Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, începând de astăzi până pe 5 noiembrie 2024, un vast proiect expozițional, intitulat „Unde suntem?”. Este vorba despre o expoziție de pictură și una de pictură, semnate de artiștii Florentina Voichi și Mircea Roman, ambele pline de simboluri și care propun publicului o interogație asupra locului și rostului nostru în univers.
„Unde suntem?”, o expoziție despre o altfel de lume
Această expoziție prezintă publicului un alt fel de a fi, mai real decât realul sau mai bogat decât realitatea și îi transmite privitorului echilibru, armonie și liniște.
„Am vrea ca expoziția, pe lângă întrebările Unde suntem?, Unde ne situăm? și neliniștea pe care ne-o oferă aceste întrebări, să transmită publicului o stare de siguranță în echilibrul lucrărilor.
Lucrarea aceasta se numește „Cosița lui Leonardo” și a fost un omagiu adus lui Leonardo da Vinci. Am făcut-o în 2019, când se împlineau 500 de ani de la moartea lui Leonardo. Lucrarea este foarte mare, deoarece, pentru mine, Leonardo este un fel de zeu, a fost și rămâne deasupra tuturor. Ea ar trebui, de fapt, să stea pe verticală, dar are 8 metri și trebuie o înălțime de 10 metri. Tabloul reprezintă, de fapt, o ureche și o șuviță de păr, pentru că artistul avea părul lung și era blond. Eu am imaginat șuvița aceasta ca un relief de munți aurii, plini de culoare, care traversează Cosmosul. Am lucrat cu mare emoție și plăcere acest tablou, pe care l-am terminat cam în jumătate de an.
Fiecare lucrare este ca un copil de suflet, mai ales când te implici în timpul creației tablourilor și te frămânți să găsești soluțiile cele mai bune.
Alături de lucrarea dedicată artistului Leonardo da Vinci este un alt tablou în care este reprezentată o mână a celei care l-a pictat, (n.r. mâna artistei Florentina Voichi), în care are cuțitul de paletă și paleta în spate. Această alăturare a lucrărilor semnifică actul creației picturale. Acest tablou transmite faptul că în vârful cuțitului ajunge tot – ceea ce imaginezi în minte, în observații, ce combini, trece din minte în mână și ajunge în vârful cuțitului și acolo spui totul, dacă reușești, dacă nu, poți să pierzi tot”, a declarat pentru Discover Dobrogea, artista Florentina Voichi.
Chiar la intrarea în prima cameră în care este prezentată expoziția este un alt tablou, pe care artista îl consideră a fi o provocare, un prag.
„Fiecare vizitator care intră, dacă trece de pragul acela, intră în lumea artei. Și, aici, trebuie să lase dincolo de prag, toate grijile, iar pentru o jumătate de oră să fie într-o lume care vrem să fie mai bună decât ce trăim, asta ne dorim.
În aceeași sală, sculptorul Mircea Roman, singurul român care a luat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, Japonia, un fel de Oscar în sculptură, expune o structură care îl simbolizează pe Sf. Sebastian, care, inițial a fost făcută pentru un oraș din Portugalia, al cărui patron este acest sfânt”, am mai aflat de la artista Florentina Voichi.
„Unde suntem?”, o expoziție cu lucrări impresionante
În a doua sală de expoziție de la parterul Muzeului de Artă Constanța este expusă o altă lucrare impresionantă, atât prin compoziție, cât și prin dimensiune.
„Tabloul se numește „Where are you?”, iar la realizarea lui am pornit de la o draperie neagră, pe care am mulat-o jos, pe lungime și am făcut niște studii pe care le-am abstractizat și a fost o căutare a ființei celeilalte sau a alter-ego-ului. Reprezintă toată căutarea noastră dramatică și cu noi înșine, și cu ființa pe care o vrem alături.
Tot în această sală, Mircea are două structuri care se numesc trofee și pornesc de la trunchiurile de copaci, fiind, de fapt, o atenționare pentru cei care taie pădurile, să le pună un tofeu, la fel cum își pun, pe perete, capetele împăiate de animale. Este un mesaj față de ceea ce se întâmplă în lumea noastră, în care natura este distrusă în loc să fie protejată.
În următoarea sală putem vedea un alt tablou de mari dimensiuni, o compoziție mai recentă, am realizat-o anul trecut. Este vorba despre episcopii greco-catolici martiri, care, în ’45 au fost băgați în închisori, după ce Biserica greco-catolică fusese interzisă și ei au refuzat funcțiile oferite și au fost trimiși în pușcării. Deși știau că își vor pierde viața, n-au acceptat niciun compromis pentru credința lor. Cei 7 au fost, apoi, sanctificați de Papa. Tabloul este un omagiu pe care am dorit să îl aduc acestor martiri și este prelungit cu spiritul, pe care mi l-am închipuit ca pe un înotător, care plutește pe apa memoriei, printre frunze aurii și se întoarce spre noi.
Aici, Mircea are două lucrări – coborârea de pe zid – un personaj și perechea sa, omul care e pus la zid, el se frânge cumva în fața greutăților, se înclină, dar nu se predă.
În ultima sală alocată expoziției sunt tablouri care ne prezintă natura, în culori calde și pastelate. Una dintre lucrări ne prezintă un lan de porumb, cu frunze uscate, o imagine pe care artista a văzut-o pe un câmp într-o vară în care era secetă și totul se uscase. M-a impresionat această imagine, care era de un dramatism extraordinar și atunci am dorit să o pictez. Am făcut desene după ei și apoi am făcut această compoziție. Tot în această sală este un tablou cu un măr înflorit, realizat chiar anul acesta. După studiu am făcut această interpretare, pentru că am vrut să fie un măr altfel decât s-au făcut până acum, să fie mai puternic”, a precizat pentru Discover Dobrogea, artista Florentina Voichi.
Artista spune că lucrează cam o lună la fiecare tablou, dar, înainte de a picta realizează schițe în creion și apoi în acuarelă.
„Am numărat chiar anul acesta câte tablouri am realizat până acum, pentru că vreau să fac și niște donații pentru muzee și sunt 60 de lucrări mari, de peste 2 metri și cam 100 cu tot cu cele medii și mai mici. Am vândut puțin, pentru că nu sunt o persoană care are spirit comercial, iar la galerii se vând lucrări mici, pe prețuri mici. În plus, tablourile mele sunt și pretențioase, deoarece, fiind mari, cei care le cumpără trebuie să aibă un spațiu generos pentru a le putea expune”, a mai spus pentru Discover Dobrogea, artista Florentina Voichi.
„Alături de lucrările artistei sunt expuse și operele sculptorului Mircea Roman, unul dintre cele mai mari nume ale sculpturii românești actuale. Mircea Roman a dobândit, încă de acum trei decenii, o recunoaștere internațională. Lucrările sale monumentale, fragile și impozante în egală măsură, constituie o reflecție asupra omului în raport cu forțele care-l modelează, fie că vorbim despre istorie, societate sau propriile lupte interioare.
Cei doi artiști trăiesc împreună într-o lume cvasi-abstractă, în care discreția este o armă eficientă, în care zgomotul și furia sunt estompate de foșnetul pensulei și de ritmul de daltă pe lemn, izolați în mijlocul celor mai aglomerate intersecții, privind perplecși la ce-i înconjoară. Forța creației lor se hrănește cu contradicții, pe care le transformă în forme gracile și suave, precum albinele mierea”, spune curatorul expoziției, Mădălina Mirea.
0 Comentarii