La doar o lună de la momentul descoperirii, 1 aprilie 1962, piesele sculpturale au fost expuse în sălile muzeului, într-o amenajare specială care a atras chiar de la început un număr record de vizitatori – doar în primul an de expunere Tezaurul a fost vizionat de peste trei sute de mii de vizitatori, așa cum mărturisea Vasile Canarache, directorul Muzeului Regional al Dobrogei.
Tezaurul cu sculpturi de la Tomis – 24 de sculpturi „adunate și îngropate în mod organizat”
„În anul 2022 s-au împlinit 60 de ani de la descoperirea, sub semnul Fortunei, a acestui depozit de piese sculpturale, care nu doar a uimit prin frumusețea realizării artistice, ci a suscitat și numeroase întrebări privind momentul și cauzele îngropării, precum și semnificația unora dintre piese.
În acest context, specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța readuc în atenția publicului acest patrimoniu arheologic inestimabil, promovat printr-o serie de activități culturale cu o largă adresabilitate.
Astfel, s-a dorit elaborarea unui catalog, care să permită reactualizarea informației și prezentarea pieselor sculpturale într-un format modern, atractiv; de asemenea, s-a realizat o digitizare a tuturor pieselor care fac parte din depozit, fotografii generale, dar și de detaliu, creându-se și o arhivă digitală ce poate fi accesată ușor din actualul site, conținutul fiind prezentat atât în limba română, cât și în limba engleză.
Nu în ultimul rând, digitizarea, ca formă modernă de patrimonializare, ne-a permis elaborarea unei expoziții foto-documentare dedicată Tezaurului de sculpturi de la Tomis, expoziția urmând a fi prezentată pe un traseu itinerant și la sediile din teritoriu ale MINA Constanța, dar și în sălile instituțiilor partenere, în perioada următoare.”, afirmă reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Astfel, proiectul „Reverberații culturale actuale: patrimoniul tomitan între trecut și viitor”, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea I/2024, a apărut ca urmare a preocupărilor de actualizarea a informațiilor și promovare a artefactelor arheologice ce fac parte din Tezaurul de sculpturi de la Tomis.
„Despre momentul și locul descoperirii informații prețioase ne sunt oferite chiar de Vasile Canarache, care în 1962, alături de arheologii Andrei Aricescu, Vasile Barbu și Adrian Rădulescu, au cercetat și documentat acest depozit de piese sculpturale. Descoperirea a fost făcută la 1 aprilie 1962, cu ocazia unor săpături ce se realizau pentru construirea unui bloc de locuințe pe terenul fostei gări, prilej cu care, după demontarea terasamentului pe care fuseseră așezate liniile ferate în anul 1860, a apărut într-o groapă capul unei statui de marmură reprezentând o divinitate feminină. Așa cum se proceda în epocă, muncitorii și responsabilii de la fața locului au chemat telefonic specialiștii muzeului, raportând descoperirea făcută.
Dar senzaționala știre părea puțin credibilă, cu atât mai mult cu cât era 1 Aprilie! La insistențele celor de pe șantier și, se pare, în urma telefonului primit din partea lui Vasile Vâlcu, prim secretar al Comitetului Regional al P.M.R Dobrogea, colectivul muzeului s-a deplasat la fața locului, unde imaginea acestei descoperiri trebuie să le fi stârnit o mare emoție, așa cum transmit și astăzi fotografiile realizate la fața locului: capul zeiței Fortuna se ridica semeț din groapa săpată de muncitori, iar așezate lângă ea zăceau bustul lui Isis, miticul șarpe Glykon, mai multe reliefuri, precum și o frumoasă aedicula ce o reprezenta pe Nemesis!”, aflăm din Catalogul „Tezaurul de sculpturi de la Tomis – Constanța”, publicat recent de către colectivul M.I.N.A.C., la Constanța.
0 Comentarii