fbpx
omd-mamaia-constanta
omd-mamaia-constanta
Traseul feroviar Medgidia-Tulcea este cel mai pitoresc din Dobrogea

iunie 6, 2023

traseul-feroviar-medgidia-tulcea-cel-mai-pitoresc-din-dobrogea

Traseul feroviar Medgidia-Tulcea s-a realizat cu mare dificultate, astfel că a durat 28 de ani construcția acestuia. Lucrările au fost întrerupte atât din cauza Primului Război Mondial, cât și a necesității realizării altor căi ferate.

Traseul feroviar Medgidia-Tulcea, singurul care leagă Delta Dunării de restul țării

Singura legătură feroviară cu județul Tulcea începe din Medgidia și se termină în apropierea falezei din municipiul Tulcea. Linia 812 este simplă, neelectrificată și are o lungime totală de 143,8 kilometri. A fost finalizată pe 25 martie 1939, după inaugurarea ultimei porțiuni dintre Babadag și Tulcea. Tulcea era ultimul oraș reședință de județ de pe teritoriul actual al României, care nu era legat prin cale ferată de restul țării.

traseul-feroviar-medgidia-tulcea-cel-mai-pitoresc-din-dobrogea

Discuțiile despre construcția căii ferate până la Tulcea, au început la sfârșitul anilor 1800.

„Necesitatea foarte mult simțită de a se construi o linie ferată care să lege oraşul Tulcea, încă nu e satisfăcută, cu toate rapoartele ce s-au făcut de Prefectura județului Tulcea. Această linie ar fi de mare importanță economică și strategică.

Studii în acest sens s-au făcut, la care am fost chemat să-mi dau avizul asupra traseului şi considerațiunilor militare și am însoțit comisiunea însărcinată în 1898, cu studiile preliminarii.

trasee-calea-ferata-medgidia-babadag-cfr

Calea ferată proiectată va porni din Tulcea, de la bariera Babadagului; printr-un tunel va trece în valea Derindere și atinge satul Cataloi. Aici se va construi o gară de bifurcație pentru un braț de linie, care, urcând Valea Teliței pe la Frecăței, apoi pe valea „lungă“, de unde va trece în valea „adâncă“, pentru a duce la Isaccea.

Linia principală va urma către Sud – Valea Teliței, pe la Enichioi şi Congaz, va trece la Coda bălții, pe țărmul sudic al lacului Babadag, prin spatele Spitalulul Comunal.

De aici, urcând Valea Visternei, va coborî prin valea Celinchioi la Ceamurlia-de-Jos continuând către sud prin Sariurt, Duimgi, Peletlia, Tașaul, unde tăind valea rîului Casimcea, se va îndrepta la Caramurat. Aci va fi o gară de bifurcație, de unde un braț va merge la Constanța, iar altul la Medgidia.“, nota Căpitanul M.D. Ionescu în cartea Dobrogia în pragul veacului al XX-lea.

Lucrările la traseul feroviar Medgidia-Tulcea au fost finalizate după 28 de ani

Studiile complete până la Tulcea, cu mai multe variante, s-au terminat în anul 1914. Paralel cu studiile s-au început și lucrările de construcție, pornind de la Medgidia, în primăvara anului 1911, iar în anul 1912 au ajuns până la Cogealac la km. 55400.

În anul 1913, interesul autorităților s-a îndreaptat spre construcția liniei ferate spre Bulgaria.

Lucrările nu au mai continuat în același ritm, deoarece linia de cale ferată spre Tulcea a trecut pe plan secund ca interes. Ele au fost reluate în forță de-abia în anul 1916, între Ester km. 35000 – Hamamgia km. 83+300, când a fost construit și tunelul de la Cataloi, pe o lungime de 950 metri. Tot atunci au început lucrările de executare a terasamentelor din Tulcea spre Medgidia, pe o porțiune de câțiva kilometri.

În toamna aceluiași an, din cauza Primului Război Mondial, lucrările au fost abandonate. După sfârșitul războiului, la 1 August 1919 s-a redeschis circulației întreaga porțiune de linie Medgidia – Hamamgia, ce fusese mult timp întreruptă în timpul evacuării Dobrogei de către inamic, în 1918, ocazie cu care fusese aproape totul distrus.

calea-ferata-hamangia-babadag

În iunie 1923 a apărut primul jurnal al Consiliului de miniștri, prin care se acorda pentru construcția liniei Hamamgia-Babadag un credit de 30.000.000 lei. În august, în urma licitației pentru terasamente şi lucrări de artă s-a decis că ar fi mai avantajoasă executarea terasamentelor cu soldați, iar pentru lucrările de artă s-a publicat o a doua licitație.

statia-codru-pe-linia-ferata-hamangia-babadag-cfr

La 15 Septembrie 1923 „se înfige prima lopată pentru începerea executării terasamentelor“. Pentru construcție s-au primit la începutul lunii decembrie, mai puțin de jumătate din numărul soldaților promiși pentru lucrări, dar, la scurt timp, înainte de Anul Nou, Marele Stat Major i-a retras pe toți.

S-a hotărât continuarea lucrului în regie, cu lucrători civili. Lucrările au fost reluate la începutul lui Martie 1924, cu 2000 de lucrători zilnic, cu care s-a reușit executarea a aproape 750.000 m.c. de terasamente, din care 70.000 m.c. în stâncă compactă şi argilă foarte tare și pietroasă.

calea-ferata-medgidia-babadag-cfr

„Printre cele mai mari lucrări de artă ale țării noastre, ocupă un loc de frunte Viaductul Casimcea. Dacă este atât de puțin cunoscut, aceasta se datorează faptului că este construit pe o linie secundară, într-un loc prea puțin cercetat. Merită însă să fie relevat, căci într-adevăr contribuie mult la evidențierea progreselor realizate în Dobrogea în decursul celor 50 ani de la anexiune“ subliniază nota Căpitanul M.D. Ionescu.

La data de 1 octombrie 1925 a fost dată în exploatare și porțiunea Târgușor – Dobrogea- Babadag. Lucrările au fost din nou întrerupte și reluate în anul 1935, când s-a ales alt traseu decât cel inițial. Proiectul tunelului Cataloi, lung de 950 metri, construit în anul 1916 în proporție de 20%, care ar fi ușurat coborârea traseului spre Tulcea, a fost abandonat.

După patru ani, la data de 25 martie 1939, a fost inaugurată și ultima porțiune a liniei Medgidia – Tulcea, între Babadag și Tulcea, aflăm dintr-un comunicat al Regionalei CF Infrastructură Constanța.

4 Comentarii

 1. Maria Toader

  Sunt din Medgidia si imi face placere sa cunosc multe lucruri despre tara mea

  Răspuns
  • Maria Cipu

   Multumesc Frumos Dobtogea mea draga e pt prima data cand vad un articol frumos despre Dobrogea

   Răspuns
   • Auris Luca

    Cu multă plăcere! Avem multe articole frumoase și interesante despre Dobrogea, pe site.

    Răspuns
 2. Aktiv Green Tech

  Sunt născut în Tulcea și am călătorit de multe ori trenul ( in adolescență) pe relația Tulcea – Constanța și Tulcea – București.

  Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Astăzi s-a lansat oficial Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord. Plaje naturale, largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă variată de restaurante, toate organizate...

Pin It on Pinterest