Orașul Sulina este mic, singurul din Delta Dunării, dar are o istorie fascinantă. În orice zonă ajungi, vei afla povești interesante, pentru că fiecare clădire istorică din localitate are propriile ei legende. Cândva un oraș important și cosmopolit, Sulina păstrează acum doar amintirile din trecut, pe care turiștii sunt curioși să le afle.
Orașul Sulina s-a modernizat repede și a devenit o stațiune foarte apreciată
Instalarea la Sulina a C.E.D. a determinat o rapidă dezvoltare și modernizare a orașului, care devine un pol de interes pentru comerțul maritim și fluvial internațional, punct de atracție pentru numeroase etnii, care alcătuiau, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX, acel mozaic multietnic și cultural, inspirat numit ”Europolis”, de către scriitorul Jean Bart.
”Înființată în 1856, având ca principale atribuții reglementarea liberei circulații pe Dunăre și asigurarea navigabilității la gurile Dunării, Comisia Europeană a Dunării era alcătuită din reprezentanți ai marilor puteri europene: Anglia, Franța, Austria, Prusia, Germania, Italia, Sardinia, Rusia și Turcia, iar serviciile operative – Casa de navigație, Serviciul tehnic, Inspecția de navigație, Căpitănia Portului Sulina și Serviciul Spitalelor – au funcționat la Sulina”.
La sfârșitul sec. al XIX-lea a fost înființată Casa națională pentru promovarea turistică a orașului. Orașul Sulina devine stațiune balneoclimaterică maritimă și tot atunci a fost amenajată plaja. În ședința din 30 martie 1899, consilierii Primăriei Sulina hotărau construirea ”cabinelor pentru băi – separate pentru bărbați și femei, a unui pavilion și bufet la Malul Mării”, proiectate de ing. V.N. Teodorescu din Tulcea.
De asemenea, în Sulina au fost organizate tabere pentru copii. Pentru turiști erau oferite curse regulate de la Brăila și Galați, se organizau plimbări cu barca pe mare și excursii în Deltă. Pe faleză a fost construit Hotelul Camberi, clădire emblematică a orașului”, aflăm din cartea ”Boemă și Loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, realizată de reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului.
După Primul Război Mondial, turismul balnear a luat avânt în frumosul oraș dintre Dunăre și Marea Neagră
Distrugerile suferite în Primul Război Mondial au afectat orașul Sulina, însă, autoritățile au încercat să îl refacă rapid, din punct de vedere economic și urbanistic. Unul din polii săi de interes a fost promovarea turismului balnear și de vilegiatură.
”Ghidul România balneară și turistică din anul 1932, ne prezintă Sulina ca o stațiune balneoclimaterică maritimă, cu sezon în perioada iunie-septembrie, având una dintre cele mai bune plaje ale litoralului, cu o întindere de aproximativ 4 km în lungime și 60-80 metri lățime și câteva dune în spatele ei.
Cele mai importante hoteluri erau Camberi și Continental, dar în oraș se puteau găsi și camere de închiriat. Sulina avea restaurante și birturi, mai ales pe strada Carol I. Pe plajă erau 30 de cabine pentru băi. O altă dotare a plajei o constituia cazinoul, care era construit «din scânduri de brad și era compus dintr-o încăpere în suprafață de 248 mp, cu o terasă cu o suprafață de 240 mp, construită din scândură, pe piloți, la 1 m de sol».
În prezent, acele dotări istorice pentru turismul balnear nu mai există. Hotelul Camberi este abandonat. Cu toate acestea, orașul se extinde prin parcelarea și construirea terenurilor amplasate la est de orașul istoric, către mare, multe dintre ele fiind construcții recente, precum și noile inserții în orașul istoric, locuri în care turiștii se pot caza.”, aflăm din cartea ”Boemă și Loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre”, precizează specialiștii I.N.P.
Atracții turistice în Sulina
Micul oraș din Delta Dunării are numeroase atracții turistice care îi atrag pe vizitatori, chiar dacă monumentele istorice nu au fost restaurate.
Cimitirul multietnic din Sulina este unul dintre punctele de atracție, pentru că turiștii pot afla povești despre pirați, prințese și tineri îndrăgostiți. Acolo, istoria este sub lespezi și există multe legende și morminte spectaculoase.
Farurile din orașul Sulina sunt incluse în circuitul turistic, iar ghizii din zonă le oferă vizitatorilor multe informații interesante despre ele.
Plaja sălbatică din Sulina reprezintă o altă atracție pentru turiștii români și străini. Mulți dintre ei revin anual, deoarece s-au îndrăgostit de farmecul locului, de istoria orașului și de mâncarea tradițională preparată de localnici.
Pe orice stradă te-ai plimba prin orașul Sulina, găsești atracții turistice unice și deosebite, clădiri vechi cu povești frumoase, imobile de patrimoniu și biserici ale mai multor etnii. Un ghid local te poate ajuta să descâlcești istoria micului oraș din Delta Dunării și să afli informații interesante.
Plaja sălbatică din Sulina poate fii transformata în statiune
Ba mai bine, plaja salbatica din Sulina, dupa cum spune domnul Cutov, sa ramana asa cum este, frumoasa si salbatica….cei care iubesc natura o vor aprecia asa ! Si plaja de la Vama Veche era odata…altceva ! Acum? Plina de drogati, de cheflii, de iubitori de manele….pe unde se duce, omul isi lasa amprenta……..Sa mai ramana si locuri salbatice unde mai poti visa,unde sa-ti aduci aminte ca a fost odata un Jean Bart, unde sa-ti gasesti linistea….Parerea mea……