Tradiții și superstiții în Dobrogea, de Sfântul Andrei

noiembrie 29, 2018

Traditii si superstitii de Sf Andrei-minoritati-din-dobrogea

Tradițiile și superstițiile de Sfântul Andrei sunt vechi de secole în Dobrogea. Nu știu dacă e bine sau nu, dar asociez noaptea de Sfântul Andrei cu cea de Halloween. Ambele sunt despre spiritele rătăcitoare ce se întorc pe Pământ, prin cerurile care se deschid. În plus, fiecare minoritate din Dobrogea are propriile obiceiuri, pe lângă cele întâlnite în toate regiunile țării. Regăsim, la fel ca în cazul sărbătorii de Halloween, folosirea dovleacului, a măștilor, distracția oamenilor prin care se dorește gonirea spiritelor rele. Despre tradiții și superstiții de Sfântul Andrei am discutat astăzi cu administratorul ”Suvenir din Dobrogea”, Bianca Folescu, de la care am aflat multe lucruri pe care nu le știam.

Tradiții și superstiții în Dobrogea, de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este încărcată de simboluri, obiceiuri și superstiții. Despre apostol se spune că este ocrotitorul nostru și că a creștinat poporul român. El ar fi stat o vreme în Dobrogea, iar în localitatea Ion Corvin din județul Constanța există Peștera Sfântului Andrei. Se zice că acolo a trăit și creștinat apostolul Andrei. Sărbătoarea care îi poartă numele, marchează ultima zi de toamnă și prima zi de iarnă din an. Tocmai de aceea au apărut numeroase obiceiuri și superstiții și se spune că este momentul în care hotarul dintre viață și moarte este foarte fragil. În plus, românii consideră că în noaptea de Sfântul Andrei lumea celor vii se întrepătrunde cu cea a spiritelor, iar imaginația lor nu a fost deloc săracă și au creat o muțime de ritualuri pentru a se proteja.

Obiceiuri de Sf. Andrei în Dobrogea

Pentru că deschide lanțul sărbătorilor de iarnă, Sf. Andrei se numește și ”cap de iarnă”. Despre obiceiurile pe care le au minoritățile din Dobrogea în această zi, am aflat o mulțime de lucruri interesante de la Bianca Folescu, administratorul ”Suvenir din Dobrogea” . Bianca trăiește în satul Vișina din județul Tulcea și cunoaște tradițiile etnicilor din regiune. Mai mult decât atât, ea a realizat o locuință tradițională, cu acoperișul din stuf în care are 5 odăi, fiecare aparținând unei minorități din Dobrogea. Ea are și o adevărată menajerie, în care a strâns cai, ponei, capre, căței și multe alte animale pe care le iubește ca pe proprii copii. Bianca spune că a pus astăzi crenguțe de vișin și de măr în apă neîncepută. Pentru cei care nu cunosc termenul, apa neîncepută înseamnă apă sfințită. Eu nu știam și am întrebat-o, tocmai de aceea v-am făcut și vouă traducerea. Bianca spune că va ține crenguțele în apă până la Sfântul Vasile, iar dacă încolțesc, e semn că anul viitor o să fie roditor. Tot astăzi, ea a pus grâul la încoțit și va urmări evoluția sa până la Crăciun sau de Sf. Vasile. Povestea este aceeași, dacă grâul încolțește, cel care îl pune în pământ va avea belșug în gospodărie.

În seara aceasta se mănâncă plăcintă cu dovleac 

Nu doar americanii folosesc dovleacul pentru alungarea spiritelor rele, ci și românii. În satul Vișina, bătrânele obișnuiesc să facă astăzi plăcintă cu dovleac, am aflat tot de la Bianca Folescu. Ea spune că în trecut, în această noapte plăcinta era dusă la biserică, se aduna toată lumea și mânca până dimineața din aceasta. Acum, lumea nu mai merge la lăcașul de cult, dar se adună prietenii și rudele în jurul unei mese și consumă plăcintă de dovleac. Prin acest obicei se dorește să se petreacă de Sf Andrei, pentru că se spune că este foarte bine să ai veselie în casă în ajun de Sf. Andrei. De asemenea, cei care vor să se păzească de strigoi, pun astăzi usturoi la geamuri.  Potrivit superstițiilor păgâne, în această noapte se deschid cerurile, iar hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute dispare.

O noapte cu strigoi și farmece de dragoste

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că apar strigoii, moroii, duhurile rele și oamenii apelează la așa-zise puteri magice, pentru a fi protejați. Ușile, ferestrele și grajdurile sunt unse astăzi cu usturoi, pentru ca oamenii și animalele lor să beneficieze de protecție împotriva duhurilor rele. Tot în noaptea Sf Andrei se pot face farmece de dragoste, pentru că se deschid cerurile și se poate trece dintr-o lume într-alta . ”Acestea sunt obiceiuri pe care le știm din copilărie și sunt urmate inclusiv de persoanele care stau la oraș, însă la sat tradițiile sunt mai frumoase”, afirmă Bianca Folescu. Ea spune că astăzi s-au tămâiat grajdurile animalelor pentru a fi protejate. Se crede că în această noapte umblă strigoii să fure laptele vacilor, mințile oamenilor și rodul livezilor. Răul încearcă să înfrunte binele, dar acesta din urmă învinge.

În această seară fetele își află ursitul

Sunt multe metode prin care fetele încearcă în această noapte să își afle ursitul. Busuiocul sfințit pus sub pernă este una dintre ele și cea mai cunoscută. Se spune că femeile nemăritate care apelează la acest truc visează bărbatul cu care se vor căsători. Bianca Folescu spune că sunt și alte metode, precum aruncarea unei verighete într-o cană de lut încinsă pe cărbune în care poate fi văzut chipul viitorului soț. Pentru că imaginația fetelor este bogată, mai stăteau între două oglinzi în ajun de Sf. Andrei și le apărea imaginea ursitului. Probabil, totul ține de imaginație și de credința fiecăreia.

Cel mai vechi meteorolog era ceapa

Tot de Sfântul Andrei, oamenii de la sate puneau 12 cepe în podul casei și până de Crăciun fiecare ceapă primea numele unei luni din an. După 25 decembrie, cepele care se înmuiau anunțau lunile ploioase, iar cele care încolțeau prevesteau lunile de bogăție. Aceasta era, de fapt, o prognoză a anului următor. Ei bine, dacă acum meteorologii pot estima vremea probabilă doar pentru 3 zile, pe vremuri bătrânii o aflau pentru un an întreg.

Bocetul Andreiului

Un alt obicei din Dobrogea, despre care am aflat abia astăzi de la Bianca Folescu este ”Bocetul Andreiului”. Fetițele confecționau păpuși din cârpă, le așezau pe o laviță și stăteau în jurul lor. Ele jeleau în mod simbolic lângă acele jucării pe care și le-au făcut. De fapt, își luau adio de la anul care urma să se sfârșească, deoarece păpușa simboliza anul vechi. În plus, potrivit tradițiilor, femeile nu mai au voie să țeasă și să toarcă lână, începând de mâine, până după Crăciun.

Vremea din această noapte prevestește cum va fi iarna

Tot Sfântul Andrei ne oferă și o prognoză pe termen mai scurt, spune Bianca Folescu. Astfel, dacă în această noapte cerul este senin și afară este cald și plăcut, se spune că vom avea o iarnă blândă. În schimb, dacă cerul este înnorat, dacă ninge, plouă și în general, dacă e vreme rea, este semn de iarnă grea, cu troiene mari. Să ne bucurăm așadar că a trecut codul galben de ninsoare și viscol, că e posibil să scăpăm cu ninsori slabe iarna aceasta.

Ucrainenii și lipovenii sărbătoresc Sf Andrei pe rit vechi

Multe tradiții extrem de interesante de Sfântul Andrei au ucrainenii și lipovenii din Dobrogea, dar vă voi povesti despre ele peste două săptămâni. Nu că mi-ar fi lene să le scriu acum, însă aceste minorități țin sărbătorile pe rit vechi, adică la 13 zile după ale noastre. Sunt foarte vesele, inedite și interesante, sunt convinsă că or să vă placă.

Domișoarelor, vă puteți pregăti deja busuiocul sub pernă. Sunt tare curioasă să aflu dacă vă visați ursitul, așa că vă rog să îmi spuneți dacă se adeverește sau nu această supertiție, nu de alta, dar mă roade curiozitatea. Să fiți iubite și iubiți!

Fotografia este realizată de #Lipovenesc

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest

Descopera Dobrogea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.