fbpx
Vlad Eftenie: Constanța mă inspiră în orice anotimp, nu există vreme nepozabilă la mare

martie 14, 2019

Constanta, oras fotogenic

Zilnic îi admirăm fotografiile făcute în Constanța, în București sau în alte zone ale țării, pe rețelele de socializare. La fel de des, ne întrebăm cum poate observa atâtea lucruri frumoase în zone prin care și noi trecem, dar nu vedem detaliile. Nu cu aceiași ochi. Nu din aceleași unghiuri sau alintate de aceeași lumină. Prin ce magie, lui i se arată clădirile mai colorate și mai puțin dărăpănate, marea mai albastră, plaja mai liniștită și răsăriturile mai spectaculoase? Am aflat răspunsurile chiar de la sursă, de la autorul imaginilor care îți rămân întipărite pe retină, Vlad Eftenie. Este lector doctor arhitect la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din București și e îndrăgostit de arta fotografică și de mare.

Noi vedem în Constanța clădiri în ruină, obiectivul lui Vlad Eftenie le surprinde povestea

Oricine trece prin Zona Peninsulară a Constanței, privește cu regret monumentele istorice care stau să cadă și surprinde în fotografii zidurile dărâmate, tencuiala căzută, igrasia de pe pereți. Ei bine, nu același lucru ne dezvăluie pozele profesorului Vlad Eftenie, chiar dacă obiectivul lui privește către aceleași clădiri dărăpănate. Nu, nu este vorba de magie, dar am aflat secretul.

Constanta, orasul fotogenic”Privirea mea romantică reușește să treacă dincolo de fațade și să își imagineze lucruri. Întotdeauna mi-am imaginat ce se întâmpla pe vremuri în interiorul ”Casei cu lei”, iar pisicile care locuiesc acolo creează o comunitate foarte Instagramabilă”, spune arhitectul Eftenie. El a oferit exemplul Cazinoului, pe care l-a fotografiat din diferite unghiuri și a reușit să îl vadă cu alți ochi, cei ai artistului.

Constanta, orasul fotogenicCazinoul, în forma lui actuală, într-o stare de semi-ruină, trezește imaginația multor oameni și fiecare etapă a unui lucru, cumva, face parte dintr-un proces de transformare. Poate că e nevoie ca ceva să se strice pentru ca ceva să se repare. Nu-mi dau seama, este un ciclu natural al vieții. Zona Cazinoului mă fascinează, iar pentru că la răsărit este o lumină foarte specială, care trece prin ferestrele clădirii-simbol, am creat o imagine nouă în câteva fotografii și lumea s-a bucurat. Am făcut poze și cu drona, în care am arătat căldura luminii de dimineață, reflectată în geamurile Cazinoului”, a afirmat fotograful Vlad Eftenie.

Constanța  îi inspiră pe artiști și are multe cartiere fotogenice

”Mă inspiră Constanța, atât cu lucrurile ei bune, cât și cu cele care așteaptă să devină bune din nou, prin această etapă de tranziție. În fiecare lună am drumuri prin Constanța și mă uit ce s-a mai întâmplat”, a precizat Vlad Eftenie.

Constanta, orasul fotogenicAm aflat de la el, că are câteva zone preferate în oraș, printre care Strada Pescarilor, din zona de nord a Constanței. ”Mă fascinează arhitectura aceea în trepte. Sunt niște blocuri din anii 70 acolo, foarte interesante. De asemenea, ”mi-am câștigat” și ceea ce numesc eu locul secret. Prietenii mei se distrează întotdeauna, pentru că nu este deloc secret. Este un mic pâlc, un părculeț, probabil singurul de pe litoralul nostru, în care poți să stai la umbra unor pomi și să vezi marea.

”În Constanța, în Piața Ovidiu am câteva puncte fixe, dar depind foarte mult de lumină și de direcția din care aceasta vine, deci și de anotimp. Faleza îmi place, tot ce înseamnă mare, tot ce înseamnă atmosfera asta, care, pe mine cel puțin, mă leagă de mare.

Constanta, orasul fotogenicȘtiu că locuitorii Constanței uită să se atașeze de prezența mării. Am vorbit recent cu cineva și îmi spunea: ”Eu când m-am mutat în Constanța megeam în fiecare zi să văd marea, dar, între timp, gata, știu că-i acolo, nu mă mai interesează.” Mi-e greu să înțeleg procesul acesta de pierdere, dar sper ca localnicii să își trezească romantismul privirii și, poate, cu ocazia asta vor începe să vadă mai multe lucruri bune și atunci să devină necesară și vindecarea părților orașului. Orașul suferă pentru că noi suferim și ne lăsăm în continuare să suferim, altfel, dacă ne-am dori o vindecare, ea ar începe să se întâmple”, spune optimist Vlad Eftenie.

La mare, nu există vreme ”nepozabilă”

Marea este fotogenică și niciodată identică de la o zi la alta, iar Vlad Eftenie afirmă că vine în orice anotimp, cu plăcere pe litoral. E încântat că a prins niște furtuni extraordinare, cu o vreme foarte dură în Constanța, iar el ”se lupta” pe faleza Cazinoului cu valurile imense, care se loveau de dig.

”N-am văzut niciodată așa ceva și mă mândream cu faptul că mă ocolesc acele valuri. Stăteam efectiv în locul spargerii lor de mal și până să ajungă fix peste mine, ele se opreau cumva înaintea mea și era așa, un dialog, o relație tumultoasă cu marea. Evident că spiritul meu romantic și ludic este inspirat vizual și am creat niște imagini cu impact puternic atunci”, a precizat fotograful Eftenie.

În Mamaia, am aflat că îi place foarte mult zona pontonului. Vlad Eftenie afirmă că acolo se pot face imagini foarte bune cu marea și chiar a avut o fotografie extrem de reușită cu stâlpii de iluminat, pe care se aflau pescăruși. În plus, așa cum era de așteptat, mi-a declarat că îi fascinează răsăritul și adoră să admire trezirea naturii.

Marea, un interlocutor pentru discuții interioare, în orice anotimp

Puțini sunt cei care vin la mare în extrasezon, doar pentru că le place să o vadă. Pentru fotograful Vlad Eftenie, ”marea este un interlocutor extraordinar de discuții interioare, în fiecare zi.” Trebuie să recunoaștem, turiștii s-au învățat să vină la mare vara, tocmai de aceea este și mare aglomerație pe litoral. Sincer acum, câți dintre voi vin în luna ianuarie în Constanța, doar pentru a mânca niște scoici în Portul Tomis și a admira răsăritul la mare?

Vlad Eftenie Dobrogea”Eu m-am obișnuit să caut liniștea alături de mare și atunci, o prefer mai degrabă toamna, în septembrie sau octombrie. Am descoperit că în ianuarie și februarie are o lumină extraordinară. Eu sunt atras de lumină și de liniște, astfel că tot ce înseamnă extrasezon, mă interesează. Dar și vara este extrem de interesant și sunt tot felul de furtuni rapide, ploi de vară, lucrurile se pot transforma de la un minut la altul. Am prins anul trecut pe litoral astfel de momente fascinante, în care vezi venind un nor imens, negru, greu, care trece, cu o perdea de ploaie de care zici că nu o să mai scape nimeni, după care, totul se luminează la loc și rămâne rămâne plaja, care are anumite reflexe și marea, care, la rândul ei, capătă o altă personalitate”, povestește cu bucurie Vlad Eftenie.

Pentru a vedea lucruri magice, trebuie să ai capacitatea de a crede că poate fi și bine, nu numai rău

Oriunde ne uităm în jurul nostru, vedem lucruri urâte. Este mult mai ușor să fii învins de partea negativă a lucrurilor, decât de cea pozitivă. Oamenii sunt dezamăgiți,  au uitat să mai spere, renunță să mai lupte și să mai creadă în bine. Ei au fost atrași ușor, prin forța acestei lumi în care trăim, în acest abis al uitării, al lipsei de încredere și al capacității de a visa.

Constanta, orasul fotogenic

Și atunci, fără toate acestea, lumea nu mai poate fi colorată și nu-și mai poate arăta ”corola de minuni” și atunci depinde doar de noi să creăm această transformare interioară, care trece prin capacitatea de a revela aceste minuni ale lumii, să ne convingem că putem crede, să căutăm, să sperăm că se poate și bine. Iar eu vin cu dovada că întotdeauna și în orice loc din jurul nostru poate fi și bine, nu doar absență sau ceva rău, spune optimist fotograful Vlad Eftenie.

Constanta, orasul fotogenic”Trebuie să fii capabil să vezi lucrurile bune, pentru că poți să vezi doar dacă și crezi. Ideea este că oamenii nu au încredere că pot găsi ceva interesant în jurul lor și atunci nici nu caută. Ei sunt obișnuiți să vadă doar suprafața, ori suprafața este doar vârful icebergului. Întotdeauna, dincolo de ce se vede apar lucrurile magice. Eu știu că, ceea ce vedem este doar o limită către altceva, mult mai interesant, cu mult mai mare. Și atunci, învestesc cu încredere: orașul, marea, litoralul, oamenii, locurile pe care le văd, prin fotografie. Scot la iveală ceea ce ceilalți nu văd, pentru că nu credeau că pot găsi acest lucru acolo. Ori, eu merg cu încredere și zic: aici se află ceva fenomenal, trebuie doar să pot eu să scot la iveală. Și iată că șansa face ca, în general, fotografia mea să vină și să dovedească asta. Vedeți, că dacă ar fi cineva care să nu creadă, ar zice că bat câmpii, ești romantic, e OK. Dar eu am poza și ea este o mărturie peste care nu poți să treci, e ceva real. Este vorba despre capacitatea de a crede că poate fi și bine”, a mai precizat arhitectul Vlad Eftenie.

Constanta, oras fotogenicCu toții facem fotografii cu marea, mai mult sau mai puțin reușite. Pentru el, prezența pe litoral înseamnă explorare. Vlad Eftenie nu ne oferă sfaturi pentru fotografia perfectă, pentru că, spune el, explorarea depinde de fiecare în parte și de modul în care ne conectăm cu ceea ce ne definește. Mulți caută răspunsuri și rețeta ideală pentru a realiza poze reușite. Fotograful Vlad Eftenie ne poate oferi niște puncte de pornire, niște repere, dar ne invită să descoperim noi înșine propriile locuri interesante și ceea ce ne leagă de litoral. Ne-a recomandat să fim mai atenți la lumina apusului și la cea a răsăritului, pentru că sunt momente magice, care pot trezi acel spațiu invizibil despre care ne-a povestit, atât de bogat în semnificații și în senzații.

Fotografiile sunt realizate de Vlad Eftenie.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest