Teatrul de Stat Constanța este un șantier, însă actorii pregătesc o nouă premieră cu regizorul Radu Afrim

octombrie 12, 2024

Teatrul de Stat Constanța regizor Radu Afrim

Regizorul Radu Afrim se află în această perioadă la Constanța, unde pregătește un nou spectacol cu actorii de la Teatrul de Stat. Are un program foarte încărcat, dar l-am întâlnit, ieri, la vernisajul expoziției „Les Fleurs du mal”, la Muzeul de Artă, locul său preferat din Constanța, așa cum a precizat în timpul discuției. Deși ambele săli ale Teatrului de Stat sunt adevărate șantiere, regizorul a reușit să pregătească, inclusiv cu repetiții pe plajă, noua premieră pe care o vom vedea, probabil, la începutul anului viitor.

Spectacolul „Fiecare poveste de dragoste de pe țărm are o navă de război la orizont” va avea premiera anul viitor

Regizorul Radu Afrim își promovează deja noul spectacol, pe rețelele de socializare, astfel că am dorit să aflu mai multe detalii despre viitoarea premieră de la Teatrul de Stat. Deși se afla la un eveniment cultural, la Muzeul de Artă Constanța, a acordat un scurt interviu pentru Discover Dobrogea.

Regizorul Radu Afrim la Muzeul de Artă Constanța

„Noua piesă va avea premiera anul viitor, deoarece ambele săli ale Teatrului de Stat Constanța se află în renovare. Eu o fac acum, o bag la congelator și revin anul următor. Noua piesă este aproape gata, dar nu am putut să aducem decorul, care este mare, că nu avem unde să îl punem.

Am lucrat excepțional, a fost o perioadă foarte plină de lucru. Am scris eu piesa de data asta, dar în colaborare cu 4 scriitori români. Nu este după structura lui Seaside Stories, celălalt spectacol de la Constanța, în care marea era singura legătură dintre personaje.

Acum este o poveste cumva haioasă, dar și cu un mesaj pregnant, însă nu vreau să spun mai mult. Ea are titlul, deocamdată, „Fiecare poveste de dragoste de la țărm are o navă de război la orizont”. Am mai avut titluri așa lungi și n-au fost eșec, au fost succes, nu s-a speriat publicul de titlurile lungi.”, a declarat pentru Discover Dobrogea, regizorul Radu Afrim.

Radu Afrim, regizorul cu multe spectacole premiate

„Seaside Stories”, piesa de teatru regizată de Radu Afrim la Constanța, a primit, anul trecut, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol. L-am întrebat, așadar, pe regizorul Radu afrim, dacă și următoarea piesă de teatru, „Fiecare poveste de dragoste de pe țărm are o navă de război la orizont”, va fi premiată.

„Eu nu le fac să fie premiate, aceasta este, de obicei, miza directorilor de teatre, nu a regizorilor. În ultimii ani este deja jenant, cu toate spectacolele am luat premiu pentru cel mai bun spectacol la UNITER – și pentru cele făcute la Iași, și pentru cele făcute la Târgu Mureș, la Constanța și la București.

Nu asta este miza, miza este să ne bucurăm de munca asta în echipă și chiar dacă nu este premiat spectacolul, actorii au șanse să fie premiați, pentru că ei fac niște partituri incredibil de bune.

În acest spectacol, cred că toți sunt, după părerea mea, de cinci ori mai buni decât în Seaside Stories, de exemplu, fiind cam aceeași trupă, că-mi place să fidelizez niște colaborări, în general, în cariera asta.

Nu mă gândesc la premiu, cum nici în Seaside Story nu m-am gândit la premiu, pentru că atunci ai acest bolovan de spate și creativitatea se duce într-o anumită direcție. De multe ori, regizorii tineri greșesc, spunând – nu cred că segmentului de public cutare o să-i placă asta sau criticilor cutare o să le placă asta și de aici vine autocenzura și conformismul. Eu întotdeauna am dorit și încă mai doresc și la vârsta asta, să fiu imprevizibil și chiar să am eșecuri. Bine, nu doresc să am eșecuri chiar acum, dar eșecurile sunt extraordinar de igienizante uneori.”, a precizat regizorul Radu Afrim, pentru Discover Dobrogea.

