Cele mai gustoase preparate din pește sunt în Dobrogea, fără doar și poate. Tocmai de aceea, peste 80% dintre turiștii care ajung în Delta Dunării, în Tulcea, sau la cherhanalele de pe litoral comandă, inevitabil, pește.
Borșul și storceagul, cele mai apreciate preparate din pește
Pe locul 1 în topul celor mai apreciate preparate din pește comandate de turiștii care ajung în Dobrogea sunt, la egalitate de puncte, borșul de pește și storceagul.
Atât la resort-ul Holbina Trei Bibani din Delta Dunării, cât și la Casa Pescarilor Lunca, la KaLaMache în Jurilovca, în Agigea, la Pescăria lui Matei ori pe faleza din Tulcea, la Cherhana Fish&Food, aceste preparate din pește sunt cele mai solicitate.
”Borșul de pește este servit la Cherhana Fish&Food Tulcea, exact ca în Delta Dunării. Peștele și cartofii se pun pe platou și zeama în bol, alături de nelipsitul mujdei de usturoi și de ardeiul iute. Storceagul este senzațional și foarte căutat de turiștii care ajung în Tulcea. Noi îl facem doar din nisetru, pește pe care îl cumpărăm din crescătoriile locale”, am aflat de la Cristian Grigoraș, managerul Cherhana Fish&Food, de pe faleza din Tulcea.
”Storceagul este o supă de sturion inventată de ucrainenii din Sfântu Gheorghe, care pescuiau acest pește. Este ca o ciorbă de burtă, dar făcută cu carne de sturion. Rețeta inițială era preparată cu zer de brânză, pentru că haholii nu foloseau smântâna. Acum, este o supă foarte îndrăgită de turiști”, a declarat pentru Discover Dobrogea, Radu Manolache, administratorul cherhanalei din Portul Jurilovca.
Icrele, pe locul 2 în topul preferințelor turiștilor
Icrele sunt un produs vedetă în Dobrogea. Chiar și cei care nu se dau în vânt după pește mănâncă icrele cu multă plăcere și nu se opresc doar la o felie de pâine prăjită, pe care întind bobițele crocante.
Acest preparat delicios este nelipsit din cherhanale, restaurantele din Delta Dunării sau din Dobrogea de Nord.
Silvia Savu, administratorul Holbina Trei Bibani, spune că, pe locul 2 în topul preferințelor turiștilor care ajung în inima Deltei Dunării, sunt icrele de știucă.
Carasul crestat, în crustă de mălai ocupă locul 3 în topul preparatelor din pește
Cine nu a gustat carasul crestat și frumos rumenit, alături de o mămăligă aburindă și de tradiționalul mujdei de usturoi află acum ce a pierdut. Este regele neîncoronat al preparatelor din pește, iar carnea lui dulce și delicioasă îi încântă în mod deosebit pe turiști.
”Noi am reușit, la Jurilovca, să facem file de caras crestat, tăvălit prin făină și mălai, prăjit în ulei, cu mujdei de usturoi și cu mămăligă. Cred că nu este turist să vină în Delta Dunării, care să nu fi reușit să mănânce carasul sau fileul de caras crestat mărunt, astfel încât oasele să nu se simtă. Carasul este un pește foarte dulce, la fel ca plătica.
Și plătica, filetată și crestată corespunzător este deosebită. Cei care nu mănâncă pește de teama oaselor, devin fani ai acestor preparate din pește”, am aflat de la Radu Manolache.
Saramura de pește, locul 4 în clasament
Pe locul 4 în topul nostru este tradiționala saramură de pește. Este adevărat, gusturile clienților în ceea ce privește preparatele din pește diferă și clasamentul poate arăta și altfel. Să revenim însă la saramura noastră. Indiferent că este saramură de crap, cum preferă turiștii de la Holbina Trei Bibani sau din diferite alte tipuri de pește de apă dulce, saramura trebuie să fie puțin picantă. Caracterul acestui preparat din pește este dat de zeama gustoasă, în care au fost puse multe legume coapte.
Scrumbia, peștele etalon pentru deschiderea sezonului turistic în Delta Dunării
Sezonul scrumbiei este primăvara, atunci când se deschide sezonul turistic în Delta Dunării. Este un pește excepțional, care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște, astfel că l-am clasat pe locul 5.
Fie că este vorba despre salată cu scrumbie marinată, scrumbie pe grătar sau afumată, toate îți vor plăcea, chiar dacă nu-ți place peștele în mod deosebit. Scrumbia cea mai gustoasă este gătită pe grătar, însă, pentru a ieși ca la carte are anumite secrete, pe care nu oricine le dezvăluie.
Midii în sos de usturoi cu vin
Fructele de mare au început să fie căutate atât pe litoral, cât și în Tulcea și în Delta Dunării. Le-am pus pe locul 6 în top, chiar dacă Radu Manolache a spus că midiile în sos de usturoi cu vin a fost preparatul surpriză al verii 2020 și a vândut tone de midii, la Jurilovca.
”Midiile și rapanele de Marea Neagră au avut un impact deosebit asupra turiștilor. Am preferat să iau midiile de la Agigea și să le prepar în stilul meu. Am avut și niște clienți italieni care locuiesc în Constanța și veneau la mine în fiecare week-end să le prepar aceste midii”, a precizat Radu Manolache.
Raci în sos de unt cu lămâie
Am ajuns deja la 7 și nu-mi ajung cele 10 locuri din acest top, pentru a preciza toate preparatele din pește preferate de turiștii care ajung în Dobrogea.
La Cherhana Fish&Food de pe faleza din Tulcea se prepară niște raci senzaționali. Tăvăliți printr-un sos de unt cu lămâie, banalii raci fierți au cu totul alt gust când sunt preparați după gusturile fine ale lui Cristian Grigoraș.
”Avem și clienți care vin direct de la București, special pentru a mânca la noi raci și midii în sos de unt”, a declarat pentru Discover Dobrogea, administratorul Cherhana Fish&Food Tulcea, Cristian Grigoraș.
Zacuscă și chiftele din pește
Pentru mofturoșii care nu consumă pește, zacusca și chiftelele din pește sunt adevărate delicatese. Mihaela Feodorov, administrator la Casa Pescarilor Lunca ne-a spus că prepară toamna zacusca, numai cu produse bio, de la localnici și cu pește abia prins din Lacul Golovița, pe malul căruia se află pensiunea și restaurantul. Chiftelele sunt un alt preparat preferat din pește comandat frecvent de turiștii care ajung la Casa Pescarilor Lunca.
Și Matei Datcu, proprietar la Cherhanaua lui Matei de la Agigea, prepară atât zacuscă și chiftele din pește, însă plusează cu cârnați din pește, hamsie marinată, midii marinate și midii afumate. Toate preparatele din pește sunt absolut delicioase, fapt pentru care turiștii și localnicii revin de fiecare dată când au ocazia.
Tocănița de sturion, delicatesă la KaLaMache
Tocănița de sturion este o altă delicatesă trecută la capitolul preparate din pește, un produs foarte solicitat de turiștii care ajung la Jurilovca, în localul lui Radu Manolache.
”Sturionul este un pește al cărui pescuit este interzis în Delta Dunării. Deja sunt foarte multe ferme care îl comercializează, atât în România, cât și în Bulgaria, astfel că acum îl găsim și putem să îl cumpărăm fără nicio problemă.
Tocănița de sturion se prepară în maximum 7-8 minute, după ce, în prealabil peștele a fost curățat, dezosat și tăiat cubulețe. Carnea este macerată înainte în ulei de măsline. În general, condimentele se pun la final.
Când este aproape gata, se adaugă pastă de roșii și usturoi, pentru că peștele fără usturoi e ca nunta fără lăutari. La final, peste pește se toarnă sosul mediteranean preparat din ulei de măsline, oregano și busuioc. Este o rețetă ușoară, fără prea multe ingrediente”, ne-a povestit Radu Manolache.
Platourile pescărești, varianta perfectă pentru nehotărâți
Am ajuns deja la ultima clasată, aperitivele din pește și n-am reușit să scriu nimic despre alte preparate din pește, precum cele din știucă sau șalău. Le las, însă, pentru un alt articol și astfel pot respecta numărătoarea.
Când nu te poți hotărî ce să comanzi și vrei cam din toate câte puțin, platoul pescăresc este cea mai bună alegere.
”Turiștilor, dar și localnicilor le plac foarte mult platourile pescărești. Acestea pot fi pentru două persoane sau mai mari, pentru 4-5 persoane. Ele arată apetisant și conțin icre de știucă, chifteluțe din pește, crap afumat, midii afumate și marinate, pește mic marinat, calamar prăjit, pește marin prăjit, midii și rapane pane, sosuri, lămâie și pâine, astfel încât experiența culinară a clienților să fie relativ completă”, am aflat de la administratorul Cherhanaua lui Matei, Matei Datcu.
Dacă ai alte preferințe în ceea ce privește gastronomia deltaică, scrie în comentariu care ar fi pentru tine Top 10 cele mai bune preparate din pește.
0 Comentarii