fbpx
omd-mamaia-constanta
Vlad Eftenie: ”Ceva din mine rimează cu ceva din Dobrogea, acolo mă regăsesc”

octombrie 17, 2019

Vlad Eftenie Dobrogea

Fotografiile lui Vlad Eftenie nu ne lasă indiferenți, ele ne spun povești despre locurile prin care se plimbă, iar cele din Dobrogea sunt senzaționale. Merge mult prin țară și peste hotare și promovează zonele care îl atrag. De fapt, este o sursă de inspirație pentru cei care nu s-au hotărât unde să își petreacă vacanța. Pe Vlad Eftenie, arhitect, profesor la Facultatea de Arhitectură a Universității Ion Mincu din București, dar și unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din țară îl știți de pe Facebook sau de pe Instagram. Iar dacă nu îl urmăriți în online, cu siguranță ați văzut pe undeva măcar o fotografie de-a lui, distribuită de prieteni. Vlad Eftenie mi-a povestit ce îl atrage în Dobrogea, tărâmul de poveste în care vine destul de des.

Discover Dobrogea: Vlad Eftenie, faci ce faci și ajungi în Dobrogea, indiferent de anotimp. Ce te atrage în această regiune?

”Sunt dreptaci și așa cum mă uit la hartă cu nordul în sus, parcă îmi vine mai ușor să vin înspre dreapta. Recunosc că nu am descoperit Dobrogea de curând, de câțiva ani tot fac incursiuni în regiune. Mă simt extrem de confortabil cu drumurile acelea foarte lungi, care nu se termină nicăieri.

Vlad Eftenie DobrogeaLe-am descoperit acolo și din acel moment s-a creat o conexiune extraordinară, pentru că ceva din mine rimează cu ceva din Dobrogea și atunci, practic, mă regăsesc acolo”, a declarat pentru Discover Dobrogea, arhitectul și fotograful Vlad Eftenie.

Discover Dobrogea: Dacă ar fi să alegi între Delta Dunării și litoralul Mării Negre, ce ai prefera? Care dintre aceste destinații ți se pare mai provocatoare pentru a realiza fotografii reușite?

”Recunosc că sunt diferite, au spirit diferit, totuși. În deltă, timpul nu trece niciodată, acolo, printre plauri, prin diverse canale unde vezi doar păsări, iar sunetele naturii sunt cele care îți atrag atenția, uiți care este relația cu timpul. Marea, în schimb, aduce cu sine briza, este o stare diferită de curgere a aerului. La mare simt că am aer, în Delta Dunării este puțin mai static totul. Cu toate acestea, am făcut niște incursiuni extraordinare în deltă, începând cu anii 2000.

Vlad Eftenie DobrogeaDe exemplu, vă pot dezvălui un secret: dincolo de Letea și de locurile care încep să devină din ce în ce mai cunoscute, o tură plecând din Sulina și trecând prin Sfiștofca, Cardon, mergând către Periprava înspre Vâlcov ne arată delta aceea sălbatică, extraordinară. Am făcut această tură cu un pescar pe care l-am angajat în Sulina și a fost o provocare inclusiv pentru el. A spus: ”Copii, vă duc pentru că vreau și eu să văd cum arată locurile astea, nimeni nu mi-a mai cerut să îl duc până acum acolo.” Așa că delta ne oferă surprize și găsim locuri senzaționale. Vă recomand chiar Cararomanul, dincolo de cunoscutele dune de nisip, acolo poți să filmezi un Tarcovsky liniștit. Este colonia aceea de muncitori părăsită, care are un farmec aparte. Delta are, totuși, o altă conotație pentru mine decât marea, e mai aproape de natură și de o anumită atemporalitate. Marea înseamnă briză, înseamnă orizont”, a precizat cunoscutul fotograf Vlad Eftenie.

Discover Dobrogea: Delta Dunării este o poveste în sine. Reprezintă o destinație ideală pentru fotograful Vlad Eftenie?

 

”Sigur că da! Recomand cu căldură delta, iar celor care ajung acolo le spun să aibă mare grijă de natură, să nu facă zgomot, să nu meargă cu șalupa cu viteze extraordinare. În general, oamenii deltei știu toate aceste secrete și respectă acel muzeu natural în aer liber din România, unic în Europa”, a mai spus arhitectul Vlad Eftenie.

Discover Dobrogea: Nu doar Delta Dunării este apreciată de turiști, tot județul Tulcea este plin de povești și încărcat de istorie, iar tradițiile oamenilor din Dobrogea de Nord sunt foarte frumoase. Unde îți place să poposești, ce localități te atrag în Tulcea, Vlad Eftenie?

Vlad Eftenie Dobrogea”În județul Tulcea, recunosc că zona aceea a Slavelor, Slava Rusă, Slava Cercheză, apoi pădurea Babadag, Enisala, Sarichioi, sunt niște locuri extraordinare și revin acolo aproape mereu când merg și la mare. Îmi rezerv o zi sau două întotdeauna pentru a face o incursiune în județul Tulcea. Sunt locuri în care se pot face fotografii în voie și peisajele sunt absolut minunate, mai ales dacă apar și niște nori foarte grafici, deja totul devine dramatic.

Vlad Eftenie DobrogeaȘi cultura locală este extraordinară, recomand să faceți popasuri prin sate. Mie așa îmi place să fac, las mașina undeva pe la margine și după aceea merg pe jos și îmi place să văd oameni, să mă uit prin curțile lor, să văd ce se întâmplă. Întotdeauna vei găsi oameni prietenoși care te întreabă ce e cu tine pe acolo, îți dau binețe și poți să afli povești”, a povestit pentru Discover Dobrogea, fotograful și arhitectul Vlad Eftenie.

Dacă vii în Dobrogea, nu ratezi o vizită în Vama Veche nici măcar iarna. Mulți spun că Vama nu mai este ce a fost odată. De ce îți place totuși acolo?

”Încerc să ajung la mare cât mai des, este o formă de terapie pentru mine. Încerc să am o relație cât mai bună cu mine și atunci mă ascult și îmi dau ceea ce am nevoie, pe cât posibil. Îmi place în Vama Veche, pentru că eu sunt în continuare cel care eram odată. O parte din mine se încăpățânează să rămână acolo. Într-adevăr, Vama s-a schimbat în ultimii ani, oamenii s-au transformat, dar am descoperit anul acesta cu o deosebită plăcere faptul că Vama Veche s-a maturizat. Dacă până acum era într-o zonă de haos al adolescenței, al căutării de sine, am impresia foarte clară anul ăsta că Vama s-a cristalizat în sfârșit și fiecare loc bine cunoscut, de la sud către nord, s-a maturizat și le oferă vizitatorilor un anumit confort, o anumită liniște.

Vlad Eftenie DobrogeaN-am mai simțit haos și asta mi-a plăcut foarte mult, așa că este o schimbare în bine, chiar dacă nu mai există acel pustiu, acea liniște, acea stare de a fi doar tu și alți câțiva oameni pe plajă. Totuși, din toamnă până prin luna mai, exact asta este starea de Vamă, așa că eu o vizitez oricând. Anul acesta, pe 4 ianuarie eram în Vamă și pozam răsăritul. Nu există un timp anume pentru venit în Vamă, timp e când ți-e dor de mare”, a spus Vlad Eftenie, probabil cu gândul la valurile care se sparg de țărm și la pescărușii fotogenici și neobosiți.

Discover Dobrogea: Ce mesaj trebuie să transmită o fotografie, Vlad Eftenie?

”O fotografie trebuie să spună ceva, să povestească ceva, să aibă ceva de zis. O fotografie merită să creeze un impact emoțional, să îi miște pe cei care văd imaginea, să îi facă să se întrebe ce s-a întâmplat acolo. În cazul meu, atunci când fac fotografie de călătorie sau fotografie de arhitectură, o imagine ar trebui să invite privitorul să vrea să aibă și el acea experiență. Să spună: ”vreau și eu în deltă, vreau la Tulcea” sau ”vreau la mare” ori ”uite ce interesantă este clădirea aceasta, vreau și eu să o vizitez”. Pentru mine, când am astfel de feed-back, înseamnă că mi-am îndeplinit misiunea”, a precizat Vlad Eftenie.

Discover Dobrogea: Faci zilnic zeci de fotografii. Ce îți atrage atenția în mod deosebit, astfel încât să fii tentat să scoți telefonul din buzunar și să surprinzi momentul respectiv?

”Am o strategie pe care o pot mărturisi sub formă de secret, mă las impresionat. Pur și simplu sunt un tip impresionabil, mă impresionează foarte multe lucruri pe care le văd de jur împrejur. De la lucruri pe care ceilalți nici nu le observă, până la lucruri atipice. Observ, văd foarte mult, sunt atent și distributiv, pot face mai multe lucruri deodată. Putem reuși să surprindem în ziua de astăzi dintr-o nouă perspectivă ceea ce aduce un nou unghi asupra lucrurilor. Trebuie să avem încredere că există și frumos de jur împrejur”, mi-a mărturisit fotograful Vlad Eftenie.

Discover Dobrogea: Vlad Eftenie, ce povești îți place să transmiți adesea prin fotografiile tale? De dragoste, despre oameni și locuri, despre orașe, despre natură, despre toate la un loc?

”Cred că am un fel de melancolie pe care o exprim, un soi de stare de emoție și cred într-adevăr că o imagine bună comunică o emoție. Iar emoția devine acel vehicul care vibrează și care mișcă ceva în privitor. Există povești de jur împrejur, sigur că am fotografii care au participat și la expoziții cu îndrăgostiți, cu săruturi, cu imagini urbane, la care oamenii nu prea sunt atenți în viața de zi cu zi și regăsesc în poze tot felul de povești, îmi place să privesc oamenii și să le descopăr poveștile prin fotografie.

Vlad Eftenie DobrogeaAtunci când sunt în oraș pozez oameni, acțiunile și prezența lor. Când sunt în Dobrogea, de exemplu, ador să nu fie nimeni împrejur, să fiu doar eu și peisajul și atunci este vorba de liniște. Sau la mare, când pozez un răsărit și sunt doar câțiva pescăruși. Cred că este o tranziție între prezența și neprezența oamenilor, tocmai pentru a le pune în valoare prin contrast”, a mai spus Vlad Eftenie.

Vlad Eftenie DobrogeaIndiferent că fotografiază eoliene, câmpuri înverzite, Dunărea, marea sau pescărușii, imaginile surprinse în Dobrogea sau în orice altă parte de arhitectul Vlad Eftenie aduc mii de like-uri pe rețelele de socializare. Chiar dacă în ziua de azi este mult mai simplu să faci poze, iar telefoane inteligente avem aproape toți, calitatea fotografiei nu crește proporțional cu numărul celor care au aparate. Cert este că indiferent dacă facem poze sau fotografii, atunci când vedem o imagine care ne ajunge la suflet o apreciem, pentru că simțim că ne transmite ceva, ne bucurăm că o vedem, iar acest lucru este cel mai important.

Fotografiile sunt realizate de Vlad Eftenie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest