Iubesc centrul vechi al Constanței, așa bătrân și cu multe lipsuri, cum este. Îl ador dimineața în lumina soarelui care își mijește ochii mari și roșii direct din mare. Îmi place la fel de mult și seara, când se pregătește somnoros să adoarmă. Este o poveste de oraș, în care calci pe istorie la propriu, iar mix-ul său de culturi, religii și arhitecturi este unic în lume. Tocmai pentru că mi-e drag, am întocmit un top 5 al atracțiilor turistice sau al lucrurilor pe care nu trebuie să le rateze cei care ajung în Constanța, dacă vor să o vadă și cu ochi buni. Unde mai pui că toate sunt gratuite?
1. Din Centrul Vechi al Constanței ajungi să vezi răsăritul pe plaja Modern
Știu că multora le este greu să se trezească dimineața, mă aflu în aceeași situație. Dar, când ajungi la mare nu trebuie să ratezi răsăritul, chiar dacă l-ai mai văzut. Este de fiecare dată altfel, iar soarele are un stil aparte de a-și face apariția într-un mod spectaculos. Dă o fugă pe Plaja Modern cu jumătate de oră înainte de răsărit și privește în zare.
Te vei lăuda pentru decizia luată. Ia cu tine telefonul sau un aparat foto, imortalizează momentul și îți promit că te vor invidia prietenii. După ce ai savurat la maximum începutul unei noi zile de vacanță, te poți înviora cu o cafea sau cu un mic dejun în Portul Tomis, că doar e la câțiva pași. Acolo poți admira în tihnă navele acostate în timp ce îți faci planurile pentru următoarele atracții pe care le vei vizita în Constanța.
2. Octogonul confesional din centrul vechi al Constanței
Nu trebuie să fii o persoană care merge în fiecare duminică la biserică, pentru a studia lăcașurile de cult ale diferitelor etnii din centrul vechi al Constanței. ”Octogonul confesional” reprezintă un areal ecumenic în care vizitatorii pot observa arhitectura imobilelor de patrimoniu. Edificiile au o istorie de 100 de ani, în unele cazuri, chiar mai îndelungată. 8 biserici ce reprezintă religiile islamică, mozaică, greco-catolică, ortodoxă și armeană sunt condensate în zona peninsulară.
Moscheea Carol I
Povestea lăcașului de cult musulman din Constanța are o vechime de 109 ani. Moscheea Carol I a fost construită la solicitarea regelui al cărui nume îl poartă, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța, foarte numeroasă la acea vreme.
Mai mult decât atât, la inaugurarea lăcașului, în 1910, a participat și familia regală, alături de reprezentanții cultului musulman din România. Practic, este singura geamie care nu are o denumire musulmană. Credincioșii o numesc ”Kral camisi” sau ”Geamia regelui”. Doar 5 lei costă accesul în lăcașul de cult, iar vederea asupra orașului pe care o oferă minaretul este spectaculoasă. Pentru a ajunge acolo însă, trebuie să urci cele 140 de trepte înguste, dispuse în spirală, care duc spre minaret.
Biserica Romano-Catolică, ridicată cu sprijinul Reginei Maria
BisericaRomano-Catolică din Constanța a fost construită în anul 1938, dar interesant este faptul că în acel loc au mai existat inițial două biserici. Prima a fost zidită în perioada Imperiului Otoman, când sultanul le-a dat catolicilor nemți, austrieci, olandezi și români, o palmă de pământ să își facă o casă de rugăciune. După Războiul de Independență s-a făcut o bisericuță, iar în 1938, cu un an înainte de cel de-al Doilea Război Mondial s-a construit Biserica Catolică. Deși este impozantă, lucrările au durat 9 luni. Ele au început în aprilie, după Paște, iar în decembrie 1938 a avut loc prima slujbă în biserică.
Ctitorul Bisericii Catolice ”Sfântul Anton” din Constanța a fost un preot local din localitatea Mihail Kogălniceanu, părintele Emanoil Kreis. El a organizat un concert de binefacere cu donații, pentru a reuși să strângă banii necesari ridicării lăcașului de cult. Kreis convins-o pe Regina Maria să patroneze concertul și a adus o solistă de la Scala din Milano. Spectacolul a fost organizat în Cazinoul din Constanța, pe care l-a închiriat pentru acel eveniment important, în cadrul căruia s-au încasat sume frumoase și a putut ridica biserica.
Sinagoga, lăcașul de cult în care evreii nu se mai pot ruga
Construită în anul 1910, Sinagoga este o clădire încă atractivă din punct de vedere arhitectural. Din păcate este închisă atât pentru vizitatori, cât și pentru membrii comunității evreiești, deoarece se află într-o stare avansată de degradare.
3. Strada Titulescu și casele ei celebre
4. O plimbare pe faleza Cazinoului este obligatorie
Un aspect foarte interesant, pe care puțini îl știu este că faleza din Constanța și Cazinoul sunt construite pe o porțiune de teren extrasă din mare. Practic, înainte de începerea lucrărilor, orașul se termina sus, unde acum este Bulevardul Regina Elisabeta, iar în locul în care se află acum faleza și Cazinoul, era marea. Promenada de la malul mării a fost un proiect grandios conceput de prefectul acelor vremuri, Scarlat Vârnav, iar inginerul Anghel Saligny a fost cel care l-a pus în operă începând din 1903.
La începutul secolului trecut, balurile erau principalul mod de distracție pentru constănțeni și turiști. La Cazino, oamenii dansau, socializau, se întâlneau, se puneau la cale căsătorii, se cunoșteau persoane din diferite categorii sociale. Acum, clădirea așteaptă să intre în reabilitare și să redevină la fel de frumoasă cum era pe vremuri. Chiar și acum Cazinoul este fotogenic, așa că nu rata o plimbare pe faleză și fă-ți câteva fotografii cu simbolul Constanței.
5. Nu rata un tur în zona Peninsulară, cu Diana Slav
Diversitatea de culturi din Constanța a avut o influență majoră asupra arhitecturii clădirilor din zona Peninsulară, în perioada în care au fost construite. Nu rata o plimbare în zona veche în compania Dianei Slav, inițiatoarea “Constanța walking tour”.
Diana te plimbă pe străduțele înguste, îți spune legendele despre melanjul de tip balcani, cine și unde a locuit, ce personalități au vizitat orașul și cine a pus umărul la dezvoltarea lui. De la ea vei afla și faptul că toată Peninsula este împânzită de galerii rămase din perioada romană, care făceau legătura între turnurile de apărare. Vei face o incursiune în zona veche, unde descoperi clădiri londoneze, grecești, armenești sau turcești pe care nu le-ai observa fără ajutor din partea Dianei Slav.
Cu siguranță ai obosit și ți s-a făcut foame după ce te-ai plimbat ore întregi prin Centrul Vechi al Constanței, așa că poți lua o pauză binemeritată. O porție de midii sau de pește, la o terasă din Portul Tomis sau chiar în zona Peninsulară, dacă vă este lene să mai coborâți până la mare, ar fi un răsfăț după o zi plină.
Dacă te mai țin picioarele și vrei să termini ziua la fel de romantic cum ai început-o, mai fă un efort și mergi pe malul Lacului Siutghiol pentru un apus de poveste. Iar dacă tot ajungi în Mamaia, să știi că o plimbare pe plajă n-a stricat nimănui.
0 Comentarii