fbpx
Spectacol gratuit de balet oferit de lebede, pe Lacul Tăbăcărie din Constanța

decembrie 5, 2018

Lebede pe Lacul Tabacarie

Pe ”scena” Lacului Tăbăcărie, zeci de lebede le oferă zilnic trecătorilor lecții de grație și spectacole de balet pe apă. Chiar dacă nu au nume de scenă, ele sunt vedete pe lacul din Constanța și îi vrăjesc pe localnici. Pline de farmec și cu mișcări elegante, lebedele vin la mal în căutare de hrană. Lacul a înghețat parțial, dar ele plutesc pe porțiunile fără pojghițe de gheață și acceptă recunoscătoare, recompensa oferită de admiratori. S-au obișnuit cu oamenii și primesc cu bucurie mâncarea. Apucă bucățile de pâine cu delicatețe chiar din mâna celor care poposesc o vreme să le privească, cu mare atenție, să nu îi ciupească. Nu sunt pretențioase, chiar dacă pâinea este mai veche, o înmoaie în apă și o consumă ca pe o delicatesă.

Iarna nu este ușoară pentru lebedele care rămân pe litoralul românesc

Specialiștii spun că lebedele care rămân în Constanța pe timpul iernii, slăbesc. Hrana este insuficientă comparativ cu sezonul cald și sunt forțate să țină o dietă drastică. De ani buni, lebedele au devenit o prezență obișnuită pe timpul iernii, pe plajele din Mamaia, în golful din Eforie Sud, pe Lacul Tăbăcărie sau în Portul Tomis din Constanța.

Lebede pe Lacul Tăbăcărie Ele preferă în sezonul rece locurile mai ferite de aici, când Delta Dunării este înghețată. Apa mării îngheață mai rar, când temperaturile sunt extrem de scăzute și astfel nu riscă să fie prinse între sloiurile de gheață. Când este foarte frig și păsările simt că apa ar putea rămâne prizonierele ghețurilor, lebedele se refugiază pe Lacul Techirghiol, a cărui salinitate este foarte mare și nu există riscul să rămână blocate.

Lebedele care nu migrează iarna, nu primesc informații genetice în acest sens

Ghidul de turism Eduard Acsente spune că lebedele își depun ouăle foarte devreme. În Delta Dunării însă, din cauza fluctuației nivelului apei, cuiburile rezistă sau nu. Dacă apa scade foarte brusc, puii nu mai au cum să coboare din cuib în apă. Dacă, în schimb, apa crește foarte brusc, inundă cuiburile. Familia de lebede face ponta de câte ori este nevoie până când reușește să aibă pui, pentru a salva specia. Dacă păsările decid că puii sunt prea mici pentru a putea zbura pe distanțe lungi spre țările calde, aceștia cresc aici iarna și nu primesc suficiente informații genetice pentru a migra.

Lebede pe Lacul Tabacarie Nu este o situație normală, afirmă Eduard Acsente. Oamenilor le este milă și hrănesc lebedele, însă nu ar trebui să facă acest lucru, pentru că specia nu va evolua. Nu facem altceva decât să le prelungim agonia. O specie evoluează doar în momente de mare cumpănă.

Chiar dacă nu le place compania altor păsări, pe Lacul Tăbăcărie sute de pescăruși le țin de urât

Tot de la Eddy am aflat că lebedele rămân în țară, fie pentru că au fost păcălite de vremea neobișnuit de caldă din această toamnă, fie pentru că puii nu ar reuși să zboare pe distanțe foarte lungi. De regulă, ele migrează în sudul Mării Caspice, dar în iernile blânde, multe exemplare rămân pe litoralul românesc. De regulă, lebedele preferă apele adânci, acolo unde pot sta liniștite, fără să fie deranjate de rațe sau alte păsări de apă, astfel încât să nu împartă hrana cu ele.

lebede-cu-pui-de-lebada-constantaChiar dacă au un simț dezvoltat al teritoriului pe care stau, cele pe care le-am văzut pe Lacul Tăbăcărie erau înconjurate de sute pescăruși și zeci de rațe și nu păreau să fie deranjate. Ele se hrănesc cu rădăcini, plante, semnințe de ierburi, moluște sau pești mici. Nefiind păsări solitare, le vedem în grupuri în locurile pe care le aleg pentru iernat. Când temperaturile sunt foarte scăzute, în special după sărbătorile de iarnă, mulți constănțeni le duc pâine sau cozonacul care s-a învechit acasă, le admiră și le hrănesc, iar copiii se bucură teribil de spectacolul pe care păsările îl oferă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmărește-ne

Te-ar mai putea tenta și…

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

Ia românească a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Națională a României, cămașa cu altiță sau ia românească a fost inclusă de către Comitetul UNESCO, pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității. Ia românească sau cămașa cu altiță este recunoscută universal Dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de...

Pin It on Pinterest