Muzeul de Artă este locul favorit din Constanța, al regizorului Radu Afrim

Din postările pe care le face pe Facebook, am observat regizorului Radu Afrim îi place să meargă la Muzeul de Artă Costanța, despre care spune că este „unul dintre locurile sale preferate din oraș și unul dintre cele mai solare muzee de artă din țară”. Mai mult decât atât, este pasionat de fotografie și realizează fotografii cu actorii cu care lucrează, dar surprinde foarte frumos și  peisaje marine care îl inspiră sau chiar clădiri istorice din orașul de la malul mării. Din discuția purtată, am aflat că Muzeul de Artă Constanța este unul dintre locurile sale preferate și că ar fi dorit să devină artist și a dat admiterea, în trecut, la Facultatea de Arte Plastice.

Regizorul Radu Afrim la Muzeul de Artă Constanța

„Muzeul de Artă este locul meu favorit din adolescență, din 1985, când am fost eu singur la mare, la Constanța, pentru că eu desenam și am venit cu niște cartoane și cu ce găseam eu atunci, niște guașe ieftine, pe vremea lui Ceaușescu și pictam eu bărcile, în stilul meu.

Dar, când am descoperit Muzeul de Artă atunci, a fost pentru mine wow, îmi plăcea lumina din el, soarele care venea prin tavan. Eram un adolescent foarte sensibil, foarte îndrăgostit de artă și mai ales de marea interbelică. Este un loc fantastic și tuturor le zic, dacă vin la mare să nu evite Muzeul de Artă, cum le spun și celor care se duc la Craiova, același lucru, acolo este o clădire spectaculoasă în primul rând, dar și lucrările de aici sunt incredibil de faine.

Eu am și dat la Arte Plastice. La vremea aceea erau 3 locuri la Grafică și evident că am picat și m-am dus în armată. Dar e foarte bine, fac cât  pot de mult vizual în spectacolele mele, acum. Sunt foarte liber să fac împreună cu scenografii, vizualul pe care îl visez și pe care mi-l doresc, în măsura bugetului.”, a mai spus pentru Discover Dobrogea, regizorul Radu Afrim.

Regizorul Radu Afrim: „Chiar îmi era dor de Teatrul din Constanța!”

„Sunt la Constanța pentru a doua oară la interval de doi ani. Am mai fost aici pe vremea lui Beatrice, acum 150 de ani, când am făcut «Inimi cicatrizat» și de atunci n-am mai fost invitat în Constanța, deși am avut o carieră ascendentă, strălucitoare.

Regizorul Radu Afrim premieră Teatrul de Stat Cta

Chiar îmi era dor de Teatrul din Constanța! Am amestecat trupa nouă cu actorii cu experiență mai mare decât cei tineri veniți acum, în general, de la București. Mie îmi place acest amestec de vârste. S-a zis într-o vreme că lucrez numai cu tineri, dar nu este adevărat. Am făcut într-o vreme spectacole cu actori seniori, la Odeon, cu mari actori, unii nici nu mai sunt printre noi, dar e bine aici, pentru că oamenii nu au tentațiile Bucureștiului – fugim acum și facem o telenovelă și, între două telenovele, filmări, facem un spectacol de teatru.

Nu, este invers, teatrul are prioritate la Constanța, deși suntem aproape de București. Din fericire, mulți actori dintre cei tineri de aici, filmează, sunt solicitați la București, joacă în filme premiate, lucru care nu poate să aducă decât un plus teatrului de aici, pentru că spectatorii vor să vadă niște tineri emergenți, de valoare.

Am făcut repetiții și pe plajă. Chiar acum mă duc pe plajă, că avem de filmat un dans, pentru că ne facem și noi reclamă, vă dați seama. Deși biletele se vând foarte repede, e bine să existe ceva care precede spectacolul. Spectacolul nu e ceva de vară, dar tot la mare se întâmplă, pentru că eu am discutat cu Erwin și i-am spus că nu pot să vin la Constanța și să vorbesc despre altceva decât despre mare, dar nu va fi un spectacol despre mare. Acțiunea, obligatoriu, se mută la mare, chiar dacă prozele celor 4 autori nu se întâmplă la mare, ci în București, prin Ardeal, dar i-am întrebat dacă pot să mut acțiunile la mare, pentru că eu nu vin la Constanța să vorbesc despre oamenii de la munte sau despre regii Angliei, că nu mă interesează. Cam asta e.”, a mai precizat regizorul Radu Afrim,  pentru Discover Dobrogea.

Fotografiile au fost preluate de pe pagina de Facebook a regizorului Radu Afrim.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest

Descopera Dobrogea
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.