Kurban Bayram, unul dintre cele mai importante evenimente religioase din religia islamică va fi sărbătorit începând de mâine, timp de 4 zile, de către musulmanii din România și din întreaga lume. Săbătoarea Sacrificiului sau Eid al Adha mai este denumită Crăciunul de către creștinii ortodocși, deoarce august sau  Zilhigge este ultima lună din calendarul islamic.  Specific acestei sărbători este și pelerinajul la locurile sfinte de la Mecca. Copiii musulmani așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea, atât pentru a-și întâlni rudele, cât și pentru a primi cadouri. Potrivit tradiției, la cele două mari sărbători religioase, Kurban Bayram și Ramazan Bayram, atât copiii cât și restul familiei se îmbracă în haine noi.

Kurban Bayram, sărbătoarea care îi apropie pe credincioși

În limba arabă, Kurban reprezintă apropierea de Divinitate, iar din punct de vedere religios înseamnă sacrificarea unui animal, conform cerințelor islamice. De asemenea, această sărbătoare are rolul de a-i apropia pe oameni, a declarat pentru Discover Dobrogea imamul Moscheei Regale Carol I, Ali Selcin. El spune că în aceste zile, prietenii și familia trebuie să fie aproape și este important să îi ajute pe cei aflați în nevoie. Tinerii își vizitează rudele mai vârstnice, în semn de respect.

Moscheea-Carol-I Potrivit tradiției de Kurban, carnea animalului sacrificat se împarte în trei părți egale. O parte se oferă celor săraci, o altă parte le este dată musafirilor care intră în casă și a treia parte rămâne pentru familia care a tăiat animalul. Musulmanii respectă tradiția, deoarece acest obicei este cel mai important aspect în cadrul Sărbătorii Sacrificiului, spune imamul Ali Selcin.

”Noi, musulmanii, nu trebuie să folosim această sărbătoare pentru a ne trufi, ci, dimpotrivă, pentru a ne smeri în fața Lui Allah. Dacă nu înțelegem profunzimea spirituală a sacrificării, atunci acțiunile întreprinse vor fi doar de a suprima viața acestor animale. Kurbanul (animalul sacrificat) înseamnă apropiere… chemarea la apropiere”, a precizat muftiul Muurat Iusuf.

Geamia Hunkar, locul în care muftiul oficiază rugăciunea de Kurban Bayram

Marea rugăciune comună sau Bayram Namazi va fi oficiată duminică la ora 06,43 la Geamia Hunkar din municipiul Constanța, de Muftiul Iusuf Muurat. Acesta va participa ulterior la o serie de sacrificii ritualice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Ministerului Cultului Islamic din Turcia și ai unor asociații social-umanitare din Germania. Ei le vor oferi pachete care conțin carne de kurban, familiilor nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași.

Semnificația Sărbătorii Sacrificiului

De Kurban Bayram se comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam pentru iudeo-creștini). El a fost pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu Ismael și adorația pentru Allah și a optat pentru devoțiunea față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința și supunerea față de Allah, Ibrahim era în stare să își sacrifice fiul, pe Ismael, așa cum a promis atunci când i-a cerut Creatorului un copil. Deoarece a văzut credința neclintită a lui Ibrahim, Allah l-a trimis pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec mare și frumos, la altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului a tăiat gâtul animalului, nu pe cel al copilului mult iubit, de Kurban Bayram fiind celebrată Sărbătoarea Sacrificiului, de către lumea musulmană.

kurban-bayram-moscheea-carol-IÎntr-unul dintre versetele din Cartea Sfântă, Creatorul spune: ”Nici animalele sacrificate, nici sângele scurs din animalele sacrificate nu vor ajunge către Allah. La el va ajunge doar smerenia voastră.” Această sărbătoare a sacrificiului nu simbolizează îndestularea credincioșilor și aprovizionarea lor cu carne. Cele mai importante sunt apropierea față de semeni, comuniunea, întrajutorarea și atmosfera de sărbătoare, a prezicat imamul Ali Selcin.

De Kurban Bayram, copiii musulmani merg să colinde

Una dintre bucuriile musulmanilor cu ocazia sărbătorii de Kurban Bayram este să îi primească pe copii cu colindul. Cei mici le sărută mâna gazdelor și le urează, fie în limba tătară ”Kurban Bayram Quairli Bolsin!”, fie în limba turcă ”Kurban Bayraminiz Mubaeki Olsun!” sau în arabă ”Eid Al-Adha Mubarak!”care înseamnă sărbători fericite!

Ramazan BayramCei mici primesc în schimbul colindului bani sau delicioasele baclavale sau sarailii, pregătite cu drag de gospodine. În general, copiii au păstrat tradiția colindului în mediul rural, dar se mai practică și în Constanța, în special în cartierele în care sunt mulți etnici musulmani, cum ar fi Coiciu, Poarta 6, Palazu sau KM 4-5.

În urmă cu câteva zeci de ani, copiii așteptau să iasă vârstnicii de la slujba care se ține în dimineața sărbătorii de Kurban Bairam la geamie sau la moschee și abia după ce le pupau mâna acestora plecau să colinde, și-a amintit cu bucurie imamul Ali Selcin.

Ce animale se sacrifică de Kurban Bairam?

Animalele sacrificate de Kurban sunt cele din categoria ovinelor, care trebuie să aibă cel puțin un an. Există și o excepție în cazul acestora, ele pot avea și 6 luni, dacă sunt mari precum oaia care are pui. Pot fi sacrificate și caprine cu vârsta de cel puțin un an, iar dacă sunt preferate bovinele, acestea trebuie să aibă cel puțin doi ani. În alte state se sacrifică și cămile de Kurban Bairam, iar vârsta pe care trebuie să o aibă acestea este de cel puțin 5 ani. Aceste condiții sunt valabile doar pentru sărbătoarea de Kurban, în orice altă perioadă nu contează vârsta animalelor tăiate, spune imamul Ali Selcin.

Festivalul Pastoritului Sarighiol Deal TulceaÎn plus, un aspect important este acela că animalul sacrificat trebuie să fie cel mai bun și cel mai frumos din turmă, deoarece reprezintă o ofrandă adusă Creatorului. De asemenea, puțini români știu că la Sărbătoarea Sacrificiului, carnea care se împarte oamenilor nevoiași sau prietenilor nu poate fi cumpărată din magazin. Potrivit tradiției, animalul trebuie să fie sacrificat special pentru această sărbătoare, aceasta fiind practic semnificația Kurban Bairam-ului. În celelalte zile din an, carnea oferită familiilor aflate în nevoie poate fi cumpărată, deoarece nu are nicio legătură cu această sărbătoare.

Nu doar musulmanii pot asista la slujba de Kurban Bairam

Dacă sunteți matinali și aveți curiozitatea să participați la slujba de Kurban Bairam, e bine să știți că intrarea în geamie este permisă fără nicio restricție și credincioșilor altor religii.

Moscheea Carol I ConstantaIndiferent unde vă aflați, puteți merge la una dintre cele 80 de geamii din țară în care tot atâția imami vor ține slujba. Important este să vă treziți devreme, deoarece la ora 06,43 ceremonia începe și nu ar fi frumos să îi deranjați pe credincioși.

Kurban Bairam Qayirli Bolsin!  Kurban Bayraminiz Mübarek Olsun!  Eid Al-Adha Mubarak!

Share

Leave a Reply