fbpx
omd-mamaia-constanta
Tulcea ar putea deveni campioana României la produsele atestate UE

ianuarie 7, 2019

produse traditionale Dobrogea

Se vorbește de mai bine de 10 ani despre recunoașterea și protejarea în Uniunea Europeană a produselor tradiționale românești, însă doar 6 dintre ele au reușit să obțină până acum atestarea necesară. Unii spun că este foarte dificil, alții că trebuie respectate de către producători un set strict de criterii, lucru care nu se întâmplă. Deși avantajele sunt foarte mari, nimeni nu se înghesuiește să își înregistreze produsele. Ei bine, Tulcea a reușit să intre în clubul elitist al mărcilor înregistrate internațional. Nu laud Dobrogea de Nord că m-am născut în Tulcea, ci pentru că merită.

Tulcea va fi campioană pe țară la produse alimentare atestate UE

În timp ce mare parte din țară a bătut pasul pe loc în ultimii 12 ani, de când România a aderat la Uniunea Europeană, agenții economici din Tulcea s-au mobilizat și rezultatele au început să apară. De nici o lună, Asociația RO-Pescador Tulcea a primit certificatul de înregistrare în Registrul Denumirilor de Origine Protejate pentru produsul ”Scrumbia de Dunăre afumată”. Aceeași asociație mai are depusă documentația la Comisia Europeană pentru produsul ”Salată cu icre de știucă de Tulcea”, iar până în 2020 ar putea obține atestarea pentru al treilea produs pe care îl fabrică, ”Salată tradițională cu icre de crap”, pentru care documentele se află la Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Tot un agent economic din Tulcea, Asociația Tradițional Moesis a depus documentația pentru a obține atestarea europeană pentru ”Plăcinta dobrogeană”. 4 dintr-un foc așadar, parcă ar intenționa să se califice în Liga Campionilor.

În județul Constanța, doar Vinars Murfatlar se află pe listele de la minister

Ce are Tulcea și noi nu avem, vine întrebarea logică. Produse de calitate ar fi un răspuns potrivit, dar sunt cu siguranță și alte motive pentru care agenții economici din Tulcea își înregistrează produsele alimentare tradiționale. În plus, producătorii, deși au fost încurajați, nu doresc să se asocieze pentru a putea respecta anumite reguli comune. Încă din 2005 România a elaborat o listă pe care se aflau peste 800 de produse tradiționale agroalimentare care ar fi trebuit protejate pe piața Uniunii Europene. Din 800, doar 6 au reușit să intre în sistemul de protecție, unul fiind un vin, ”Însurăței” pe numele lui de familie. Ei bine, dorința nu este suficientă. Pentru a putea primi această certificare europeană, este necesar ca mai mulți producători dintr-o anumită zonă să se asocieze într-o organizație și să agreeze o metodă de producție și să ofere referințe relevante despre produsul respectiv în documentele istorice. Județul Constanța figurează la Ministerul Agriculturii doar cu o documentație depusă pentru atestarea UE și acela este Vinars Murfatlar.

Ce produse tradiționale are Constanța

Zacuscă, pastramă, ghiudem, brânză, gemuri, miere de albine, vinuri sau plăcinta dobrogeană ar putea deveni produse tradiționale protejate de Uniunea Europeană, dacă ar exista un interes în acest sens și un ajutor din partea autorităților. Lista poate fi mai lungă, dar nu am stat să studiez problema. Puteți chiar voi să oferiți mai multe exemple.

Țăranii dobrogeni”, o comunitate online, și-a deschis de mai bine de un an un magazin în Constanța. Mici producători de carne, legume și fructe sau gospodari simpli, care au produse tradiționale ori gătite în casă, le scot la vânzare într-un loc amenajat. Este un prim pas, dacă vor reuși să facă și o asociere avantajoasă pentru toată lumea, poate va avea și județul nostru măcar un producător atestat la nivel european.

Cele 6 produse autentice românești certificate UE

 6 produse înregistrate la UE, aceasta este deocamdată performanța agenților economici din România, în 12 ani de când suntem membrii ai Uniunii Europene. 5 dintre ele sunt produse alimentare: ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Telemea de Ibănești”, ”Novac afumat din Țara Bârsei” și nou-intrata ”Scrumbie de Dunăre afumată”. Al șaselea pe listă este ”Vinul Însurăței”, care a mărit luna trecută lista de produse autentice românești certificate internațional.

Alte 4 produse tradiționale așteaptă să fie înregistrate

 Pe lista scurtă, se află deja la Comisia Europeană documentațiile pentru încă 4 produse autentice românești, care doresc să primească protecția UE pentru sistemul de calitate Indicație Georgrafică Protejată. Este vorba despre renumiții ”Cârnați de Pleșcoi”, ”Salata cu icre de știucă de Tulcea”, ”Telemeaua de Sibiu” și ”Cașcavalul de Săveni”. În plus, la Ministerul Agriculturii se află în lucru alte două produse ale agenților economici din Tulcea, ”Salată tradițională cu icre de crap” și ”Plăcintă dobrogeană”. Suntem pe calea cea bună, aș spune.

Avantajele înscrierii produselor tradiționale

Cum spuneam, producătorii din România nu s-au înghesuit să își depună documentația pentru înregistrarea produselor tradiționale, chiar dacă avantajele pe care aceștia le-ar obține sunt foarte mari. Produsele înregistrate în Uniunea Europeană, devin instrumente de promovare pentru regiunile din care ele provin. Astfel, turiștii vor afla despre ele și vor dori să descopere zonele din care provin respectivele alimente. În plus, oamenii de afaceri au posibilitatea obținerii unor finanțări europene generoase și vor fi sprijiniți să crească calitatea procesării produselor, să vândă mai mult și fie mai bine reprezentați pe piață. Pentru toate acestea însă, există câteva condiții care trebuie îndeplinite, cele mai importante fiind: folosirea materiei prime procesate în conformitate cu condițiile de calitate prevăzute în legislația europeană și produsul finit să aibă atestare ca produs tradițional. Nu pare chiar atât de greu, dacă există dorință și voință.

Fotografiile sunt preluate de pe pagina de Facebook ”Pescăria lui Matei”.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest