu lipsa forței de muncă, situație care era înregistrată și înainte de această perioadă, dar acum s-a acutizat” a declarat pentru Discover Dobrogea președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Catalin Tibuleac AMDTDDEl spune că Delta Dunării are un specific legat de tradiții și multiculturalitate, iar industria ospitalității în deltă se bazează foarte mult pe comunități. ”Practic, în acest moment avem o situație foarte gravă, deoarece comunități întregi sunt afectate și la ora actuală nu mai au mijloace de subzistență în afară de pescuitul comercial” atrage atenția președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

Traditii JurilovcaFoto: Marian Sterea

Cătălin Țibuleac apreciază că problemele sunt foarte complexe și nu poate garanta că pe 15 mai, după ce se ridică starea de urgență, va putea fi făcut turism. Situația va fi dificilă din cauza acelor măsuri de distanțare socială, de cele de protecție și de prevenție care trebuie luate, iar guvernul trebuie să vină cât mai repede cu măsuri care să prevadă o relansare a turismului, spune președintele AMDTDD.

Delta Dunarii și Dobrogea de Nord”Să nu uităm că în Delta Dunării discutăm de deplasare cu barca până la cazare. Ori, asta presupune anumite restricții vizavi de numărul de persoane care vor urca în ambarcațiune, în funcție de capacitatea acesteia. Și la transportul pe apă vor trebui luate aceleași măsuri pe care le-au dispus companiile aeriene în avioane, pentru zborul pasagerilor. Toate deciziile care vor fi dispuse presupun cheltuieli suplimentare. Nu am văzut niciun plan de măsuri economice pentru redresarea României, nu numai pentru turism. Am făcut până acum cel puțin 4 interpelări la guvern și am primit un singur răspuns de la Ministerul de Finanțe, în care am fost trimiși la acele măsuri economice pe care cu toții le știm, acelea privind împrumuturile. Să nu uităm că sunt operatori care au acționat în sistemul early booking, iar acum turiștii vin și cer banii înapoi, însă agenții economici nu îi mai au”, am aflat de la Cătălin Țibuleac.

Salvare turism Delta Dunarii”În acest moment, în Delta Dunării suntem în incapacitatea de a redeschide sezonul după 15 mai. Și aceasta, deoarece pentru a primi din nou turiști este nevoie de bani pentru angajări, pentru deschidere și aprovizionarea cu alimente, iar dacă investitorii nu au lichidități nu pot să deschidă. Fără o intervenție clară de sprijin al agenților economici, operatorii nu vor putea funcționa” atrage atenția președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

Alianța pentru Turism propune măsuri în locul guvernanților

Organizațiile și asociațiile din domeniul turismului și-au unit forțele în această perioadă dificilă și au constituit Alianța pentru Turism. În cadrul discuțiilor și videoconferințelor, specialiștii în domeniu au stabilit planuri de măsuri pentru a decide cum vor putea funcționa hotelurile în această vară.

Litoral si Delta Dunarii covid”Problema cea mai gravă în turism este legată de lipsa predictibilității și a unor scenarii pentru diferite situații. Guvernanții trebuie să pună la punct niște soluții, care să presupună un set de măsuri. Lucrăm inclusiv la un set de standarde de măsuri, facem scenarii. Dincolo de condițiile de siguranță a turiștilor, ne gândim ce achiziții trebuie să facem, ce modificări la proprietate, astfel încât să nu apară probleme”, a declarat pentru Discover Dobrogea Anca Pavel-Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța.

Sezon estival litoralPrintre soluțiile găsite de investitori, se numără achiziționarea unor panouri de protecție pentru personalul de la recepție, existența mai multor linii de bufet pentru mese și distanțarea meselor, care să fie amplasate atât în interior, cât și în aer liber. Alte idei avansate de specialiști este să lucreze pe serii la restaurant, personalul angajat să intre prin porți de dezinfectare și să fie ozonate spațiile publice atunci când nu sunt turiști în zonă.

Litoral si Delta Dunarii covidPentru unitățile hoteliere care au o capacitate de 400-500 de persoane, ideea privind servirea mesei în cameră este absolut prohibitivă, spune Anca Pavel-Nedea. Ea apreciază că este imposibil să fie servită masa în regim de room-service pentru toți turiștii, într-o perioadă de maximum două ore, la micul-dejun, prânz și cină. În plus, această măsură ar necesita un personal foarte numeros, iar costurile ar fi mult prea mari, a precizat Anca Pavel-Nedea.

Investitorii în industria ospitalității propun ca restaurantele să ia măsuri de distanțare socială, să repartizeze la distanțe mai mari mesele și scaunele, să extindă terasele și să dispună servirea mesei în serii, pentru un număr controlat de oameni.

Litoral si Delta Dunarii covid”Noi suntem dispuși să facem tot ceea ce trebuie, pentru ca românii să se poată bucura vacanțe în spații deschise, în natură, fără să ridicăm riscul de contaminare. Așteptăm să se abordeze mult mai serios aceste măsuri de redeschidere și la nivelul guvernului, care, până acum, nu a venit cu un plan concret”, a declarat Anca Pavel-Nedea.

Mulți români se tem să mai călătorească

Există un prag psihologic și sunt mulți oameni cărora le este frică să mai călătorească în țară sau în străinătate. Ei spun că nu vor să se expună pentru că au probleme de sănătate  sau deoarece autoritățile nu vin cu măsuri clare, cu soluții care să fie respectate de toți agenții economici. Această depășire a pragului psihologic depinde foarte mult de guvernanți și de modul în care hotelierii reacționează la măsurile impuse. Pe de altă parte însă, sunt și foarte mulți români care abia așteaptă să meargă în Delta Dunării, pe litoral sau la munte, începând cu data de 15 mai.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FD
USR
PNL

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest