fbpx
Tezaurul de la Ciobănița, descoperit anul acesta în județul Constanța, va fi expus la Muzeul de Istorie

februarie 10, 2023

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

”Tezaurul de la Ciobănița” este denumită descoperirea de la începutul acestui an, făcută în județul Constanța. 610 monede romane și 5 obiecte din fier au fost găsite îîntr-un vas care s-a conservat relativ bine.

Tezaurul de la Ciobănița, o ”comoară” din punct de vedere istoric

Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au parte de un început de an 2023 plin de activități menite să contribuie la promovarea patrimoniului cultural istoric dobrogean.

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

Cercetările efectuate zilnic de către arheologii instituției au scos la iveală, în diverse locații ale județului Constanța, numeroase vestigii ale epocilor trecute, artefacte ce urmează a fi analizate, restaurate și publicate în viitorul apropiat. În același timp, specialiștii MINAC au fost chemați să efectueze expertize și în cazul unor descoperiri întâmplătoare, făcute de către diverse persoane în variate zone ale județului.

Una dintre aceste descoperiri s-a dovedit a fi foarte importantă din punct de vedere științific, în același timp ea fiind și intens mediatizată pe plan regional și național sub denumirea de “Tezaurul de la Ciobănița”. Această așa numită „comoară” prezintă interes din punct de vedere istoric, arheologic și numismatic și urmează a fi valorificată științific de către specialiștii MINAC.

Tezaurul de la Ciobănița a fost studiat și conservat de specialiști

Povestea acestui Tezaur a început pe data de 20 ianuarie 2023, pe raza localității Ciobănița, comuna Mereni, județul Constanța. Cu ajutorul unui detector de metale, un grup de trei persoane a descoperit un tezaur monetar depus într-un vas ceramic. Așa cum se impune în astfel de cazuri, persoanele în cauză au solicitat imediat sprijinul autorităților abilitate iar la fața locului s-au deplasat imediat doi dintre specialiștii MINAC, care au preluat artefactul, acesta ajungând temporar în custodia muzeului din Constanța.

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

A fost demarată cercetarea temeinică și riguros științifică a vasului, aceasta fiind efectuată în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2023 de o echipă compusă din specialiștii Oana Grigoruță, Ingrid Petcu-Levei, Dan Vasilescu și Gabriel Mircea Talmațchi. Arheologii au desfășurat o amplă procedură de prelevare a pieselor depuse în vas, cu scopul de a analiza etapizat structura internă a acestuia.

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

Procedura a presupus stabilizarea vasului, fotografierea lui și a fiecărui strat de monede identificat, numerotarea și extragerea pieselor într-o ordine relevantă științific, fotografierea fiecărui obiect, prelucrarea preliminară a pieselor (înregistrarea datelor tehnice, identificarea sumară) și luarea măsurilor de conservare preventivă.

610 monede romane din bronz fac parte din Tezarul de la Ciobănița

La finalizarea procedurii, s-a constatat faptul că tezaurul este alcătuit din 610 monede romane provinciale de bronz și cinci obiecte realizate din fier, întregi sau fragmentare.

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

Majoritatea monedelor aflată în partea superioară a vasului se păstrează într-o stare de conservare relativ bună, pe când cele surprinse în partea inferioară au fost afectate mai mult sau mai puțin de prezența pieselor de fier. 

Conform datelor preliminare, monedele se înșiră cronologic pe o perioadă de aproximativ 60 de ani, începând cu emisiuni ale împăratului Commodus (180-192) și încheindu-se cu emisiuni de la împăratul Gordian III (238-244).

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

Cele mai multe dintre monede au fost bătute la Tomis (cca. 90%), fiind însă înregistrate și emisiuni ale monetăriilor de la Histria, Callatis, Dionysopolis, Odessus, Marcianopolis, Nicopolis ad Istrum, Anchialus, Deultum și Hadrianopolis. De asemenea, se remarcă prezența aproape exclusivă a nominalelor de modul mare (pentassaria, tetrassaria), aflăm de la specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Până la sfârșitul anului, tezaurul va fi expus la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Tezaurul numismatic de la Ciobănița reprezintă o nouă dovadă a bogăției patrimoniale dobrogene, ținutul dintre Dunăre și Mare fiind presărat de vestigii antice deosebite.

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

Cu ajutorul acestor dovezi ale trecutului, descoperite pe șantiere arheologice sau întâmplător (de către civili), specialiștii pot obține informații deosebite cu ajutorul cărora recompun fragmente din istoria acestui teritoriu.

tezaurul-de-la-ciobanita-constanta-muzeul-de-istorie-si-arheologie

Totodată, în pofida muncii laborioase care o implică, specialiștii noștri vor face tot posibilul ca acest interesant tezaur monetar să poată fi văzut de către publicul iubitor de istorie în ultimul trimestru al acestui an, la sediul muzeului din Piața Ovidiu nr.12, anunță reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Toate fotografiile din articol sunt realizate de reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

5 Comentarii

  1. Nico Rădescu

    Felicitări pentru tot ceea ce întreprindeți !

    Răspuns
    • Auris Luca

      Mulțumim frumos!Ne bucurăm că munca noastră este apreciată!

      Răspuns
  2. Alex

    Oamenii care au găsit comoara au primit și ei ceva sau cum e statul roman i-a dat la o parte?

    Răspuns
    • Auris Luca

      Nu știu, dar ar fi interesant de aflat.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

O nouă săptămână plină pentru sportivii CSM Constanța!

Sportivii CSM Constanța au meciuri importante în ligile de baschet, handbal, volei și rugby, la seniori, tineret și juniori. Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale, vineri seară, la Constanța, unde atmosfera va fi încălzită de un show...

Pin It on Pinterest