fbpx
omd-mamaia-constanta
Evenimentul „Noaptea Muzeelor la Sate” se desfășoară și în mediul rural din Dobrogea

august 30, 2023

noaptea-muzeelor-la-sate-eveniment-organizat-si-in-mediul-rural-din-dobrogea-in-judetele-constanta-si-tulcea

”Noaptea Muzeelor la Sate” este un eveniment cultural aflat la prima ediție, fiind inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. La acest proiect participă și muzeele din județele Constanța și Tulcea, care vor fi deschise sâmbătă seara, intrarea publicului fiind liberă.

Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, deschis pentru ”Noaptea Muzeelor la Sate”

În județul Constanța, pe 2 septembrie, cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”, va fi deschis Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, a precizat pentru Discover Dobrogea, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Lelia Rus.

muzeul-dinu-si-sevasta-vintila

Intrarea publicului va fi liberă, iar instituția de cultură din Topalu o să fie deschisă, sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00.

Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă este singura instituție de artă din mediul rural din România, care are expusă o colecție impresionantă de lucrări originale de pictură, sculptură și grafică. Este vorba despre 228 de lucrări ce cuprind întreaga școală de pictură românească, pe care doctoral Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960.

Cetatea Capidava va putea fi văzută sâmbătă seara

Tot în județul Constanța, iubitorii de cultură care vor ajunge sâmbătă seara la Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă, își pot programa și o incursiune la Cetatea Capidava, obiectiv turistic situat la 6 km distanță de Topalu.

zidul-de-incinta-cetatea-capidava

Cetatea Capidava, monument istoric de categoria A, este una dintre cele mai reprezentative fortărețe de la frontiera Dunării de Jos. Castrul roman a fost reabilitat și a ocupat un loc important în sistemul defensiv al Imperiului Roman.

Fortificația a fost construită de soldații din Legiunea V Macedonica și Legiunea XI Claudia, în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea. În același timp au fost ridicate alte fortărețe și castre, care au format vechea graniță a Imperiului Roman de pe Dunăre, cunoscută sub denumirea de limes dunărean.

noaptea-muzeelor-la-sate-eveniment-organizat-si-in-mediul-rural-din-dobrogea-in-judetele-constanta-si-tulcea

Cetatea va fi deschisă între orele 18.00-21.00, iar intrarea publicului este liberă, am aflat de la directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.

Muzeul de la Adamclisi va fi gazda evenimentului ”Noaptea Muzeelor la Sate”

Adamclisi este localitatea cu cea mai mare încărcătură arheologică de epocă romană, iar muzeul din localitate ne prezintă adevărate comori.

muzeu-tropaeum-traiani-adamclisi

Cei care doresc să participe, pentru prima dată, la evenimentul „Noaptea Muzeelor la Sate”, pot merge la Muzeul Tropaeum Traiani de la Adamclisi și la Monumentul Tropaeum Traiani, sâmbătă, 2 septembrie, între orele 18.00-21.00, accesul fiind gratuit.

Muzeul, situat în centrul localității Adamclisi a fost inaugurat în 1977, odată cu restaurarea monumentului triumfal.

monumentul-triumfal-adamclisi-tropaeum-traiani

Clădirea adăpostește piesele originale de la monumentul triumfal, precum și părți din inscripțiile de la altarul militar și piese descoperite în cetatea tropeenilor în urma cercetărilor arheologice, începute la Adamclisi din anul 1892 și care continuă și astăzi.

Muzeul găzduiește și piesele descoperite în cetatea din apropiere.  Aici se află soclul statuii împăratului Traian, cu inscripția datată din anul 116, ce-i numește pe locuitorii așezării ”Traianenses Tropaenses”.

monumentul-triumfal-adamclisi-tropaeum-traiani

De asemenea, sâmbătă seara va putea fi vizitat și Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, care a fost ridicat de Traian între anii 106-109 și dedicat lui Marte Răzbunătorul, în amintirea luptelor date la Adamclisi de armata romană condusă de Traian, împotriva geților și aliaților acestora.

monumentul-triumfal-tropaeum-traiani-adamclisi

Este un edificiu impresionant, despre care Grigore Tocilescu, cel care a efectuat primele cercetări arheologice la Adamclisi, a spus despre monument că reprezintă „actul de naștere dăltuit în piatră, al poporului român“.

„Noaptea Muzeelor la Sate” se desfășoară și la 3 instituții de cultură din județul Tulcea

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită să participăm, sâmbătă, 2 septembrie, la evenimentul „Noaptea Muzeelor la Sate” sau „Nocturna Muzeală Rurală”, aflat la prima ediție.

Gospodăria țărănească din Enisala, conservată „in situ”, Casa Memorială Panait Cerna și Monumentul Paleocreștin de la Niculițel vor fi gazdele acestui eveniment.

 Gospodăria țărănească conservată „in situ” din Enisala

„Nocturnă la Enisala”:

18.00 – 21.00: Vizitarea obiectivului muzeal și momente artistice susținute de Ansamblul Heracleea, din cadrul Asociației culturale Inisla din Enisala

Acces: GRATUIT

https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor/gospodaria-taraneasca-conservata-in-situ-enisala-tulcea/

Casa Memorială Panait Cerna

„Nocturnă la Cerna”

17.00 – 21.00 : Vizitarea obiectivului muzeal și momente artistice susținute de Grupul de chitariști „Amicii”, coordonat de prof. Costin Retea, Fomația de dansuri meglenoromâne „Altona”, coordonator Andreia Tanur și recitări de poezii din opera poetului Panait Cerna, în interpretarea elevilor coordonați de bibliotecar Vanda Dumitrache, din cadrul Bibliotecii Comunale „Dumitru Cerna”

Acces: GRATUIT

https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor/casa-memoriala-panait-cerna-enisala-tulcea/

Monumentul Paleocreștin de la Niculițel

cripta-de-la-niculitel

18.00 – 22.00: Vizitarea obiectivului muzeal

Acces: GRATUIT

https://noapteamuzeelor.org/noaptea-muzeelor/monumentul-paleocrestin-niculitel-tulcea/

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest