fbpx
”Ștergar cu stemă”, un obiect din categoria tezaur, expus la Muzeul de Artă Populară Constanța

decembrie 2, 2022

stergar-cu-stema-regala-obiect-de-tezaur-muzeul-de-arta-populara-constanta

”Ștergar cu stemă” se intitulează exponatul din această perioadă, promovat de Muzeul de Artă Populară Constanța. Obiectul face parte din categoria tezaur și a fost expus cu ocazia Zilei Naţionale a României. Ștergarul are valoare de simbol și a fost lucrat chiar în perioada în care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918.

”Ștergar cu stemă”, un obiect vechi de peste 100 de ani, care are însemne regale

Ştergarul cu stemă a fost achiziţionat în anul 1976 din localitatea Enisala, judeţul Tulcea. El are ca temă centrală un motiv heraldic, redat pe spaţiul generos al câte unui registru plasat la capetele piesei. Astfel, pe fond bleu şi marcată de o corolă este redată stema regală, având în mijloc scutul roşu cu simbolurile provinciilor româneşti.

stergar-cu-stema-obiect-de-tezarur-muzeul-de-arta-populara-constanta

Tratarea realistă a motivului, cu bumbac galben, a permis identificarea capului de bour, ca semn al Moldovei. Însemnele celorlalte provincii sunt realizate în mod stilizat. Scutul stemei este susţinut de o acvilă brun şi flancat de doi lei, simboluri ale regalităţii, puterii divine, protecţiei, vigilenţei şi dreptăţii.

stergar-cu-stema-regala-obiect-de-tezaur-muzeul-de-arta-populara-constanta

Toată compoziţia urmează un traseu care sugerează o coroană, atribut al monarhiei ce se regăseşte şi în partea superioară a scutului. De o parte şi de alta a motivului heraldic apar două siluete feminine reprezentate cu fustă roşie (asemănătoare androcului dobrogean) şi bluză gri, strânsă în talie cu centură neagră.

La baza stemei este plasată deviza latină a dinastiei Hohenzollern, de care au aparţinut regii României: “Nihil sine Deo” (“Nimic fără Dumnezeu”).

stergar-cu-stema-obiect-de-patrimoniu-muzeul-de-arta-populara-constanta

Decorul ştergarului este completat cu motive florale geometrizate, alese cu bumbac policrom, asociate cu vărgi şi motive geometrice (zig-zag, romburi), ajurate din borangic.

La capetele piesei a fost aplicată o dantelă bleu, croşetată din bumbac, având o compoziţie geometrică şi terminaţii în colţuri.

Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziţia 10, emis de Ministerul Culturii, ştergarul a fost clasat în categoria juridică TEZAUR.

Ştergarul este expus într-o vitrină de la parterul muzeului, putând fi vizionat până pe 7 decembrie 2022.

Informațiile și fotografia au fost preluate de pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Constanța.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Pin It on Pinterest